Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Eficientizarea nutriţiei bovinelor de lapte în perioada lactaţiei

Autor: Miruna Soresculuni, 9 ianuarie, 2017

Eficiența nutriţiei este o măsură simplă pentru a determina capacitatea bovinelor de a transforma nutrienţii din hrană în lapte sau produse derivate din lapte. Tradus în termeni foarte simpli, nutriţia eficientă se referă la cantitatea de lapte produsă în raport cu cantitatea de substanță uscată consumată. Această măsură economică ar trebui să fie luată în considerare în dieta zilnică întotdeauna, însă rolul său creşte în importanță în perioadele în care marjele de profit sunt tot mai strânse. 

 

Ce înseamnă de fapt, eficientizarea nutriţiei?

 

„Eficiența nutriţiei este o măsură simplă pentru a determina nivelul abilităţii bovinelor de a transforma nutrienţii din hrană în lapte şi produse din lapte şi mai este denumită şi eficiența consumului de substanță uscată” explică în studiul „Feed Efficiency în Lactating Dairy Cows and Its Relationship to Income Over Feed Costs” profesorul Jud Heinrichs şi specialista în nutriţia bovinelor de lapte, Virginia A. Ishler. În perioadele de evoluţie negativă a profitului, eficiența nutriţiei bovinelor de lapte este un instrument care se dovedeşte foarte util pentru a stopa această situaţie. O modalitate de a combate scăderea marjei de profit este de a creşte cantitatea de lapte obţinută din fiecare kilogram de substanță uscată administrată bovinelor.

 

Un beneficiu suplimentar al sporirii eficienţei nutriţiei bovinelor se poate traduce în mai puţini nutrienţi excretați în gunoiul de grajd, astfel încât această măsură are un impact pozitiv atât economic, cât şi asupra mediului înconjurător. De altfel, acest fapt este de o importanță considerabilă pentru producătorii de lapte, care confruntă zilnic cu gestionarea situaţiilor legate de gunoiul de grajd. Pentru a îmbunătăţi eficiența nutriţiei la bovine există, în general, două modalităţi concrete. Prima se referă la creşterea producţiei de lapte în condiţiile păstrării aceluiaşi cuantum de substanță uscată administrata, iar cea de-a doua se poate realiza tocmai prin descreşterea consumului de materie uscată, însă menţinând aceeaşi producţie de lapte.

 

Multe dintre modificările dietei, în sensul creşterii producţiei de lapte, au ca urmare şi potenţarea eficienţei nutriţiei. În general, cu cât vacile produc mai mult lapte cu atât proporţia de nutrienţi folosiţi pentru hrană devine mai mică. Cu alte cuvinte, costurile fixe de întreţinere a unui animal sunt într-un raport favorabil cu productivitatea şi eficiența acestuia.

 

Odată ce s-au obţinut costuri fixe pentru dieta zilnică a bovinelor, o producţie suplimentară de lapte implică mai puţină energie şi aport de proteine. Cu toate acestea, poate apărea o problemă cu aşa-numitele „costuri fixe”, tocmai din cauza faptului că uneori nu pot fi stabilite cu precizie. Aceasta pentru că, pe măsură ce consumul de substanță uscată creşte există o descreştere în digestibilitatea hranei, iar astfel capacitatea bovinelor de a extrage resursele energetice din raţia zilnică se poate diminua.  Această descreştere a capacităţii de a extrage nutrienţii din hrană şi a-i transforma în energie devine mai pronunţată pe măsură ce consumul este mai sporit şi devine o reală problemă pentru producătorii de lactate pe scară largă.

 

De aceea este important mai degrabă să se optimizeze decât să se maximizeze consumul de substanță uscată în nutriţia bovinelor de lapte. În multe situaţii, creşterea consumului de substanță uscată în cazul marilor producători de lapte este o practică economică frecventă. Cu toate acestea, în anumite circumstanţe, costurile pentru a obţine mai multă energie sau o dietă cu un grad sporit de digestibilitate pot fi mai mari decât acelea presupuse de creşterea producţiei de lapte. Acest lucru ar avea ca rezultat un profit mai mic decât costul hranei pentru întreţinerea bovinelor.

 

Cum se calculează eficiența nutriţiei bovinelor de lapte

 

În ceea ce priveşte măsurarea şi calcularea eficienţei nutriţiei bovinelor există câţiva factori importanţi care trebuie urmăriţi:

 

– Stabilirea cu acurateţe a consumului de substanță uscată este vital pentru estimarea eficienţei nutriţiei. Aceasta înseamnă să fie cântărit nu numai ceea ce a fost consumat, ci şi ceea ce a fost refuzat. Măsurătoarea se poate face pentru cirezi, grupuri de bovine, dar şi pentru animale luate individual, în cazul micilor crescători.

– Măsurarea cantităţii de substanţă uscată din componentele raţiei. Furajele fermentate ar trebui verificate săptămânal pentru a se stabili cantitatea de substanţă uscată.

– Stabilirea necesarului energetic prin raportare la unitatea nutritivă lapte – UNL. Pentru producţia de lapte aceasta se stabileşte astfel: 1 litru de lapte = 0,52 UNL; pentru o producţie de 25 litri de lapte este nevoie de 13,0 UNL.

