Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Embargoul Rusiei înseamnă o pagubă de 12 md euro, pentru UE

Autor: Meat MIlkluni, 11 august, 2014

(Agerpres) Embargoul anunţat de Rusia pentru produsele agroalimentare din Uniunea Europeană riscă să genereze un blocaj în spaţiul comunitar, care pierde, astfel, o piaţă de 12 miliarde de euro.

Potrivit Agenţiei France Presse (AFP), citată de Agerpres, în 2013, Germania şi Olanda se numărau, alături de Ucraina şi Brazilia, printre principalii furnizori ai Rusiei, care importă 35% din consumul său alimentar. Rusia absoarbe 10% din exporturile agricole şi agroalimentare ale UE, ceea ce se traduce printr-o sumă anuală de 12 miliarde de euro, conform datelor Eurostat.

Rusia este exportatoare de cereale, dar şi o mare importatoare de legume, fructe şi produse prelucrate cum sunt carnea, produsele lactate”, a punctat Xavier Beulin, liderul principalului sindicat agricol francez, FNSEA.

 

Fructe proaspete, brânzeturi, carne de porc şi altele, reprezentând fiecare un volum de afaceri de 1 miliard de euro – sunt, alături de legume (770 milioane de euro), mărfurile care lipsesc cel mai mult de pe mesele ruşilor şi constituie principalele importuri alimentare provenite din Europa, alături de vinuri şi spirtoase (1,5 miliarde de euro).

La mare căutare sunt merele, roşiile şi piersicile europene, care tocmai în actualul sezon cunosc o criză serioasă, din cauza producţiei abundente şi cu grad ridicat de perisabilitate. De aici dublul efect de care se tem deja producătorii, a explicat liderul sindical francez: „Rusia opreşte importurile, iar produsele care nu mai merg la export vor fi orientate spre ţări europene şi vor crea o situaţie de criză”, apreciază Beulin.

Temerile sale sunt confirmate de preşedintele Federaţiei producătorilor francezi de fructe (FNPF), Luc Barbier: „În 2012, spaniolii au exportat circa 100.000 de tone de fructe către Ucraina şi Rusia, iar acum cantităţi similare se vor reorienta spre piaţa comunitară”, a estimat Barbier.

 

Italia, Spania şi Franţa se confruntă deja cu „războiul nectarinelor”, în condiţiile în care preţurile s-au prăbuşit, şi se prefigurează de asemenea o situaţie de „catastrofă” în ce priveşte merele, adaugă acesta.

În 2012, francezii au expediat în Rusia fructe în valoare de aproape 26 milioane euro. Dar anul acesta, şi Polonia, care exporta mult în Rusia, se aşteaptă la o recoltă abundentă, care fireşte că va ajunge tot pe piaţa internă a UE, a spus Barbier.

Potrivit WAPA, asociaţia mondială a producătorilor de mere şi pere, citată de Agerpres, Polonia este de departe cel mai mare producător de mere din UE, cu 3,5 milioane de tone aşteptate în acest an, alături de Italia, cu 2,3 milioane de tone, şi de Franţa, cu 1,5 milioane. În total, Franţa a expediat în 2013 în Rusia produse agroalimentare în valoare de 1,17 miliarde de euro, dintre care 450 milioane le-au reprezentat băuturile alcoolice.

Primul semnal de probleme a venit deja din Norvegia, unde crescătorii de somon, în frunte cu Marine Harvest, s-au confruntat spre miezul zilei cu o scădere de 8%-10% a acţiunilor la Bursa din Oslo. Deşi nu este membră a UE, Norvegia s-a alăturat sancţiunilor impuse Moscovei, iar Rusia, principa piaţă pentru produsele sale pescăreşti, a cumpărat astfel de produse în valoare de aproape 380 milioane de euro începând din ianuarie 2014.

În ceea ce priveşte carnea de vită, principalul furnizor al Rusiei este de departe Brazilia, înaintea altor ţări din America Latină şi din America de Nord, unde SUA şi Canada sunt de asemenea vizate de sancţiunile ruse. Contribuţia UE la acest capitol se află în recul din 2013, din cauza restricţiilor sanitare percepute frecvent drept „pretexte politice”, a menţionat Guy Hermouet, vicepreşedinte responsabil cu exporturile al Federaţiei naţionale a crescătorilor de bovine din Franţa. Potrivit acestuia, cel mai mult vor avea de suferit din cauza restricţiilor la acest capitol Belgia, Olanda şi Germania. Danemarca şi Olanda sunt, la rândul lor, cele mai expuse în ce priveşte produsele lactate.

În privinţa cărnii de porc, exporturile europene au fost suspendate total în urma embargoului impus de Rusia la 29 ianuarie 2014, motivat prin semnalarea unor cazuri de pestă porcină la mistreţi. Acest embargo, care a fost decretat într-un context deja tensionat din cauza situaţiei din Ucraina, este considerat de către UE ca fiind insuficient justificat. UE a depus, în aprilie 2014, o plângere în acest sens la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

De altfel, speranţa producătorilor francezi este ca OMC să se sesiseze în legătură cu sancţiunile decise de Moscova, a indicat Xavier Beulin. Dar, potrivit lui Luc Barbier, europenii riscă de asemenea să piardă cote de piaţă în favoarea Asiei sau Americii Latine, care „vor fi foarte greu de recuperat ulterior”.

Uniunea Europeană va examina, cel mai probabil, posiblitatea apelării la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în legătură cu decizia Rusiei de a interzice importurile majorităţii produselor alimentare din UE, a anunţat şeful diplomaţiei lituaniene Linas Linkevicius, citat de Agerpres.

„Vom avea consultări cu partenerii noştri. Interesele statelor membre UE în OMC sunt protejate de Comisia Europeană, iar acest lucru este făcut prin coordonare. Deci cred că aceste probleme vor fi de asemenea discutate, dar este prematur să vorbim despre consecinţe. Vor exista consecinţe, dar forma acestora va trebui examinată şi după aceea trase concluzii”, a spus Linkevicius.

Lituania exporta în Rusia brânză tare, cremă de brânză, carne, hrană pentru animale, băuturi, cartofi, conserve de fasole, peşte şi porci vii.

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

China interzice importurile de produse avicole din SUA
Autor: Meat MIlk  /   joi, 15 ianuarie 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.   O declarație comună a Ministerului...