Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Estul vrea mai multe echipamente, Vestul vrea mai multă automatizare

Autor: Ilie Stoianvineri, 26 iulie, 2013

Piaţa mondială a echipamentelor de procesare în industria alimentară se ridică în prezent la o valoare de peste 37 miliarde USD şi este de aşteptat să ajungă la 45 miliarde USD până în 2018, arată un studiu realizat de compania de cercetare a pieţei Global Industry Analysts, Inc., (GIA).

Cea mai dinamică piaţă

Deşi segmentul echipamentelor pentru procesarea cărnii deţine doar al doilea loc, ca pondere în piaţa mondială a echipamentelor de procesare pentru industria alimentară (prima poziţie este deţinută de echipamentele destinate obţinerii produselor de morărit şi panificaţie), domeniul se poate lăuda cu cel mai rapid ritm de dezvoltare de pe piaţa mondială a echipamentelor de procesare în industria alimentară (peste 10% ritm anual de creştere).

Numărul tot mai mare al lanţurilor alimentare, al restaurantelor şi fast-food-urilor din întreaga lume, va alimenta în continuare creşterea cererii pentru astfel de echipamente creând de asemenea, oportunităţi pentru producătorii de utilaje şi echipamente de gen. Utilajele şi echipamentele de prelucrare a cărnii au un rol important de jucat în aproape toate etapele lanţului alimentar de producere şi procesare a cărnii, de la etapa sacrificării animalelor, la felierea cărnii, tăierea, tocarea, umplerea, amestecarea şi măcinarea cărnii în unităţile de procesare, dovedindu-se un element indispensabil pentru obţinerea produselor din carne.

Piaţa utilajelor şi echipamentelor de prelucrare a cărnii este legată structural de comportamentul şi tendinţele înregistrate de industria cărnii, domeniu care a fost scena mai multor schimbări în ultimii ani, începând de la tehnicile de prelucrare utilizate şi mergând până la folosirea unor noi utilaje cu totul şi cu totul inovatoare pentru domeniu. Piaţa mondială de prelucrare a cărnii este martora unor schimbări continue pe tot lanţul de prelucrare, incluzând aici sistemele tradiţionale de sacrificare a animalelor sau sistemele sofisticate de prelucrare industrială a cărnii.

Piaţa de prelucrare a produselor din carne este, de asemenea, martora creşterii cererii venite din partea consumatorilor de alimente pre-procesate, urmare a schimbării stilului de viaţă şi a preferinţelor culinare. Acest lucru, la rândul său, alimentează cererea în creştere de echipamente pentru industria semipreparatelor din carne. Tipul produselor alimentare cerute de consumatori, noile tehnologii utilizate de companiile de prelucrare a produselor alimentare, reglementările guvernamentale şi creşterea nivelului de conştientizare cu privire la sănătate şi igienă influenţează în mod direct perspectivele de piaţă pentru echipamentele de prelucrare a produselor alimentare. La nivel mondial, consumul de carne pe cap de locuitor este de natură să crească în următorii 10 ani, şi având în vedere creşterea populaţiei lumii este inevitabilă amplificarea cererii de produse procesate din carne şi implicit de utilaje pentru obţinerea acestora.

Estul consumă mai multă carne procesată

Economiile în curs de dezvoltare în regiuni precum Asia-Pacific şi Europa de Est oferă oportunităţi de creştere, urmare a îmbunătăţirii condiţiilor economice, a creşterii standardelor de viaţă, şi a creşterii nivelului veniturilor cumpărătorilor. În ţările dezvoltate, expansiunea pieţei de echipamente pentru prelucrarea cărnii este legată în special de creşterea cererii pentru semipreparatele din carne, care necesită din partea cumpărătorului puţin timp alocat preparării hranei.

În 2008 şi 2009, pe măsură ce recesiunea economică globală a micşorat cererea de produse alimentare prelucrate şi a încetinit ritmul investiţiilor în echipamentele de prelucrare, piaţa globală pentru utilajele şi echipamentele de prelucrare a cărnii a suferit un reflux temporar, fapt întrutotul explicabil având în vedere gradul mare de sensibilitate al acestei pieţe, raportat la cererea pentru produsele prelucrate din carne şi raportat la nivelul activităţii din industria de procesare a cărnii.

Cu toate acestea, în 2010, piaţa echipamentelor şi a utilajelor de prelucrare a cărnii a revenit pe un trend ascendent, puternic susţinută de revigorarea economiei mondiale, după doi ani de recesiune, precum şi de revenirea puternică înregistrată de o serie de indicatori fundamentali macroeconomici, cum ar fi creşterea nivelului veniturilor, creşterea cheltuielilor de consum, creşterea cererii de alimente procesate, creşterea constantă în activitatea de prelucrare a produselor alimentare şi creşterea ulterioară a cheltuielilor de capital în rândul procesatorilor din domeniu. Prin urmare, în perioada post-recesiune, piaţa de gen a cunoscut o evoluţie pozitivă a cererii mai ales pe pieţele în curs de dezvoltare, de unde au venit numeroase comenzi, în special din ţări precum China, India şi Thailanda.

