Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

EFSA invită experţii să se alăture grupurilor ştiinţifice

Autor: Meat MIlkvineri, 11 aprilie, 2014

(Comunicat) EFSA îndeamnă insistent oamenii de ştiinţă să aducă o schimbare pozitivă în sistemul european de siguranţă alimentară, alăturându-se echipelor sale de experţi în evaluarea riscurilor. Sunt aşteptate candidaturi din partea oamenilor de ştiinţă de mare calibru, cu specializări în: sănătatea plantelor, organisme modificate genetic, hrană pentru animale, sănătatea şi bunăstarea animalelor, protecţia plantelor, contaminanţii din lanţul alimentar, pericole biologice şi nutriţie. Pe lângă cele opt grupuri ştiinţifice care se ocupă de aceste domenii, EFSA reînnoieşte şi componenţa Comitetului Ştiinţific, responsabil pentru aspecte generale, precum armonizarea abordărilor cu privire la evaluarea riscurilor şi la metodologiile noi.

EFSA apelează la cunoştinţele de specialitate şi la opinia a sute de oameni de ştiinţă cu scopul de a furniza factorilor de decizie din UE informaţiile necesare pentru protejarea consumatorilor, a animalelor şi a plantelor. Comitetul Ştiinţific al Autorităţii şi grupurile sale Ştiinţifice sunt compuse fiecare din maximum 21 de oameni de ştiinţă din toată Europa şi abordează un larg spectru de discipline. Aceşti experţi – provenind din universităţi, instituţii de cercetare şi de la autorităţile naţionale pentru siguranţa alimentară – pun la dispoziţia EFSA o multitudine de cunoştinţe ştiinţifice, gândire critică şi experienţă decizională practică, asigurând excelenţa ştiinţifică a consultanţei pe care o oferă Autoritatea.

Consultanţa este furnizată sub forma avizelor ştiinţifice publicate în EFSA Journal, un jurnal electronic cu acces deschis. Publicaţia EFSA Journal este menţionată în baze de date bibliografice importante precum CABI, SciFinder şi ISI Web of Science.

Experţii EFSA prestează această activitate solicitantă în mod voluntar şi li se solicită adesea să ofere consultanţă ştiinţifică complexă după un scurt interval de notificare. Uneori, ei pot ajunge în centrul atenţiei publice din cauza unui subiect de o anumită natură sau sensibil pe care au fost rugaţi să îl evalueze.

Profesorul Anthony Hardy, preşedintele Comitetului ştiinţific, afirmă: „Este solicitant să lucrezi pentru EFSA şi este normal să fie aşa, dar satisfacţiile sunt pe măsură. Aş recomanda oricui această activitate. Din punctul meu de vedere, EFSA reprezintă piatra de temelie a sistemului de evaluare a riscurilor din Europa în ceea ce priveşte siguranţa alimentară, iar valorile sale fundamentale de excelenţă ştiinţfică şi de transparenţă sunt şi valorile mele fundamentale. Sunt foarte mândru să fac parte dintr-un sistem care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a alimentelor europenilor.”

Profesorul Joe Perry, preşedintele Grupului pentru organisme modificate genetic, adaugă: „Activitatea EFSA este realmente necesară. Evaluarea riscurilor este importantă nu doar din punct de vedere ştiinţific, ci şi pentru societate. Este unul dintre motivele pentru care m-am implicat. Oamenii de ştiinţă sunt şi ei consumatori – toată lumea are nevoie de mâncare – şi mulţi dintre ei sunt părinţi, aşadar este şi o oportunitate de a contribui la binele societăţii, pe lângă şansa de a avea întâlniri interesante cu experţi din diverse ţări şi de a oferi tot ce ai mai bun în domenii pline de provocări.”

Candidaţii trebuie să îşi poată demonstra experienţa în materie de evaluare ştiinţifică a riscurilor şi să posede cunoştinţe de specialitate dovedite într-unul sau mai multe din domeniile de competenţă ale EFSA. Candidaţii selecţionaţi vor fi numiţi pentru un mandat de trei ani, începând din iulie 2015.

Experţii interesaţi sunt invitaţi să îşi depună candidatura online. Detaliile sunt disponibile prin intermediul linkului de mai jos sau al paginii de întâmpinare a site-ului EFSA. Cererea a fost publicată şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. (Serviciul Comunicare al ANSVSA)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...