Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

EuroCommerce: Directiva UTPs protejează multinaționalele, lovind în retail, fermieri, IMM-uri și consumatori

Autor: Nora Marinmiercuri, 17 octombrie, 2018

Vorbind după votul comisiei AGRI din Parlamentul European, care a modificat regulile Directivei privind comportamentul abuziv al comercianților în relațiile cu furnizorii (UTPs)., directorul general al EuroCommerce, Christian Verschueren, a avertizat că dezbaterea și votul în Parlament au determinat o ”vânătoare de vrăjitoare”, împotriva comercianților cu amănuntul și angrosiștii. Acesta a declarat pe site-ul organizației:

 

„Comisia a prezentat o propunere care vizează protejarea agricultorilor și a procesatorilor din IMM-uri. Dar, în forma adoptată, ulterior discuțiilor parlamentare conduse de sloganuri precum „Corectitudine pentru toți”, directiva modificată protejează multinaționalele alimentare, iar dezbaterea s-a transformat într-un atac direct asupra negocierilor legitime între comercianții cu amănuntul și furnizori „.

 

Seria de amendamente care a trecut prin intermediul comisiei parlamentare AGRI și în cadrul comisiei IMCO, nu va face nimic pentru corectitudinea lanțului de aprovizionare. Prin impunerea mai multor restricții asupra comercianților cu amănuntul și a capacității acestora de a furniza servicii, aceasta va îngreuna negocierea unor prețuri mai bune, costurile suplimentare fiind transferate consumatorilor, în special atunci când negociază cu furnizori mari.

 

Agricultorii nu vor obține nimic din legislația care să permită brandurilor multinaționale mari să impună prețuri și mai mari comercianților cu amănuntul și consumatorilor. După cum a declarat economistului șef al DG pentru Concurență, o mare companie multinațională, care obține un preț mai mare pentru o înghețată, nu va alimenta fermierul producător de lapte, păstrând profitul majorat.

 

Verschueren a concluzionat: „Așa cum s-a votat, directiva va deveni și mai puternică pe piață, iar jucătorii mai slabi, adică, fermierii, IMM-urile și consumatorii, vor fi și mai slabi. O vânătoare de vrăjitoare împotriva comerțului cu amănuntul și a comerțului cu ridicata va umple buzunarele multinaționalelor dar nu va face nimic pentru agricultori”.

 

Un alt aspect important este faptul că directiva conferă drepturi vânzătorilor, dar niciunui cumpărător. Această abordare pune sub semnul întrebării unele dintre principiile fundamentale ale UE privind egalitatea de tratament și respectarea temeiului juridic. (Corespondență de la Bruxelles-Nora Marin, 17 octombrie 2018)

Belgia a interzis sacrificările halal și kosher în Flandra
Autor: Nora Marin  /   marți, 8 ianuarie 2019

Parlamentul Belgiei a lansat o campanie publică pentru a informa companiile despre noi metode de sacrificare a animalelor, după interzicerea metodelor halal și kosher, în regiunea Flandra.   Continuând în luna ianuarie, campania va implica publicarea de anunțuri în mai multe publicații belgiene, precum și intensificarea...

Lidl UK anunță un parteneriat cu Müller
Autor: Mircea Demeter  /   marți, 8 ianuarie 2019

Lidl UK a anunțat că a lansat un parteneriat pentru lactate Grassroots, împreună cu Müller Milk & Ingredients, gest care marchează cea mai recentă dezvoltare a activității, pentru a asigura un lanț de aprovizionare durabilă pentru produse lactate.   Parteneriatul urmează angajamentul lui Lidl de anul trecut, de a oferi...