Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Etichetarea alimentelor cu doua date de expirare: comerciala si de consum

Autor: marți, 5 februarie, 2013

(Agerpres) Comisia pentru agricultura a Parlamentului European a facut apel la masuri urgente pentru a reduce la jumatate risipa alimentara in UE pana in 2025 si pentru a imbunatati accesul cetatenilor europeni defavorizati la alimente, una dintre recomandari fiind introducerea etichetarii cu doua date de expirare, una comerciala si alta de consum.

Potrivit rezolutiei adoptate miercuri cu 38 de voturi pentru si unul impotriva, aproape 50% din alimente sunt risipite in fiecare an in gospodariile si supermarketurile din UE, in timp ce 79 de milioane de cetateni comunitari traiesc sub pragul saraciei, iar 16 milioane depind de ajutorul alimentar din partea organizatiilor caritabile.

In contextul in care alimentele sunt risipite in toate etapele – producatori, procesatori, retaileri, firme de catering si consumatori – Comisia pentru agricultura face apel la masuri la nivel european si national pentru imbunatatirea eficientei lantului alimentar, sector cu sector, spre exemplu prin promovarea legaturilor directe intre producatori si consumatori si prin abordarea urgenta a problemei risipei.

Aceasta chestiune a fost neglijata prea mult timp, iar acest raport transmite un semnal puternic ca UE trebuie sa actioneze acum, a declarat, dupa vot, raportorul in acest dosar, eurodeputatul italian Salvatore Caronna (S&D), citat intr-un comunicat. Eurodeputatii propun chiar ca 2013 sa fie desemnat Anul european impotriva risipei alimentare.

Pentru a se evita situatiile in care alimentele sunt puse la vanzare de retaileri prea aproape de data de expirare, crescand astfel potentialul de a fi aruncate, dubla etichetare ar putea fi introdusa pentru a se arata data pana la care alimentele pot fi vandute ('a se vinde pana la…') si data pana la care pot fi consumate (a se consuma pana la…), se mai precizeaza in rezolutie.

Potrivit documentului Executivul european si statele membre ar trebui sa se asigure in primul rand ca populatia intelege diferentele dintre actualele etichetari folosite in prezent in UE.

Biroul de presa al Comisiei pentru agricultura a PE a explicat pentru Agerpres ca aceasta este doar o recomandare adresata Comisiei, urmand sa se analizeze posibilitatea de a avea sau nu caracter obligatoriu. Rezolutia adoptata miercuri va fi supusa votului in plenul Parlamentului in cadrul sesiunii de la 12-15 decembrie de la Strasbourg.

EDA, dezamăgită de limitarea Observatorului laptelui de către P.E.
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 23 mai 2018

Asociația Europeană a Producătorilor de Lactate (EDA) a declarat că regretă direcția adoptată de Comisia pentru agricultură a Parlamentului European (COMAGRI) prin votul privind raportul deputatului Herbert Dorfmann, acela care susținea întărirea rolului Observatorului laptelui. În opoziție, însă, parlamentarii europeni au votat...

Top-ul lunii aprilie al vizibilității în online a mărcilor de carne
Autor: meatmilk  /   miercuri, 23 mai 2018

ZeList Monitor si fbMonitor, platforme de monitorizare si analiza ale companiei TreeWorks, au dat publicitatii Top-ulvizibilitatii marcilor de carne si produse din carne, in online, pentru luna aprilie 2018.    Top-ul acopera brandurile prezente in online in mai multe categorii, dintre care vi le prezentam pe cele mai...

Etichetarea alimentelor cu doua date de expirare: comerciala si de consum

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Comisia pentru agricultura a Parlamentului European a facut apel la masuri urgente pentru a reduce la jumatate risipa alimentara in UE pana in 2025 si pentru a imbunatati accesul cetatenilor europeni defavorizati la alimente, una dintre recomandari fiind introducerea etichetarii cu doua date de expirare, una comerciala si alta de consum.

Potrivit rezolutiei adoptate miercuri cu 38 de voturi pentru si unul impotriva, aproape 50% din alimente sunt risipite in fiecare an in gospodariile si supermarketurile din UE, in timp ce 79 de milioane de cetateni comunitari traiesc sub pragul saraciei, iar 16 milioane depind de ajutorul alimentar din partea organizatiilor caritabile.

