Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

EFSA: Actualizarea evaluării genotoxicității substanțelor din alimente și hrana animalelor

Autor: Nora Marinmiercuri, 10 ianuarie, 2018

La finalul lunii decembrie 2017, EFSA a publicat o actualizare a modului în care evaluează genotoxicitatea potențială a substanțelor în evaluarea produselor alimentare și a hranei pentru animale.

 

Președintele Comitetului științific al EFSA, Prof. Anthony Hardy, a declarat: ”Acest aviz științific oferă recomandări privind adecvarea testelor specifice pentru a stabili potențialul genotoxic al substanțelor. De asemenea, acesta oferă consiliere cu privire la utilizarea datelor într-o abordare a ponderii dovezilor pentru a se ajunge la concluzii privind genotoxicitatea și dacă este sau nu posibil să se stabilească niveluri sigure pentru substanțe”.

 

El a adăugat: ”Avizul îmbunătățește claritatea și predictibilitatea solicitanților atunci când pregătesc dosarele lor pentru evaluare de către EFSA. De asemenea, va ajuta evaluatorii de risc atunci când efectuează evaluări ale genotoxicității și ale administratorilor de risc atunci când hotărăște aprobarea sau restricționarea substanțelor din lanțul alimentar”.

 

Cele trei aspecte cheie abordate de aviz sunt:

 

  • Utilizarea testului ”Sinteza ADN neprogramată” în legătură cu evaluările și reevaluările viitoare.
  • Evaluarea expunerii măduvei osoase la testarea genotoxicității in vivo.
  • Datele permit sau nu să stabilească niveluri sigure (valori de orientare bazate pe sănătate).

 

În acest scop, EFSA a consultat public o versiune de proiect a avizului la mijlocul anului 2017, generând feedback care a ajutat la ajustarea producției finale. Un raport privind consultarea va avea loc în curând.

Detalii științifice EFSA la: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2017.5113/epdf

ANSVSA: Precizări preprivind laptele praf pentru bebeluși din Franța
Autor: meatmilk  /   marți, 12 decembrie 2017

(Comunicat) În data de 4 decembrie 2017, Punctul Naţional de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din Franţa a informat Comisia Europeană cu privire la contaminarea cu Salmonella Enterica a unei game de alimente cu destinaţie nutriţională specială (lapte praf formulă pentru bebeluşi), produsă în Franţa,...

Rezultatele controalelor ANSVSA în domeniul laptelui şi lactatelor
Autor: meatmilk  /   miercuri, 25 octombrie 2017

(Comunicat) În perioada 11 septembrie – 13 octombrie 2017, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum și a Municipiului București, au controlat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea şi procesarea laptelui crud şi a produselor...