Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Etichetarea detaliata a aditivilor, la nivel comunitar

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Comisiile Parlamentului European pledeaza permanent pentru o etichetare adecvata a produselor si, firesc, a aditivilor din compozitii; in prezent, etichetarea aditivilor alimentari, precum si utilizarea acestora, fiind reglementata strict de acte normative comunitare, preluate de legislatiile a 27 de state membre. ªi cum orice persoana este protejata de legislatia de baza, oriunde s-ar afla in UE, normele europene privind etichetarea alimentelor permit fiecarui cetatean sa verifice produsul cumparat. Pe eticheta, trebuie mentionate detalii complete ale ingredientelor, inclusiv ingrediente modificate genetic, coloranti, conservanti, indulcitori si alti aditivi chimici. Produsele ce pot fi considerate organice se supun unor regulamente specifice, emise in tandem cu cele impuse indicatorilor privind nutritia si sanatatea, inscrise pe produsele alimentare. Legislatia europeana privind etichetarea in detaliu se modifica relativ frecvent, insa eticheta, aceasta politie a produselor trebuie sa prezinte informatii sigure si conforme.

Reglementari europene, adoptate fara rezerve aici

Regulile etichetarii detaliate a aditivilor existenti in alimente recunosc dreptul consumatorului de a sti ce cumpara si ce mananca. Principiul fundamental al reglementarilor UE privind acest tip de etichetare obliga la prezentarea informatiile despre produs, compozitia acestuia si – dupa caz – a aditivilor prezenti in spatele etichetei.

Producatorii sunt liberi, daca doresc, sa ofere si alte informatii, tot in limitele reglementarilor privind etichetarea, dar cele impuse de legislatia europeana trebuie prezentate neoptional, cu acuratete si fara omisiuni. Cerintele privind etichetarea aditivilor au fost permanent actualizate, urmare a modificarilor survenite in rezultatele cercetarilor efectuate in acest segment.

Aditivii alimentari (E-urile), substante adaugate in produse alimentare pentru imbunatatirea aspectului, gustului sau pentru prelungirea termenului de valabilitate, sunt monitorizati si supusi cercetarii, in Romania, de catre Ministerul Sanatatii, institutia competenta pentru domeniul aditivilor, enzimelor si aromelor alimentare. Litera E aplicata pe eticheta, inaintea unui numar de ordine/inregistrare, simbolizeaza faptul ca aceste substante au fost testate minimum 6 ani si au fost atestate la nivelul Uniunii Europene, conform cadrului legislativ adoptat de 27 de state membre.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara (ANSVSA) precizeaza ca nu exista aditivi interzisi. Daca o substanta este aditiv alimentar, atunci ea este permisa, fapt sustinut de studii stiintifice indelungate si aprofundate. Trebuie mentionat ca, gravitatea oricarui efect secundar asociat cu o substanta chimica folosita ca aditiv alimentar, in cazul in care aceasta este autorizata a fi folosita in alimente, este de obicei legata de doza, mentioneaza ANSVSA printr-un comunicat.

Iar celor ce achizitioneaza aceste produse, pentru consum, preparare sau revalorificare, reglementarile europene le confera dreptul la informare nesuperficiala privind aditivii din compozitie. Aditivii alimentari, permisi a fi utilizati inainte de 20 ianuarie 2009, fac in acest moment subiectul reevaluarii de risc de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA). Primeaza in cercetari rolul aditivilor la fabricarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau depozitarea alimentelor, la conservarea si stabilitatea unui aliment, caruia ii pot fi imbunatatite, prin adaos de aditivi, proprietatile organoleptice sau calitatea nutritiva.

Astfel, majoritatea colorantilor alimentari au fost supusi, pana la sfarsitul anului 2011, procesului de reevaluare a aditivilor alimentari, conform Regulamentului (CE) nr. 257/2010, alti coloranti avand termen de reevaluare pana la sfarsitul anului 2015. De asemenea, pentru aspartam studiile se afla in stadiu avansat de reevaluare datorita noilor publicatii stiintifice, iar termenul prevazut este septembrie 2012. Conservantii, antioxidantii, glutamatii, dioxidul de silicon vor fi reevaluati, la nivelul Uniunii Europene, in cursul anilor 2015-2016, alti indulcitori pana la sfarsitul anului 2020, in timp ce pentru alti aditivi alimentari a fost fixat ca termen limita sfarsitul anului 2018.

EFSA: Actualizarea evaluării genotoxicității substanțelor din alimente și hrana animalelor
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 10 ianuarie 2018

La finalul lunii decembrie 2017, EFSA a publicat o actualizare a modului în care evaluează genotoxicitatea potențială a substanțelor în evaluarea produselor alimentare și a hranei pentru animale.   Președintele Comitetului științific al EFSA, Prof. Anthony Hardy, a declarat: ”Acest aviz științific oferă recomandări...

Scandalul calității duale, departe de a se fi încheiat
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 10 ianuarie 2018

În 2017, așa-numitele produse alimentare de calitate duală au fost plasate în centrul atenției.Ca urmare,  Katia Merten-Lentz, partener la Keller & Heckman, se întreabă întreabă dacă este legal ca firmele alimentare să ofere rețete diferite, sub același nume, în Europa.   La Bruxelles, discuțiile...