Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close
IFS

EFSA: Actualizarea evaluării genotoxicității substanțelor din alimente și hrana animalelor

Autor: Nora Marinmiercuri, 10 ianuarie, 2018

La finalul lunii decembrie 2017, EFSA a publicat o actualizare a modului în care evaluează genotoxicitatea potențială a substanțelor în evaluarea produselor alimentare și a hranei pentru animale.

 

Președintele Comitetului științific al EFSA, Prof. Anthony Hardy, a declarat: ”Acest aviz științific oferă recomandări privind adecvarea testelor specifice pentru a stabili potențialul genotoxic al substanțelor. De asemenea, acesta oferă consiliere cu privire la utilizarea datelor într-o abordare a ponderii dovezilor pentru a se ajunge la concluzii privind genotoxicitatea și dacă este sau nu posibil să se stabilească niveluri sigure pentru substanțe”.

 

El a adăugat: ”Avizul îmbunătățește claritatea și predictibilitatea solicitanților atunci când pregătesc dosarele lor pentru evaluare de către EFSA. De asemenea, va ajuta evaluatorii de risc atunci când efectuează evaluări ale genotoxicității și ale administratorilor de risc atunci când hotărăște aprobarea sau restricționarea substanțelor din lanțul alimentar”.

 

Cele trei aspecte cheie abordate de aviz sunt:

 

  • Utilizarea testului ”Sinteza ADN neprogramată” în legătură cu evaluările și reevaluările viitoare.
  • Evaluarea expunerii măduvei osoase la testarea genotoxicității in vivo.
  • Datele permit sau nu să stabilească niveluri sigure (valori de orientare bazate pe sănătate).

 

În acest scop, EFSA a consultat public o versiune de proiect a avizului la mijlocul anului 2017, generând feedback care a ajutat la ajustarea producției finale. Un raport privind consultarea va avea loc în curând.

Detalii științifice EFSA la: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2017.5113/epdf

EFSA a emis Ghidul pentru evaluarea noilor sisteme de sacrificare
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 21 martie 2018

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a lansat proiectul unui Ghid pentru întreprinderile din sectorul cărnii și al animalelor, care doresc aprobarea de către Uniunea Europeană (UE) a unor noi metode de asomare sau modificate, utilizate la sacrificare.   Ghidul vizează simplificarea modului de compilare a...

ANSVSA despre produsele neconforme din carne ale unui abator din Belgia
Autor: meatmilk  /   miercuri, 14 martie 2018

(Comunicat) În data de 12 martie 2018, Comisia Comisia Europeană a validat notificarea Punctului Naţional de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) din Belgia, privind neconformități ale unor produse provenite de la o unitate de procesare a cărnii.   Neconformitățile identificate au fost cele...