De altfel, Asia-Pacific reprezintă cea mai mare piaţă regională pentru utilajele şi echipamentele destinate prelucrării produselor din carne, după cum ne-o arată raportul companiei de cercetare de piaţă GIA. Asia-Pacific constituie, de asemenea, şi piaţa regională cu cea mai rapidă creştere pentru cererea de utilaje şi echipamente de prelucrare a produselor alimentare. Expansiunea cererii în această regiune va fi determinată în principal de creşterea cererii pentru anumite produse procesate, ca urmare a  evoluţiei pozitive a indicatorilor economici fundamentali deja menţionaţi. Aceşti factori sunt strâns legaţi de evoluţia altora precum îmbunătăţirea rapidă a standardelor de viaţă, creşterea gradului de penetrare în gospodării a dotării cu frigidere şi cuptoare cu microunde, influenţa crescândă a obiceiurilor alimentare occidentale şi adoptarea modelelor de consum din Occident. Toţi aceştia conduc la creşterea cererii pentru produsele alimentare prelucrate în regiune, şi implicit la creşterea cererii de utilaje şi echipamente pentru prelucrarea şi procesarea cărnii.

Automatizarea impulsionează cererea de noi echipamente

În Europa de Vest şi Rusia, cererea în creştere pentru automatizarea producţiei în rândul firmelor procesatoare de carne ca urmare, în principal, a preocupării acestora pentru îmbunătăţirea eficienţei şi pentru reducerea costurilor a dus la amplificarea comenzilor pentru echipamente din ce în ce mai performante. Cu toate acestea Europa rămâne sub spectrul accentuat al crizei datoriilor suverane şi al posibilităţii de reîntoarcere a recesiunii în zona euro. Prin urmare, evoluţia cererii pentru bunuri de capital în Europa rămâne plină de incertitudine.

Aceeaşi tendinţă a creşterii automatizării proceselor de producţie în domeniul procesării cărnii se întâlneşte şi în America de Sud în special în ţări precum Argentina şi Brazilia.

Spre deosebire de majoritatea regiunilor lumii, investiţiile în noi echipamente au fost sub aşteptări pe piaţa cărnii de pasăre din SUA, deşi în ultimul timp s-au ivit o serie de oportunităţi de dezvoltare pe piaţa cărnii de curcan. Totuşi, SUA, unul dintre cei mai importanţi exportatori de utilaje de prelucrare a produselor alimentare şi echipamente, a beneficiat de o mărire a numărului şi valorii comenzilor în perioada post recesiune, în primul rând ca urmare a creşterii cererii venite de pe pieţele în curs de dezvoltare. Prin urmare percepţia mediului de afaceri din domeniu, din SUA este una optimistă cu privire la evoluţia viitoare a sectorului. În plus, în prezent, economiile SUA şi Canadei prezintă o imagine încurajatoare în sensul unei evoluţii favorabile din punctul de vedere al creşterii economice, fapt dătător de speranţe pentru actorii din domeniu.

„Noi vedem o creştere a activităţii pe toate pieţele noastre cheie, inclusiv America de Nord şi America de Sud, Europa şi Australia.”, declara Sigsteinn P. Gretarsson, Chief Operation Officer la Marel, una din companiile cele mai cunoscute din industria echipamentelor de prelucrare a cărnii. „În ciuda preţurilor ridicate la porumb, piaţa americană a cărnii a evoluat foarte bine, spre exemplu”, spune Sigsteinn. „Am avut un mare succes în domeniul producerii şuncii, noul nostru feliator multi-lamă IBS4600 lansat la începutul anului 2011, vânzându-se foarte bine. Acest echipament a adus la un nivel cu totul nou producţia de semipreparate cu şuncă – ingredient important pentru burgeri şi sendvişuri, dar şi pentru alte produse alimentare în special din domeniul fast-food-ului.”.

”Evoluţiile recente din Europa de Est au fost, de asemenea, foarte încurajatoare, cu noi oportunităţi  în  Rusia, în a doua jumătate a anului. Şi din Australia, am primit comenzi importante de la mulţi dintre clienţii noştri care au dorit să îşi ”upgradeze” echipamentele cu cele mai noi tehnologii, precum utilajele pentru dezosarea şi fasonarea automatizată a cărnii de vită.”, arată oficialul de la Marel.

