Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Erik de vrijer ne linisteste: fmi nu este de acord cu o cota redusa de tva la alimente

Autor: marți, 5 februarie, 2013

(NewsIn) ªeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a declarat ca nu este de acord cu o cota redusa de TVA la alimente, pentru ca nu este clar in ce fel ar ajuta fermierii si, in plus, ar duce si mai mult la fragmentarea sistemului de TVA.

In general, nu am sfatui sa se mearga in aceasta directie (cota redusa de TVA la alimente – n.r.) pentru un numar de motive. In primul rand acum cand avem o seceta care creaza unele probleme pentru fermieri, nu este foarte clar cum scazand rata la TVA pe produsele alimentare acesta ii va ajuta pe acei oameni.

Este mai bine ca daca exista o problema specifica a unui grup specific pe o perioada specifica sa ai mai degraba subventii directe decat sa schimbi sistemul fiscal. In al doilea rand, experiente dintr-un numar de tari ne arata ca daca scazi TVA la alimente sau ca in alte tari la restaurante si hoteluri, acesta nu are un efect pozitiv asupra economiei.

Adica o creare de locuri de munca sau mai multe investitii, ci pur si simplu este un transfer catre proprietarii din sector. Avand in vedere ca acesta ar fragmenta si mai mult sistemul de TVA, noi sfatuim impotriva unei astfel de masuri, a spus Erik de Vrijer.

De asemenea, el a atras atentia ca actuala cota de TVA de 24% nu este aplicata eficient si nu se colecteaza decat jumatate din cat ar trebui.

Noi credem ca rata actuala de TVA de 24% este relativ inalta in Europa si in mod clar nu ar trebui crescuta. Daca ne uitam la veniturile colectate de pe urma TVA in integralitatea lor si te uiti apoi la baza de impozitare de pe urma carora sunt colectate, eficienta TVA este mai degraba scazuta.

Nu primesti 24% din tot ceea ce este pe consum. Sunt rate mai mici asupra unui numar de bunuri, sunt scutiri si acestea fac ca in fapt veniturile pe care le colectati sa fie jumatate din ce ati putea colecta daca totul ar fi impozitat la 24%. De aceea eficienta TVA este relativ scazuta fata de alte tari.

Asa ca este spatiu aici: marirea bazei de impozitare pentru TVA, adica reducerea numarului de bunuri asupra carora se aplica taxa scazuta si scutirile si sa se obtina venituri mai mari de pe urma TVA la nivel general, a mai declarat Erik de Vrijer.

GfK: Creștere pentru bunurile de larg consum, dar pe baza inflației, nu a volumelor!
Autor: meatmilk  /   joi, 22 februarie 2018

(Comunicat) Piața FMCG a înregistrat în 2017 o creștere semnificativă de 7% pentru bunurile de folosință curentă cumpărate pentru consumul casnic.   În spatele aceste evoluții pozitive a pieței a stat majorarea prețurilor ca urmare a inflației și nu creșterea volumelor cumpărate, așa cum s-a întâmplat în 2016. Cu...

Negro investește masiv în publicitate
Autor: Ilie Stoian  /   joi, 22 februarie 2018

Negro, o companie care în anii trecuți s-a remarcat din punct de vedere al promovării prin spot-uri publicitare, prin economia evidentă în producția propriu-zisă a imaginilor, a demarat un program de investiții care, măcar după numele pe care le-a atras, se dovedește a fi cât se poate de consistent.   Din punct de vedere al...

Erik de vrijer ne linisteste: fmi nu este de acord cu o cota redusa de tva la alimente

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(NewsIn) ªeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a declarat ca nu este de acord cu o cota redusa de TVA la alimente, pentru ca nu este clar in ce fel ar ajuta fermierii si, in plus, ar duce si mai mult la fragmentarea sistemului de TVA.

In general, nu am sfatui sa se mearga in aceasta directie (cota redusa de TVA la alimente – n.r.) pentru un numar de motive. In primul rand acum cand avem o seceta care creaza unele probleme pentru fermieri, nu este foarte clar cum scazand rata la TVA pe produsele alimentare acesta ii va ajuta pe acei oameni.