In contextul in care alimentele sunt risipite in toate etapele – producatori, procesatori, retaileri, firme de catering si consumatori – Comisia pentru agricultura face apel la masuri la nivel european si national pentru imbunatatirea eficientei lantului alimentar, sector cu sector, spre exemplu prin promovarea legaturilor directe intre producatori si consumatori si prin abordarea urgenta a problemei risipei.

Aceasta chestiune a fost neglijata prea mult timp, iar acest raport transmite un semnal puternic ca UE trebuie sa actioneze acum, a declarat, dupa vot, raportorul in acest dosar, eurodeputatul italian Salvatore Caronna (S&D), citat intr-un comunicat. Eurodeputatii propun chiar ca 2013 sa fie desemnat Anul european impotriva risipei alimentare.

Pentru a se evita situatiile in care alimentele sunt puse la vanzare de retaileri prea aproape de data de expirare, crescand astfel potentialul de a fi aruncate, dubla etichetare ar putea fi introdusa pentru a se arata data pana la care alimentele pot fi vandute ('a se vinde pana la…') si data pana la care pot fi consumate (a se consuma pana la…), se mai precizeaza in rezolutie.

Potrivit documentului Executivul european si statele membre ar trebui sa se asigure in primul rand ca populatia intelege diferentele dintre actualele etichetari folosite in prezent in UE.

Biroul de presa al Comisiei pentru agricultura a PE a explicat pentru Agerpres ca aceasta este doar o recomandare adresata Comisiei, urmand sa se analizeze posibilitatea de a avea sau nu caracter obligatoriu. Rezolutia adoptata miercuri va fi supusa votului in plenul Parlamentului in cadrul sesiunii de la 12-15 decembrie de la Strasbourg.

Studiu: Consumatorii doresc tot mai multe proteine
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 23 mai 2018

Deoarece interesul consumatorilor pentru proteine ​​continuă să crească, producătorii de alimente se străduiesc să se diferențieze pe baza sursei de proteine. Dar, sugerează noi cercetări, consumatorii sunt cei mai favorabili surselor de proteine recunoscute și familiare.   În decursul ultimului deceniu, produsele care...

AHK România susține sistemul de pensii administrate privat
Autor: meatmilk  /   miercuri, 23 mai 2018

(Comunicat) AHK Romania susține sistemul de pensii administrate privat (așa numitul Pilon II) din România și punctează în cele de mai jos avantajele acestuia, precum și riscurile pe termen lung pe care le implică modificarea cadrului actual de funcționare.   Un sistem de pensii bazat pe economisire cum este Pilonul II...

Top-ul vizibilității în on-line a mărcilor de lactate pe luna martie
Autor: meatmilk  /   miercuri, 23 mai 2018

ZeList Monitor si fbMonitor, platforme de monitorizare si analiza ale companiei TreeWorks, au dat publicitatii Top-ul vizibilitatii marcilor de lactate, in online, pentru luna aprilie 2018.    Top-ul acopera brandurile prezente in online in mai multe categorii, dintre care vi le prezentam pe cele mai importante. Datele pentru...

EDA, dezamăgită de limitarea Observatorului laptelui de către P.E.
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 23 mai 2018

Asociația Europeană a Producătorilor de Lactate (EDA) a declarat că regretă direcția adoptată de Comisia pentru agricultură a Parlamentului European (COMAGRI) prin votul privind raportul deputatului Herbert Dorfmann, acela care susținea întărirea rolului Observatorului laptelui. În opoziție, însă, parlamentarii europeni au votat...

Top-ul lunii aprilie al vizibilității în online a mărcilor de carne
Autor: meatmilk  /   miercuri, 23 mai 2018

ZeList Monitor si fbMonitor, platforme de monitorizare si analiza ale companiei TreeWorks, au dat publicitatii Top-ulvizibilitatii marcilor de carne si produse din carne, in online, pentru luna aprilie 2018.    Top-ul acopera brandurile prezente in online in mai multe categorii, dintre care vi le prezentam pe cele mai...