Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

EFSA: Actualizarea evaluării genotoxicității substanțelor din alimente și hrana animalelor

Autor: Nora Marinmiercuri, 10 ianuarie, 2018

La finalul lunii decembrie 2017, EFSA a publicat o actualizare a modului în care evaluează genotoxicitatea potențială a substanțelor în evaluarea produselor alimentare și a hranei pentru animale.

 

Președintele Comitetului științific al EFSA, Prof. Anthony Hardy, a declarat: ”Acest aviz științific oferă recomandări privind adecvarea testelor specifice pentru a stabili potențialul genotoxic al substanțelor. De asemenea, acesta oferă consiliere cu privire la utilizarea datelor într-o abordare a ponderii dovezilor pentru a se ajunge la concluzii privind genotoxicitatea și dacă este sau nu posibil să se stabilească niveluri sigure pentru substanțe”.

 

El a adăugat: ”Avizul îmbunătățește claritatea și predictibilitatea solicitanților atunci când pregătesc dosarele lor pentru evaluare de către EFSA. De asemenea, va ajuta evaluatorii de risc atunci când efectuează evaluări ale genotoxicității și ale administratorilor de risc atunci când hotărăște aprobarea sau restricționarea substanțelor din lanțul alimentar”.

 

Cele trei aspecte cheie abordate de aviz sunt:

 

  • Utilizarea testului ”Sinteza ADN neprogramată” în legătură cu evaluările și reevaluările viitoare.
  • Evaluarea expunerii măduvei osoase la testarea genotoxicității in vivo.
  • Datele permit sau nu să stabilească niveluri sigure (valori de orientare bazate pe sănătate).

 

În acest scop, EFSA a consultat public o versiune de proiect a avizului la mijlocul anului 2017, generând feedback care a ajutat la ajustarea producției finale. Un raport privind consultarea va avea loc în curând.

Detalii științifice EFSA la: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2017.5113/epdf

S-a dat startul tranziției la noua versiune a Standardului ISO 22000
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 4 iulie 2018

Organizația Internațională pentru Standardizare a republicat standardul revizuit ISO 22000:2018, privind sistemul de management al siguranței alimentelor, marcând începutul unei perioade de tranziție de trei ani, pentru companiile certificate, acestea având nevoie de o abordare preventivă a siguranței alimentelor, ajutând la...

Recomandări ANSVSA pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare
Autor: meatmilk  /   miercuri, 30 mai 2018

(Comunicat) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă  populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.   Astfel, consumatorilor li se...