Este mai bine ca daca exista o problema specifica a unui grup specific pe o perioada specifica sa ai mai degraba subventii directe decat sa schimbi sistemul fiscal. In al doilea rand, experiente dintr-un numar de tari ne arata ca daca scazi TVA la alimente sau ca in alte tari la restaurante si hoteluri, acesta nu are un efect pozitiv asupra economiei.

Adica o creare de locuri de munca sau mai multe investitii, ci pur si simplu este un transfer catre proprietarii din sector. Avand in vedere ca acesta ar fragmenta si mai mult sistemul de TVA, noi sfatuim impotriva unei astfel de masuri, a spus Erik de Vrijer.

De asemenea, el a atras atentia ca actuala cota de TVA de 24% nu este aplicata eficient si nu se colecteaza decat jumatate din cat ar trebui.

Noi credem ca rata actuala de TVA de 24% este relativ inalta in Europa si in mod clar nu ar trebui crescuta. Daca ne uitam la veniturile colectate de pe urma TVA in integralitatea lor si te uiti apoi la baza de impozitare de pe urma carora sunt colectate, eficienta TVA este mai degraba scazuta.

Nu primesti 24% din tot ceea ce este pe consum. Sunt rate mai mici asupra unui numar de bunuri, sunt scutiri si acestea fac ca in fapt veniturile pe care le colectati sa fie jumatate din ce ati putea colecta daca totul ar fi impozitat la 24%. De aceea eficienta TVA este relativ scazuta fata de alte tari.

Asa ca este spatiu aici: marirea bazei de impozitare pentru TVA, adica reducerea numarului de bunuri asupra carora se aplica taxa scazuta si scutirile si sa se obtina venituri mai mari de pe urma TVA la nivel general, a mai declarat Erik de Vrijer.

În 2017, Agricola Bacău a avut o cifră de afaceri de 401,3 milioane de lei
Autor: meatmilk  /   vineri, 23 februarie 2018

(Comunicat) Vânzările de carne de pasăre ale companiei AGRICOLA Bacău au totalizat în volum, în 2017, 42.110 tone, cu 2% mai mult față de anul precedent (41.265 tone) și cu 6,2% în valoare, în condițiile unei ușoare creșteri a prețului mediu. Cifra de afaceri înregistrată de Agricola Internaţional SA Bacău în 2017 este de...

Noi soluții pentru deserturile lactate ”low fat”
Autor: Cristina Gavrilut  /   vineri, 23 februarie 2018

Întotdeauna, indiferent de categoria de consumatori la care ne referim, deserturile din lapte au fost un răsfăț. Însă, cu precădere pentru milenieni, dar și pentru celelalte grupe de amatori de astfel de delicii, grija pentru sănătate și dorința de a consuma un aliment care să le aducă beneficii a crescut de la an la an. De aici, și...

Parlamentul European a schimbat Normele privind comerțul on-line și off-line!
Autor: Nora Marin  /   vineri, 23 februarie 2018

Comisia pentru Piața internă și Protecția Consumatorilor a Parlamentului European (IMCO), a votat în adta de 22 februarie cu privire la ”Armonizarea normelor privind garanțiile și contractele de consum pentru vânzarea online și offline a bunurilor”.   Textul IMCO reflectă un compromis politic și armonizează durata...

GfK: Creștere pentru bunurile de larg consum, dar pe baza inflației, nu a volumelor!
Autor: meatmilk  /   joi, 22 februarie 2018

(Comunicat) Piața FMCG a înregistrat în 2017 o creștere semnificativă de 7% pentru bunurile de folosință curentă cumpărate pentru consumul casnic.   În spatele aceste evoluții pozitive a pieței a stat majorarea prețurilor ca urmare a inflației și nu creșterea volumelor cumpărate, așa cum s-a întâmplat în 2016. Cu...

Negro investește masiv în publicitate
Autor: Ilie Stoian  /   joi, 22 februarie 2018

Negro, o companie care în anii trecuți s-a remarcat din punct de vedere al promovării prin spot-uri publicitare, prin economia evidentă în producția propriu-zisă a imaginilor, a demarat un program de investiții care, măcar după numele pe care le-a atras, se dovedește a fi cât se poate de consistent.   Din punct de vedere al...