Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Efectul vaccinării împotriva infecției subclinice PCV2 a porcinelor

Autor: Nora Marinvineri, 3 noiembrie, 2017

Un grup de cercetători de la Universitatea de Științe Veterinare din Copenhaga a realizat un studiu referitor la ”Efectul vaccinării împotriva infecției subclinice PCV2 a porcinelor, într-un efectiv de porci de înaltă calitate”.

 

Scopul studiului a fost acela de a evalua efectul vaccinării împotriva PCV2 într-o cultură subiectică infectată, cu un nivel ridicat de sănătate, în ceea ce privește încărcătura virală în ser, raportul conversiei furajelor și tratamentele antimicrobiene.

 

Cercetătorii au pornit de la date care indică faptul că, în decursul ultimului deceniu, manifestarea clinică a infecțiilor cu Circovirus Porcine de tip 2 (PCV2) s-a schimbat cel mai mult, de la sindromul de risipire multisistemică post-suferință și mortalitate ridicată, până la infecții subclinice manifestate doar prin parametrii de producție afectați. Cu toate acestea, co-infecția cu alți agenți patogeni respiratorii, având adesea un efect mai mare asupra producției, uneori cu semne clinice.

 

Se știe puțin despre impactul unei infecții moderate cu PCV2 fără coinfecții, în special, în ceea ce privește raportul de conversie a hranei și consumul antimicrobian. De aceea, studiul a fost realizat ca un studiu clinic randomizat, cu un proiect de grup paralel.

 

La finalul cercetărilor s-a constata că vaccinarea împotriva PCV2 a redus semnificativ prevalența grupelor serice cu PCV2 pozitiv, de la 91%, în grupul de control, la 6%, în grupul vaccinat, precum și încărcarea virală pentru loturile pozitive, de la 5,79, până la 3,99 log (10), exemplare/ml de ser.

 

În ciuda acestui fapt, raportul de conversie a hranei pentru cele două grupe nu a fost semnificativ diferit, prezentând o medie de 2,75 și, respectiv, 2,76 unități de alimentare/kg pentru porcii vaccinați și, respectiv, pentru porcii de control. Proporția porcilor tratați prin injectare cu un antimicrobian a fost mai mică în grupul vaccinat (4,4%), comparativ cu grupul nevaccinat (5,6%), dar diferența nu a fost semnificativă.

 

În concluzie, într-un efectiv fără coinfecții respiratorii și cu încărcături virale moderate de PCV2, vaccinarea a redus semnificativ prevalența și încărcătura virală a porcilor pozitivi cu PCV2, dar nu a avut un impact semnificativ asupra raportului conversiei hranei sau asupra consumului antimicrobian. Din echipa de cercetare au făcut parte Nielsen GB, Nielsen JP, Haugegaard J, Denwood MJ, Houe H.

ANSVSA: Proiect privind regulile de biosecuritate în exploataţiile de păsări
Autor: meatmilk  /   joi, 8 februarie 2018

(Comunicat ANSVSA) Văzând Referatul de aprobare nr. …….. din……………., întocmit de către Direcţia Generală Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ţinând cont de prevederile art. 63 şi ale art. 10 lit. b) din Ordonanţa...

ANSVSA: Proiect privind regulile de biosecuritate în exploataţiile de porcine
Autor: meatmilk  /   joi, 8 februarie 2018

(Comunicat ANSVSA) Văzând Referatul de aprobare nr. , întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1156/2013 pentru aprobarea pentru aprobarea acţiunilor...