Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Erik de vrijer ne linisteste: fmi nu este de acord cu o cota redusa de tva la alimente

Autor: marți, 5 februarie, 2013

(NewsIn) ªeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a declarat ca nu este de acord cu o cota redusa de TVA la alimente, pentru ca nu este clar in ce fel ar ajuta fermierii si, in plus, ar duce si mai mult la fragmentarea sistemului de TVA.

In general, nu am sfatui sa se mearga in aceasta directie (cota redusa de TVA la alimente – n.r.) pentru un numar de motive. In primul rand acum cand avem o seceta care creaza unele probleme pentru fermieri, nu este foarte clar cum scazand rata la TVA pe produsele alimentare acesta ii va ajuta pe acei oameni.

Este mai bine ca daca exista o problema specifica a unui grup specific pe o perioada specifica sa ai mai degraba subventii directe decat sa schimbi sistemul fiscal. In al doilea rand, experiente dintr-un numar de tari ne arata ca daca scazi TVA la alimente sau ca in alte tari la restaurante si hoteluri, acesta nu are un efect pozitiv asupra economiei.

Adica o creare de locuri de munca sau mai multe investitii, ci pur si simplu este un transfer catre proprietarii din sector. Avand in vedere ca acesta ar fragmenta si mai mult sistemul de TVA, noi sfatuim impotriva unei astfel de masuri, a spus Erik de Vrijer.

De asemenea, el a atras atentia ca actuala cota de TVA de 24% nu este aplicata eficient si nu se colecteaza decat jumatate din cat ar trebui.

Noi credem ca rata actuala de TVA de 24% este relativ inalta in Europa si in mod clar nu ar trebui crescuta. Daca ne uitam la veniturile colectate de pe urma TVA in integralitatea lor si te uiti apoi la baza de impozitare de pe urma carora sunt colectate, eficienta TVA este mai degraba scazuta.

Nu primesti 24% din tot ceea ce este pe consum. Sunt rate mai mici asupra unui numar de bunuri, sunt scutiri si acestea fac ca in fapt veniturile pe care le colectati sa fie jumatate din ce ati putea colecta daca totul ar fi impozitat la 24%. De aceea eficienta TVA este relativ scazuta fata de alte tari.

Asa ca este spatiu aici: marirea bazei de impozitare pentru TVA, adica reducerea numarului de bunuri asupra carora se aplica taxa scazuta si scutirile si sa se obtina venituri mai mari de pe urma TVA la nivel general, a mai declarat Erik de Vrijer.

INSSE: În mai, comerțul cu ridicata a crescut cu 7,6 %
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) În luna mai 2018, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut atât ca serie brută cu 7,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.   Faţă de...

CTP dezvoltă facilitățile din CTPark Bucharest West
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, continuă să își consolideze poziția pe piața locală printr-o serie de investiții majore în dezvoltarea CTPark Bucharest West.   În prezent, parcul are cel mai...

Erik de vrijer ne linisteste: fmi nu este de acord cu o cota redusa de tva la alimente

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(NewsIn) ªeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a declarat ca nu este de acord cu o cota redusa de TVA la alimente, pentru ca nu este clar in ce fel ar ajuta fermierii si, in plus, ar duce si mai mult la fragmentarea sistemului de TVA.

In general, nu am sfatui sa se mearga in aceasta directie (cota redusa de TVA la alimente – n.r.) pentru un numar de motive. In primul rand acum cand avem o seceta care creaza unele probleme pentru fermieri, nu este foarte clar cum scazand rata la TVA pe produsele alimentare acesta ii va ajuta pe acei oameni.

Este mai bine ca daca exista o problema specifica a unui grup specific pe o perioada specifica sa ai mai degraba subventii directe decat sa schimbi sistemul fiscal. In al doilea rand, experiente dintr-un numar de tari ne arata ca daca scazi TVA la alimente sau ca in alte tari la restaurante si hoteluri, acesta nu are un efect pozitiv asupra economiei.

Adica o creare de locuri de munca sau mai multe investitii, ci pur si simplu este un transfer catre proprietarii din sector. Avand in vedere ca acesta ar fragmenta si mai mult sistemul de TVA, noi sfatuim impotriva unei astfel de masuri, a spus Erik de Vrijer.

De asemenea, el a atras atentia ca actuala cota de TVA de 24% nu este aplicata eficient si nu se colecteaza decat jumatate din cat ar trebui.

Noi credem ca rata actuala de TVA de 24% este relativ inalta in Europa si in mod clar nu ar trebui crescuta. Daca ne uitam la veniturile colectate de pe urma TVA in integralitatea lor si te uiti apoi la baza de impozitare de pe urma carora sunt colectate, eficienta TVA este mai degraba scazuta.

Nu primesti 24% din tot ceea ce este pe consum. Sunt rate mai mici asupra unui numar de bunuri, sunt scutiri si acestea fac ca in fapt veniturile pe care le colectati sa fie jumatate din ce ati putea colecta daca totul ar fi impozitat la 24%. De aceea eficienta TVA este relativ scazuta fata de alte tari.

Asa ca este spatiu aici: marirea bazei de impozitare pentru TVA, adica reducerea numarului de bunuri asupra carora se aplica taxa scazuta si scutirile si sa se obtina venituri mai mari de pe urma TVA la nivel general, a mai declarat Erik de Vrijer.

Rusia extinde embargoul asupra cărnii din Uniunea Europeană
Autor: Nora Marin  /   vineri, 20 iulie 2018

Global Meat News informează că guvernul moscovit a decis extinderea a embargoului asupra cărnii de porc și a produselor din carne din Uniunea Europeană. Făzând o declarație pe această temă, Vladimir Putin a argumentat că prelungirea va avea un impact pozitiv asupra sectorului rusesc de carne.   Ca urmare, industria cărnii...

ANSVS și Poliţia de Frontieră, acțiuni comune pentru a preveni răspândirea PPA
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) Una dintre măsurile necesare a fi aplicate, în contextul evoluției Pestei Porcine Africane (PPA) în România și în proximitatea teritoriului național, este aceea de verificare la frontieră, în vederea prevenirii introducerii în România a unor produse de origine animală prin care se poate transmite virusul...

Ce avem în pahar, apă sau otravă?
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 20 iulie 2018

Suntem bine trecuți de prima jumătate a anului, așa că se cuvine să încercăm să facem un scurt bilanț, întrebându-ne pe bună dreptate: Ce are în el paharul, apă care să ne dea putere pentru a ieși la liman sau otravă? Ultimele evenimente ar tinde spre a doua variantă, deși credem că nu e chiar așa. Să începem, așadar, pe...

INSSE: În mai, comerțul cu ridicata a crescut cu 7,6 %
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) În luna mai 2018, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut atât ca serie brută cu 7,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.   Faţă de...

CTP dezvoltă facilitățile din CTPark Bucharest West
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, continuă să își consolideze poziția pe piața locală printr-o serie de investiții majore în dezvoltarea CTPark Bucharest West.   În prezent, parcul are cel mai...