Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

EuroCommerce: Directiva UTPs protejează multinaționalele, lovind în retail, fermieri, IMM-uri și consumatori

Autor: Nora Marinmiercuri, 17 octombrie, 2018

Vorbind după votul comisiei AGRI din Parlamentul European, care a modificat regulile Directivei privind comportamentul abuziv al comercianților în relațiile cu furnizorii (UTPs)., directorul general al EuroCommerce, Christian Verschueren, a avertizat că dezbaterea și votul în Parlament au determinat o ”vânătoare de vrăjitoare”, împotriva comercianților cu amănuntul și angrosiștii. Acesta a declarat pe site-ul organizației:

 

„Comisia a prezentat o propunere care vizează protejarea agricultorilor și a procesatorilor din IMM-uri. Dar, în forma adoptată, ulterior discuțiilor parlamentare conduse de sloganuri precum „Corectitudine pentru toți”, directiva modificată protejează multinaționalele alimentare, iar dezbaterea s-a transformat într-un atac direct asupra negocierilor legitime între comercianții cu amănuntul și furnizori „.

 

Seria de amendamente care a trecut prin intermediul comisiei parlamentare AGRI și în cadrul comisiei IMCO, nu va face nimic pentru corectitudinea lanțului de aprovizionare. Prin impunerea mai multor restricții asupra comercianților cu amănuntul și a capacității acestora de a furniza servicii, aceasta va îngreuna negocierea unor prețuri mai bune, costurile suplimentare fiind transferate consumatorilor, în special atunci când negociază cu furnizori mari.

 

Agricultorii nu vor obține nimic din legislația care să permită brandurilor multinaționale mari să impună prețuri și mai mari comercianților cu amănuntul și consumatorilor. După cum a declarat economistului șef al DG pentru Concurență, o mare companie multinațională, care obține un preț mai mare pentru o înghețată, nu va alimenta fermierul producător de lapte, păstrând profitul majorat.

 

Verschueren a concluzionat: „Așa cum s-a votat, directiva va deveni și mai puternică pe piață, iar jucătorii mai slabi, adică, fermierii, IMM-urile și consumatorii, vor fi și mai slabi. O vânătoare de vrăjitoare împotriva comerțului cu amănuntul și a comerțului cu ridicata va umple buzunarele multinaționalelor dar nu va face nimic pentru agricultori”.

 

Un alt aspect important este faptul că directiva conferă drepturi vânzătorilor, dar niciunui cumpărător. Această abordare pune sub semnul întrebării unele dintre principiile fundamentale ale UE privind egalitatea de tratament și respectarea temeiului juridic. (Corespondență de la Bruxelles-Nora Marin, 17 octombrie 2018)

Pachetul de reformă PAC pentru perioada post 2020
Autor: meatmilk  /   miercuri, 22 mai 2019

(Comunicat) ”Noul model de performanță este elementul central al reformei PAC și cea mai inovatoare caracteristică a acesteia. Aceste schimbări de paradigmă vor permite Statelor Membre să aibă un cuvânt mai greu de spus în elaborarea politicilor lor naționale, dar vor avea și o responsabilitate mai mare.   Avansarea...

La IFFA 2019, tradiția a întâlnit tehnologia de avangardă
Autor: meatmilk  /   miercuri, 15 mai 2019

(Comunicat) Timp de șase zile, IFFA , târgul numărul 1 pentru industria cărnii a arătat modul în care sectorul poate fi adaptat pentru viitor. De la fabrica de carne inteligentă, tendințele de ambalare și siguranța alimentelor, prin etichetarea curată, la așteptările crescânde privind calitatea cărnii, expozanții IFFA au oferit...