Monitorizarea procesului de producţie este cheia pentru a rămâne în piaţă

Costurile ridicate cu materiile prime şi un deficit de forţă de muncă în industria de procesare a cărnii continuă să fie principalii factori ce influenţează vânzarea de echipamente de prelucrare a cărnii. Siguranţa alimentară rămâne, de asemenea, o prioritate majoră pentru procesatorii şi comercianţii cu amănuntul deopotrivă.

„Aceşti factori sunt cei care alimentează cererea pentru automatizarea şi monitorizarea procesului de prelucrare a cărnii, operaţiuni care sunt, fără îndoială esenţiale pentru îmbunătăţirea randamentului şi profitabilităţii în industria cărnii”, spune Sigsteinn. „Procesatorii sunt gata să investească în tehnologii care să le permită să monitorizeze şi să controleze procesele lor de producţie.”, completează acesta. Există inovaţii care sunt susceptibile de a fi bine primite de piaţă, inclusiv un nou sistem de management al pregătirii cărnii pentru procesare. „Suntem foarte încântaţi de acest sistem”, spune Sigsteinn. „Acesta foloseşte tehnologia cu raze X – care a fost folosită cu atât de mult succes în industria cărnii de pui – pentru a identifica şi clasifica foarte exact conţinutul chimic al cărnii macre. Acest lucru este deosebit de important pentru producătorii de cârnaţi şi burgeri, de exemplu, care au obligaţii contractuale şi legale cu privire la conţinutul de grăsimi al produselor lor din carne.”.

Producătorii se transformă în ”one-stop-shop”

Piaţa echipamentelor pentru procesarea cărnii este în mare măsură eterogenă şi este formată din numeroase segmente şi subsegmente. În ceea ce priveşte tipurile de maşini, evoluţia pieţei globale pentru echipamente de prelucrare a cărnii este în principal determinată de cererea de utilaje de prelucrare a cărnii de pasăre şi de utilaje pentru obţinerea de produse procesate.

Preţurile echipamentelor, capacităţile tehnice de producţie, calitatea şi flexibilitate ofertei, caracteristicile de automatizare şi serviciile post-vânzare, având în vedere concurenţa intensă din domeniu, se vor dovedi a fi variabile cheie pentru producătorii de utilaje de prelucrare a produselor din carne în a deveni entităţi economice competitive pe această piaţă globalizată. În acest context, mai mulţi producători de echipamente pentru industria cărnii s-au orientat spre transformarea într-un ”one-stop shop” pentru o gamă largă de produse, deservind astfel o gamă largă de pieţe şi utilizatori finali. Totodată, o strategie cheie de supravieţuire pentru producătorii de echipamente pentru industria alimentară este aceea de a-şi extinde reţeaua de distribuţie la nivel global, în condiţiile în care procesatorii de alimente preferă din ce în ce mai mult să achiziţioneze echipamentele şi utilaje direct de la furnizori de nivel mondial, care sunt prezenţi sau se află cel mai aproape de piaţa pe care ei operează. Printre cei mai importanţi jucători din piaţa de echipamente şi utilaje pentru industria alimentară  se numără Atlas Pacific Engineering Co., Inc., Bucher Industries AG, Buhler AG, GEA Group AG, GEA Convenience Food Technologies, Heat and Control Inc., John Bean Technologies Corp., Key Technology Inc., Marel Food Systems, Marlen International, Meyn Food Processing Technology BV, The Middleby Corporation, Rheon Automatic Machinery Co., Ltd., Satake Corp., SPX Corp., APV, Tetra-Laval International SA, Wenger Manufacturing Inc., etc.

În ceea ce priveşte comerţul internaţional, din punctul de vedere al naţiunilor participante, importatorii majori de utilaje de prelucrare a alimentelor la nivel global includ SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie, şi Belgia, în vreme ce SUA, Germania, Franţa, Elveţia şi Austria sunt principalii exportatorii de utilaje de prelucrare a cărnii, la nivel global.

Bringo își extinde aria de livrare în 23 de orașe
Autor: meatmilk  /   miercuri, 24 iulie 2019

(Comunicat) Din această lună, Bringo a devenit aplicația de cumpărături personalizate cu cea mai mare arie de acoperire din România, fiind disponibilă în 23 de orașe și în zonele limitrofe.   Pentru a doua oară în acest an,Bringo și-a extins aria de livrare, ca urmare a reacțiilor pozitive și a solicitărilor primite de...

Advertising Forecast 2021: Digitalul va depăși 50 % din piața mondială de publicitate
Autor: meatmilk  /   joi, 18 iulie 2019

(Comunicat) În 2021, publicitatea în mediul digital va reprezenta 52% din totalul cheltuielilor de publicitate la nivel mondial, înregistrând o creștere semnificativă față de procentul de 47% estimat în 2019, arată studiul agenției de media Zenith, Advertising Expenditure Forecast.   Social media va avea o importanță...