Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

EFSA: Este necesar un control mai strict, privind salmonela în UE

Autor: Mircea Demeterluni, 4 martie, 2019

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a declarat că stabilirea unor obiective mai stricte pentru salmonella la găinile ouătoare la nivelul fermei, ar putea contribui la reducerea incidentelor cu această origine cu jumătate.

 

EFSA a estimat că, dacă incidentele în fermă ar fi reduse la 1%, cazurile de salmoneloză la om, transmise prin găinile ouătoare, ar scădea cu 50%.

 

Agenția recomandă, de asemenea, modificarea listei tipurilor de salmonela, pentru a reflecta modificările tulpinilor care afectează în prezent sănătatea umană.

 

De asemenea, EFSA evaluează rolul jucat de sistemul de creștere pentru găinile ouătoare, spunând că găinile cu crescute în cuști tind să aibă niveluri mai mari de salmonelă, decât păsările crescute în sisteme alternative (hambar, cu rază liberă și ecologice).

 

Experții au concluzionat că apariția Salmonella este mai redusă la găinile care sunt crescute în sisteme de locuințe alternative, decât în ​​sistemele de cuști. Cu toate acestea, motivele nu pot fi explicate pe deplin, din cauza lipsei de dovezi științifice. ”

 

Cu toate acestea, agenția notează o legătură concludentă între densitatea sporită și stresul, ceea ce duce la apariția, persistența și răspândirea salmonelei la efectivele de găini ouătoare.

 

Salmoneloza este cea de-a doua boală alimentară cea mai răspândită, după campylobacterioza din UE și este o cauză importantă a focarelor alimentare. În 2017, statele membre au raportat 91.662 de cazuri la om.

Situația PPA discutată cu experți europeni la București
Autor: meatmilk  /   luni, 11 februarie 2019

(Comunicat) Domnul ministrul Petre DAEA a convocat la sediul MADR cea de-a treia videoconferință cu președinții și vicepreședinții grupurilor de lucru de la Bruxelles, cu experți din cadrul Unității pentru Pregătirea Consiliului Președinției UE, precum și cu directori generali din structurile implicate în procesul de exercitare a...

ANSVSA: Suspiciune de PPA în Timiș și Arad
Autor: meatmilk  /   luni, 28 ianuarie 2019

(Comunicat) În seara zilei de 25 ianuarie 2019, a fost notificată, în urma examenelor de laborator efectuate de către D.S.V.S.A. Satu-Mare, o suspiciune de pestă porcină africană (PPA), la porcii dintr-o gospodărie, din localitatea Belinţ, judeţul Timiş.   Conform procedurilor, probele au fost trimise către Institutul de...