Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Eșec bănățean cu ”salcia energetică”

Autor: Meat MIlkvineri, 26 septembrie, 2014

(Agerpres) Pe terenurile de la periferia Timişoarei se va relua plantarea de salcie energetică, după ce cei peste 110.000 de butaşi plantaţi în decembrie 2013 s-au uscat, din neglijenţa producătorului.

Primăria Timişoara a finalizat, în decembrie 2013, proiectul de plantare a 110.880 de butaşi de salcie energetică aclimatizaţi, proveniţi de la producători autorizaţi, pe opt hectare de teren, spre a fi folosită drept biocombustibil pentru incineratorul Colterm.

„Plantaţia de salcie energetică va contribui, astfel, la o mai eficientă utilizare a terenurilor municipalităţii, la o nouă abordare locală privitoare la producerea de biomasă exploatată într-o manieră sustenabilă, care să fie utilizată ca biocombustibil pentru producerea de energie cu emisii scăzute de bioxid de carbon. De pe această suprafaţă putem asigura 240 de tone de biomasă pe an”, declara primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

 

Primăria Timişoara a constatat însă că o mare parte din plantaţie s-a transformat în zonă de ierburi, pentru că o parte a îngheţat, iar alta a fost năpădită de buruieni.

„Având garanţie pentru aceste lucrări, am solicitat o deplasare la faţa locului a societăţii care a realizat acea plantaţie, urmând să se refacă toată suprafaţa respectivă. S-au făcut mai multe tratamente, erbicidări, dar se constată că, în final, trebuie făcute aceste replantări. Tratamentele trebuiau făcute tot de firmă”, a declarat Adrian Bere, şeful Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, citat de Agerpres.

Firma care a efectuat prima plantare, Rebina Agrar, a dat asigurări că va veni cu material săditor necesar pentru completarea suprafeţelor ce nu au dat rod.

Terenul respectiv nu putea fi utilizat de primărie în alte scopuri de amenajări peisagistice, fiind traversat de linii electrice aeriene afectate de reglementări privitoare la asigurarea de zone de protecţie, iar municipiul Timişoara, prin Strategia privind schimbările climatice şi Planul strategic de acţiune privind combaterea, atenuarea şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice, are ca obiectiv major reducerea emisiilor de bioxid de carbon pe teritoriul său cu cel puţin 20% până în anul 2020.

Salcia energetică (Salix viminalis) are o creştere rapidă (de până la 3-3,5 cm/zi în perioada de creştere activă) şi o mare putere de regenerare, putând produce începând cu anul al doilea de la plantare, în medie, 30 de tone de biomasă anual/hectar. Planta se poate utiliza ca şi biocombustibil cu o mare putere calorică şi se poate utiliza în industria lemnului şi a hârtiei, în industria farmaceutică, în horticultură – pentru constituirea unor perdele de protecţie, atât a culturilor cât şi a căilor de comunicaţie, la ameliorarea terenurilor degradate etc. Cultura se poate exploata circa 25 de ani.

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...