Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

EFSA: Personalul este principalul risc de biosecuritate din sectorul abatorizării păsărilor

Autor: Maria Demetriadjoi, 21 noiembrie, 2019

Potrivit unui anunț făcut în prima săptămână a lunii noiembrie 2019, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a identificat deficiențele personalului, ca principală sursă de riscuri pentru bunăstarea animalelor în sacrificarea păsărilor de curte.

 

Într-o revizuire realizată de EFSA, care acoperă întregul proces de sacrificare, de la sosirea și descărcarea păsărilor în abatoare, și până la sacrificare, identifică cele mai multe pericole care dau naștere la probleme de bunăstare, cum ar fi durerea, setea, foamea sau mișcarea restricționată și propune măsuri preventive și corective, atunci când este posibil.

 

Raportul a constatat că majoritatea pericolelor sunt rezultatul eșecurilor personalului, cum ar fi lipsa de instruire și personal calificat.

 

În total, au fost identificate 35 de pericole legate de bunăstare, de la sosirea păsărilor la instalația de sacrificare până la moarte. Unele dintre aceste pericole sunt comune pentru diferite faze ale procesului general. EFSA a estimat că activitatea personalului este un contribuitor major la multe dintre pericole, cauzând 28 din 35 de riscuri.

 

Autoritatea europeană a indicat faptul că pregătirea personalului a fost instrumentul cel mai important în prevenirea pericolelor pentru bunăstarea animalelor, chiar și peste proiectarea abatorului.

 

În acest sens, EFSA a făcut o listă cu 18 recomandări pentru industria păsărilor de curte, pentru a ajuta la evitarea acestor pericole. Lista poate fi consultată pe site-ul instituției.

 

Acestea includ evaluarea constantă a păsărilor, sacrificarea trebuie să fie efectuată de personal instruit, punerea în aplicare a metodelor de asomare a copiilor, în cazul în care prima eșuare și interzicerea păsărilor scuipătoare în timp ce sunt conștiente.

 

Acest raport este primul dintr-o serie de actualizări privind bunăstarea animalelor la sacrificare, solicitate de Comisia Europeană. EFSA va publica avize suplimentare în 2020 despre porci (martie), bovine (iunie) și alte specii (decembrie).

 

Rezultatele vor fi utilizate de Comisia Europeană în discuțiile cu Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), care vizează alinierea abordărilor la bunăstarea animalelor la sacrificare.

Un studiu semnat Paul Anghel-ANPC confirmă dublul standard pe piața din România
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 septembrie 2019

La Palatul Parlamentului a avut loc Conferinţa cu titlul “Consolidarea aplicarii legislaţiei privind siguranţa produselor (alimentare şi nealimentare) în UE”. La eveniment a fost prezentat Studiul ANPC, realizat de domnul Paul Anghel-Director General al instituției, care evalueaza existenţa diferentelor între produse prezentate ca...

ANPC a constatat încă o dată jalea din piețele Bucureștiului
Autor: meatmilk  /   luni, 16 septembrie 2019

(Comunicat) Echipe de comisari din cadrul CRPCR Bucuresti-Ilfov au efectuat un numar de 13 actiuni de control pentru verificarea respectarii prevederilor legale din domeniul protectiei consumatorilor in Piata 16 Februarie, din Bucuresti.   “In centrul atentiei noastre se afla consumatorul. Indiferent de posibilitatile financiare ale...