Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

EFSA: Precauție în hrănirea animalelor cu gena GAT modificată genetic

Autor: Meat MIlkjoi, 14 noiembrie, 2013

Reziduurile de erbicid din rapița pentru ulei generate de gena glyphosate N-acetyltransferase (GAT) nu prezintă riscuri pentru oameni, au declarat pe 30 octombrie 203 specialiștii EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară). În urma deciziei EFSA, compania DuPont des Nemours a primit aprobarea de utilizare a glifosatului în culturile de rapiță modificată genetic din SUA și Canada, notează Recolta.

Demersul survine în urma testelor amănunțite care au dus la concluzia că reziduurile din rapița pentru ulei, care conțin gena GAT (modificată biotehnologic), sunt sigure pentru consum uman. Studiul EFSA a anulat astfel orice solicitare depusă până acum și menită a revizui definirea folosirii glifosatului, în ceea ce privește Limita Maximă Reziduală (LMR), după anumite observații făcute vizavi de schema de metabolizare.

Chiar dacă LMR actuală la rapița pentru ulei este de 10 mg/kg, un nivel de 20 mg/kg a fost evaluat de Germania, care a investigat sămânța de rapiță modificată genetic și care conține gena GAT. Concluzia EFSA a fost următoarea: „Reziduurile de glifosat din rapița modificată biotehnologic (care conține gena GAT) nu vor confrunta consumatorul cu valorile toxicologice de referință. Cu alte cuvinte, (…) este puțin probabil ca ele să pună în pericol sănătatea publică”.

Cu toate acestea, EFSA recomandă ca LMR-urile existente la glifosat, prezente în materia-primă de origine animală, ar trebui să fie revizuite. Afirmația face referire la utilizarea RPT în hrana animală. „De vreme ce șrotul de rapiță poate fi utilizat în nutriția animală, utilizarea importurilor de semințe de rapiță pentru ulei, care conțin reziduuri de glifosat, respectiv a metaboliților lor, ar putea avea totuși un impact asupra eforturilor de hrănire corectă a animalelor”, a adăugat EFSA. (Mai multe, pe www.recolta.eu)

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...