Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

EFSA investighează posibilele rute de intrare a H5N8 în Europa

Autor: Meat MIlkmarți, 2 decembrie, 2014

EFSA investighează poribilele rute de intrare a H5N8 în Europa, pentru a preîntâmpina răspândirea acesteia. Astfel, conform EFSA, tulpina virusului H5N8 găsită în focarele de gripă aviară din Europa este similară cu una descoperită în Coreea de sud, la începutul acestui an.

 

Urmare a unei cereri urgente ce a venit de la Comisia Europeană, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) evaluează situația curentă cu a modului în care s-a produs apariția focarelor de gripă aviară din Europa. Sunt investigate în prezent posibile rute de intrare, cercetarea experților orientându-se în mod special asupra traseelor de migrare a păsărilor sălbatice.

Departamentul de Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra) din Marea Britanie a confirmat pe data de 18 noiembrie existența tulpinei de gripă aviară H5N8 la o fermă din Nafferton, East Yorkshire, deținută de Cherry Valley Foods. În Marea Britanie, toate cele 6.000 de rațe susceptibile a fi fost infectate cu virusul  H5N8 au fost sacrificate ieri, în timp ce pe o rază de 10 Km în jurul respectivei a fost înființată o zonă de supraveghere de 10 km, care include și o altă mare fermă de păsări operate de 2 Sisters Food Group.

Descoperirea focarului de la ferma din Nafferton, East Yorkshire, urmează alteia cu aceeași tulpină a gripei aviare la o fermă din Olanda cu doar câteva zile în urmă, și celei din Germania, la începutul acestei luni. Focarul din Olanda, confirmat de Ministerul Afacerilor Economice la 15 noiembrie, a avut ca rezultat o restricție temporară la nivel național privind circulația tuturor păsărilor și a produselor din carne de pasăre. Tulpina înalt patogenă a fost descoperită în Olanda la o fermă de păsări din Hekendorp, care adăpostește aproximativ 150.000 de găini ouătoare. În acesată lună au fost sacrificate peste 100.000 de păsări  în Germania, Olanda și Marea Britanie, în scopul de a se limita răspândirea virusului, care este letal doar pentru păsări și nu pentru om.

Conform EFSA tulpina virusului H5N8 găsită în focarele de gripă aviară din Europa este similară cu una descoperită în Coreea de sud, la începutul acestui an. Un raport cu privire la rutele de pătrundere a tulpinei virusului în Europa va fi definitivat de EFSA la începutul lunii decembrie.

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...