Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Estrategies Europeene: România și Irlanda, campioanele agriculturii din UE

Autor: Mircea Demetervineri, 17 ianuarie, 2020

Potrivit unei analize efectuată de compania Estrategies Europeene, sintetizată în articolul cu titlul original ”Revenus agricoles 2010-2019: la Roumanie et l’Irlande championnes d’Europe”, țara noastră este nominalizată, alături de Irlanda, drept campioană a agriculturii UE.

 

Asta, în condițiile în care, specialiștii francezi admit că PAC este distribuit inegal în Uniunea Europeană, inclusiv în Europa Centrală. În analiză, se afirmă:

 

”Chiar dacă Eurostat comunică doar o evoluție a indicelui veniturilor agricole în fiecare din cele douăzeci și opt de țări membre, informațiile furnizate oferă unele lecții importante. De la intrarea în vigoare a ultimei reforme PAC, în 2015, venitul agricol a crescut cu 12 % în toată Uniunea Europeană.

 

Dar creșterea nu depășește 3 %, în cele cincisprezece țări membre istorice. Dintre acestea, potrivit Eurostat, Franța merge mai bine. Chiar și în declin accentuat în 2019,, venitul agricol este cu 8 % mai mare, decât în ​​2015, și cu 15% mai mare decât în ​​2000.

 

Irlanda este aceea care câștigă premiul I, în rândul celor cincisprezece țări membre istorice ale Uniunii Europene. Acolo, venitul agricol a crescut cu 24 %, din 2015 și până în 2019, și cu 77%, din anul 2000 și până acum.

 

Concomitent, veniturile fermierilor din Germania sunt aproape echivalente cu nivelul lor din 2000. În Olanda, acestea sunt cu 7 puncte mai mici, în condțiile în care specializările țărilor orientează puternic evoluția veniturilor agricole. Tocmai de aceea, Irlanda profită din plin, de la sfârșitul cotelor de lapte, prin liberalizarea producției de lapte.

 

De asemenea, în țările Europei de Est, specializarea lor influențează rata de creștere a veniturilor agricole. Drintre cele trei țări baltice, Letonia, care este foarte concentrată pe creșterea produselor lactate, reușește o creștere a veniturilor fermierilor de 68%, în 10 ani. În același timp, nivelul de trai al țăranilor estonieni a stagnat iar cel al fermierilor lituanienii a crescut cu doar 27%.

 

Campioana Europei Centrale și de Est este România, acolo unde venitul fermierilor a crescut din 2010 și până în 2019 cu 88%, în timp ce în Slovacia și Polonia acesta a fost mai mare cu doar 35 %. În orice caz, veniturile de referință din fiecare țară central și est-europeană sunt încă mult mai mici decât în ​​restul Uniunii Europene”, se arată în documentul citat.

INS: Valoarea producţiei agrozootehnice în 2018, pe regiuni (date definitive)
Autor: meatmilk  /   miercuri, 23 octombrie 2019

 Indicele producţiei ramurii agricole în anul 2018 faţă de anul 2017 a fost 107,2% pe total, 111,5% la producţia vegetală şi 97,4% la producţia animală.   Valoarea serviciilor agricole a contribut cu 1,4% la valoarea producţiei ramurii agricole la nivel naţional, în anul 2018.   În anul 2018 producţia vegetală...

In 2017, agricultura României a contribuit cu 4,3 % la formarea PIB-ului
Autor: meatmilk  /   miercuri, 16 octombrie 2019

Conform raportului emis de INS, și care conține datele definitive ale formării Produsului Intern Brut al României, pentru anul 2017, agricultura a avut un aport de 4,3 %, în creștere cu 0,6 %, față de anul anterior (vezi tabelul de mai jos).   Potrivit aceluiași raport, produsul intern brut estimat pentru anul 2017 (date...