Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

EFSA a emis Ghidul pentru evaluarea noilor sisteme de sacrificare

Autor: Mircea Demetermiercuri, 21 martie, 2018

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a lansat proiectul unui Ghid pentru întreprinderile din sectorul cărnii și al animalelor, care doresc aprobarea de către Uniunea Europeană (UE) a unor noi metode de asomare sau modificate, utilizate la sacrificare.

 

Ghidul vizează simplificarea modului de compilare a aplicațiilor și oferă sfaturi privind datele necesare pentru a demonstra că o nouă metodă oferă grijă față de animale, la fel ca sistemele existente.

 

Proiectul EFSA are drept scop să ofere consultanță cu privire la un subiect important, noi metode de asomare, despre care pot exista cunoștințe puține sau inadecvate. Acestea sunt „rareori supuse cercetării fundamentale din cauza bugetului limitat pentru astfel de activități”, a declarat agenția. Aceasta poate fi o problemă, a declarat EFSA, care a subliniat că „orientările și cerințele trebuie să fie proporționale cu problema în cauză”.

 

Noile orientări au fost elaborate după evaluările din 2016 ale UE, privind un sistem de asomare propus pentru păsări, pe baza presiunii atmosferice scăzute, ceea ce a dus la concluzia că sistemul trebuia revizuit și rafinat.

 

Au fost necesare modificări privind regulile pentru o „Fază de evaluare 1”, în care grupul AHAW al EFSA (sănătatea și bunăstarea animală), evaluează datele solicitanților pentru a stabili dacă metoda de asomare provoacă inconștiență imediată; absența durerii, stresului și suferinței care pot fi evitate până la pierderea conștiinței; și durata de inconștiență până la moarte.

 

În cadrul sistemului planificat de EFSA, solicitanții ar trebui, de asemenea, să propună metodologii și dovezi care să permită experților agențiilor să verifice dacă aceste noi metode de sacrificare oferă animalelor cât mai multe bunăstare decât metodele de asomare existente.

 

Presupunând că aceste verificări funcționează bine, AHAW deține un studiu de „Fază 2”, care „se concentrează pe evaluarea riscului de bunăstare a animalelor”. Aici, din nou, EFSA solicită schimbarea, spunând că „sunt necesari pași suplimentari … pentru a stabili echivalența cu metodele de asomare existente”.

 

Ambele evaluări sunt precedate de solicitanții care trebuie să furnizeze două sau mai multe studii (în condiții de laborator și abator). Aceste aplicații sunt evaluate inițial de unitatea APDESK a EFSA (pentru aplicații), pentru a se asigura că există un set complet de date care să permită o evaluare fiabilă a riscului a metodei de asomare – mai multe informații pot fi solicitate, dacă este necesar.

 

Rezultatele tuturor acestor controale vor continua să fie publicate într-un aviz științific care poate fi examinat de către Comisia Europeană înainte de a acorda sau refuza permisiunea de utilizare a sistemului, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1099/20091 al UE privind protecția animalelor la timpul de ucidere. Companiile de carne și animale pot prezenta comentarii cu privire la normele propuse până la 24 aprilie 2018.

Controale ANSVSA privind respectarea legislației comerțului stradal
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 iulie 2019

(Comunicat) Inspectorii ANSVSA au efectuat controale tematice la nivel național pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor a cerinţelor legislaţiei Uniunii Europene și naționale aplicabile comerţului stradal  cu produse de origine animală provenite din producția...

ANSVSA: Bilanț provizoriu al Comandamentului Estival 2019
Autor: meatmilk  /   joi, 18 iulie 2019

(Comunicat) Medicii veterinari oficiali care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, au verificat în perioada 08.07.2019 – 14.07.2019, 242 de unități amplasate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.   Controalele au vizat: 88 de...