 

Factori care influenţează eficiența nutriţiei la bovinele de lapte

 

Elementele cu cea mai mare influenţă asupra eficienţei nutriţiei bovinelor sunt furajele. Aceasta pentru că sunt o componentă importantă a părţii lent digerabile din dieta vacilor de lapte, dar şi ingredientul care variază cel mai mult din punctul de vedere al digestibilităţii. Eficiența nutriţiei se află în legătură directă cu digestibilitatea raţiei zilnice, dar şi cu densitatea energetică. Astfel, trebuie să se acorde o atenţie deosebită şi recoltării şi depozitării pentru a se obţine furaje de calitate, esenţiale pentru eficientizarea nutriţiei; pH-ul scăzut în rumen, aşa-numita acidoză, poate scădea eficiența nutriţiei prin diminuarea digestibilităţii fibrei.

 

Stadiul lactaţiei are şi el o influenţă asupra indicatorului de eficiență a nutriţiei. Aceasta pentru că în timpul lactaţiei timpurii bovinele pierd în greutate şi au consum de energie mai ridicat pentru producerea de lapte, ceea ce duce la o scădere artificială a acestui indicator. Pe de altă parte, bovinele aflate în perioada de lactatie târzie cresc în greutate, iar indicatorul de eficiență a nutriţiei scade. Acest raport se va echilibra însă la începutul lactaţiei următoare.

 

Numărul de lactații afectează şi el eficiența nutriţiei, pentru că vacile aflate la prima lactatie sunt în creştere, iar aportul energetic este orientat şi în această directive. Însă când ajung la maturitate, întreaga energie este folosită doar pentru întreţinere şi producţie de lapte. Trebuie avute în vedere în permanență şi modificările cerinţelor de întreţinere ale bovinelor de lapte. Spre exemplu, vacile care pasc pe păşune vor avea un consum energetic mai mare decât cele care stau în grajd. Temperatura ambientului, stresul sau greutatea corporală sunt alţi factori care influenţează cantitatea de energie consumată.

 

Asigurarea confortului necesar unei întrețineri corespunzătoare a bovinelor este foarte important pentru scăderea aportului energetic folosit în acest sens. Stresul provocat de căldura excesivă sau de frig, supraglomerarea în grajduri, ignorarea măsurilor de igienă corespunzătoare, insectele sau îmbolnăvirile pot provoca un stres intens în cazul bovinelor, ceea ce implică şi un consum energetic mult mai mare.

 

Folosirea aditivilor alimentari nu trebuie ignorată, întrucât s-a demonstrat că drojdia furajeră, ionoforii şi alimentaţia microbiană directă pot creşte eficiența nutritivă la bovinele de lapte, mai ales în perioadele de căldură accentuate. Aceşti aditivi alimentari îmbunătăţesc digestibilitatea fibrelor alimentare, iar ca urmare a acestui fapt este potenţată şi eficienţa nutritivă. Trebuie să se aibă permanent în vedere faptul că eficiența nutriţiei bovinelor de lapte este direct influenţată de calitatea furajelor.

 

Cum se foloseşte indicatorul de eficiență nutritivă

 

Indicatorul de eficiență nutritivă are multiple aplicaţii. Poate fi folosit ca un instrument de creştere a productivităţii, dar şi a profitabilităţii şi nu în ultimul rând pentru managementul situaţiilor atât de diverse legate de nutriţia bovinelor. Vreme de decenii la rând, sectorul creşterii bovinelor a observat importanța de a menţine şi îmbunătăţi indicatorul de eficientizare a nutriţiei pentru a obţine o marja de profit satisfăcătoare. În cazul în care este utilizat corect, indicatorul de eficientizare a nutriţiei bovinelor poate fi un instrument puternic. Acesta aduce îmbunătăţiri în managementul inteligent şi eficient al hranei animalelor, ceea ce înseamnă că afacerea va fi aproape întotdeauna profitabilă. Mai mult lapte per unitate de substanţă uscată consumată sau aceeaşi cantitatea de lapte, însă cu un aport mai mic de substanţă uscată, însă de înaltă calitate înseamnă întotdeauna un profit mai însemnat pentru producători.

Piața zincului și efectele asupra prețului aditivilor nutriționali în fermă
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 6 iunie 2018

Ca urmare a ofertei limitate din ultimii ani, prețurile suplimentelor de nutriție pe bază de zinc au fost relativ ridicate. Pentru a vedea care a fost impactul economic asupra fermelor de animale, specialiștii de la All Aboud Feed au realizat un sondaj în rândul companiilor producătoare de aditivi pentru hrana animalelor pentru a afla,...

În 2019, C.E. va aviza utilizarea proteinelor din insecte în fermele de porci și de păsări
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 30 martie 2018

Speranțele cresc pentru ca proteinele obținute din insecte să poată fi folosite în formulele de nutriție în fermele de păsări și porci, după ce comisarul european Vytenis Andriukaitis a afirmat în cadrul unui simpozion desfășurat la Universitatea Wageningen, informează revista de specialitate All About Feed.   Mai mult,...