Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

EuroCommerce: Directiva UTPs protejează multinaționalele, lovind în retail, fermieri, IMM-uri și consumatori

Autor: Nora Marinmiercuri, 17 octombrie, 2018

Vorbind după votul comisiei AGRI din Parlamentul European, care a modificat regulile Directivei privind comportamentul abuziv al comercianților în relațiile cu furnizorii (UTPs)., directorul general al EuroCommerce, Christian Verschueren, a avertizat că dezbaterea și votul în Parlament au determinat o ”vânătoare de vrăjitoare”, împotriva comercianților cu amănuntul și angrosiștii. Acesta a declarat pe site-ul organizației:

 

„Comisia a prezentat o propunere care vizează protejarea agricultorilor și a procesatorilor din IMM-uri. Dar, în forma adoptată, ulterior discuțiilor parlamentare conduse de sloganuri precum „Corectitudine pentru toți”, directiva modificată protejează multinaționalele alimentare, iar dezbaterea s-a transformat într-un atac direct asupra negocierilor legitime între comercianții cu amănuntul și furnizori „.

 

Seria de amendamente care a trecut prin intermediul comisiei parlamentare AGRI și în cadrul comisiei IMCO, nu va face nimic pentru corectitudinea lanțului de aprovizionare. Prin impunerea mai multor restricții asupra comercianților cu amănuntul și a capacității acestora de a furniza servicii, aceasta va îngreuna negocierea unor prețuri mai bune, costurile suplimentare fiind transferate consumatorilor, în special atunci când negociază cu furnizori mari.

 

Agricultorii nu vor obține nimic din legislația care să permită brandurilor multinaționale mari să impună prețuri și mai mari comercianților cu amănuntul și consumatorilor. După cum a declarat economistului șef al DG pentru Concurență, o mare companie multinațională, care obține un preț mai mare pentru o înghețată, nu va alimenta fermierul producător de lapte, păstrând profitul majorat.

 

Verschueren a concluzionat: „Așa cum s-a votat, directiva va deveni și mai puternică pe piață, iar jucătorii mai slabi, adică, fermierii, IMM-urile și consumatorii, vor fi și mai slabi. O vânătoare de vrăjitoare împotriva comerțului cu amănuntul și a comerțului cu ridicata va umple buzunarele multinaționalelor dar nu va face nimic pentru agricultori”.

 

Un alt aspect important este faptul că directiva conferă drepturi vânzătorilor, dar niciunui cumpărător. Această abordare pune sub semnul întrebării unele dintre principiile fundamentale ale UE privind egalitatea de tratament și respectarea temeiului juridic. (Corespondență de la Bruxelles-Nora Marin, 17 octombrie 2018)

La KolnMesse s-a sărbătorit ”Anuga Food Frozen”
Autor: meatmilk  /   miercuri, 13 martie 2019

În prima săptămână a lunii martie 2019, la KolnMesse, s-a sărbătorit Ziua alimentelor congelate-Anuga. Sărbătoarea culinară a fost introdusă în 1984 de către președintele american, Ronald Reagan, pentru a aduce un omagiu serviciilor industriei alimentare congelate din SUA.   Între timp, industria alimentelor congelate...

Companiile britanice de carne resimt deja efectele negative ale Brexit-ului
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 7 martie 2019

Companile de prelucrare a cărnii din Marea Britanie raportează deja un impact negativ asupra vânzărilor, înainte de termenul limită de 29 martie Brexit.   Potrivit Asociației Britanice a Procesatorilor de Carne (BMPA), firmele raportează că clienții anulează deja comenzi și cumpără produse din alte țări, din cauza lipsei...