Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

EFSA a întocmit harta riscului de PPA în Europa

Autor: Nora Marinluni, 11 noiembrie, 2019

Un raport privind răspândirea febrei porcine africane (ASF) în Europa a identificat țările cele mai expuse riscului de boala, care lovește granițele lor.

 

În acest scop, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), a efectuat o evaluare a țărilor din sud-estul Europei cu privire la probabilitatea de a găsi ASF.

 

Raportul estimează că Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Slovenia au o șansă foarte mare (66-100%), ca boala să se răspândească într-un an.

 

O a noua țară, Serbia, a făcut parte, de asemenea, din evaluarea EFSA, în perioada de cercetare (iulie 2019), fiind confirmat un caz de PPA în regiune.

 

Raportul susține că șansele ca boala să se răspândească în alte state membre ale UE, din vest, în același interval de timp, sunt apreciate a fost foarte mică (0-15%). Cu toate acestea, ESFA a subliniat importanța aderării la măsurile de control.

 

Cu această ocazie, EFSA recomandă:

 

-supraveghere riguroasă, în special supravegherea porcilor mistreți și a porcilor domestici, care rămâne cel mai eficient mijloc pentru detectarea precoce a ASF;

 

-măsuri pentru limitarea accesului mistreților la alimente și reducerea suplimentară a numărului de mistreți prin campanii de vânătoare și conștientizare pentru călători, vânători, fermieri etc., pentru a limita riscul de răspândire prin circulația oamenilor, precum și pentru a ajuta la depistarea timpurie.

 

EFSA solicită, de asemenea, comunicarea și colaborarea dintre autoritățile naționale și părțile interesate pentru a sprijini campaniile de sensibilizare și activitățile de instruire pentru ofițerii veterinari, alte organisme relevante și vânători pentru a crește probabilitatea detectării precoce și a controlului eficient.

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 28 noiembrie 2019

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 261 de localități din 28 de județe, cu un număr de 774 de focare (dintre care 15 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații de tip A).   Numărul focarelor active se află în scădere față de precedenta actualizare a situației. În alte 6...

Proiect ANSVSA de reorganizare a ICPB-Medicamente de Uz Veterinar
Autor: meatmilk  /   miercuri, 27 noiembrie 2019

ANSVSA a elaborat un Proiect privind modificarea și completarea anexei nr.2 la Ordinul președintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 641/2014, pentru aprobarea structurii organizatorice şi a Regulamentului de organizare și funcționare a Institutului pentru Controlul Produselor Biologice și...