Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Eurocommerce: Pentru retail, procesatorii sunt importanți, nu fermierii!

Autor: Nora Marinmiercuri, 25 octombrie, 2017

Producătorii de carne și animale din Uniunea Europeană (UE), în special agricultorii mai mici, vor urmări atent evenimentele de la Bruxelles, acum, când comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a promis să le protejeze de puterea de piață a marilor retaileri.

 

Într-un discurs care a avut loc la Dublin, în Irlanda nativă, pe tema ”Protejarea lanțului alimentar”, Hogan a evitat un răspuns tranșant cu privire la această problemă îngrozitoare care a caracterizat declarațiile Comisiei Europene până în prezent, însă a declarat: ”În prezent, supermarketurile se bucură acum de statutul de super-putere, datorită efectului geamăn al unei globalizări sporite și al unui grad ridicat de concentrare în Europa. […] Dezechilibrul puterii de negociere între cei care stabilesc prețuri și furnizori este puternic, ducând la o situație în care există un factor de frică dew represalii pentru agricultori și companiile comerciale, plăți întârziate și alte dureri de cap”.

 

În consecință, în prima jumătate a anului 2018, Comisia va face o politică reală și va face propuneri de reglementare, a declarat Hogan, citat de Global Meat. În timp ce el a evitat să spună cu exactitate care sunt aceste propuneri, însă a indicat clar că UE ia în considerare măsuri de creștere a transparenței pieței, de intensificare a cooperării între agricultori, de facilitare a accesului fermierilor la finanțare și de îmbunătățire a utilizării instrumentelor de gestionare a riscurilor de către producători.

 

Dezechilibrul puterii

 

El a criticat de asemenea inițiativa UE privind lanțul de aprovizionare, care a fost promovată de asociațiile industriale europene. Angajamentele sale, afirmă el, ”nu sunt percepute de agricultori ca favorabile, deoarece sunt voluntare și nu au consecințe pentru comercianții cu amănuntul care se angajează în practici comerciale neloiale”.

 

În ceea ce privește ceea ce va fi propus, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene în domeniul agriculturii a declarat: ”Este prea devreme în acest stadiu să speculăm ce ar putea însemna propunerile”.

 

Vorbind despre această temă, Pekka Pesonen, secretarul general al Asociației Copa-Cogeca, a declarat: ”Dezechilibrul imens al puterii în lanțul de aprovizionare cu alimente nu ne-a lăsat decât să cerem modificarea legislației pentru a îmbunătăți poziționarea furnizorilor și pentru a opri practicile comerciale neloiale. Este inacceptabil ca agricultorii să primească, de exemplu, doar 20% din prețul unei bucăți de friptura, atunci când aceștia sunt cei care fac majoritatea lucrărilor în producerea ei ”.

 

În UE scade consumul de carne și lactate

 

Comercianții cu amănuntul sunt de acord că fermierii se află într-o poziție relativ slabă, însă consideră că aceasta se datorează unui grad înalt de fragmentare la nivelul fermelor – aflat în afara controlul lor – precum și presiunilor concurenței pe o piață mondială a mărfurilor. Kinga Timaru-Kast, șefa departamentului de comunicații și marketing pentru corporația cu amănuntul și cu ridicata Eurocommerce, a declarat: ”În plus, agricultorii, în special în sectorul cărnii și al produselor lactate, se confruntă cu un consum în scădere structurală, datorită consumului de vegetale. Ca urmare a crizei financiare din ultimii ani, consumatorii cu constrângeri bugetare au redus consumul de carne și lactate și s-au concentrat pe produse cu prețuri reduse.

 

Hogan și-a consolidat poziția

 

Libertatea de manevră a lui Hogan a fost parțial consolidată prin pregătirile pentru reformarea politicii agricole comune (PAC), care se află în curs de revizuire. În noiembrie 2016, Grupul de lucru al Comisiei Europene pentru piețele agricole, format din 12 experți independenți, a lansat câteva recomandări-cheie despre care Comisia a spus că le va lua în considerare și la care ar da un răspuns adecvat politic.

 

Raportul experților a cerut o nouă legislație care să acopere lanțul de aprovizionare cu alimente, noi reguli la nivel european care abordează practicile comerciale neloiale (UTP), prin utilizarea unui adjudecator, și încheierea unor contracte scrise obligatorii pentru livrările de alimente către comercianții angro și comercianții cu amănuntul.

 

Recomandările includ, de asemenea, îmbunătățirea transparenței pieței prin introducerea rapoartelor obligatorii privind prețurile și crearea unei legi privind concurența clară și viabilă, pentru a crește cooperarea între agricultori. Acest lucru a generat o consultare la nivelul întregii UE cu privire la chestiunile deținute de Comisie, care se încheie la 17 noiembrie, examinând modalitățile de realizare a unui lanț mai echitabil de aprovizionare cu alimente.

 

”Trebuie sporită transparența pieței. Informațiile îmbunătățite vor permite tuturor operatorilor din lanțul de aprovizionare cu alimente să ia decizii mai informate. În plus, trebuie să avem derogări de la legislația privind concurența pentru a permite agro-cooperativelor și altor tipuri de organizații de producători să crească în dimensiune și scară”, a susținut Președintele Copa-Cogeca.

 

Procesatorii trebuie luați în calcul, nu fermierii

 

Cu toate acestea, comercianții cu amănuntul nu sunt convinși că regulile mai stricte privind modul în care achiziționează carnea și lactatele vor spori profiturile producătorilor. ”Reglementarea practicilor comerciale va face mai dificilă negocierea contractelor și creșterea presiunii asupra negocierilor privind prețurile.

 

Modificările nu vor contribui la ameliorarea veniturilor fermierilor și companiilor și nu le va proteja de incertitudinea sau volatilitatea pieței ”, a spus Timaru-Kast.

 

Ea a adăugat că doar o mică parte din tranzacțiile cu amănuntul au avut loc direct cu agricultorii și că procesatorii au cumpărat în medie 70% din producția agricolă a UE – deci rolul lor a trebuit să fie luat în considerare cu atenție.

Trasabilitatea cărnii, pusă sub lupă la Anuga 2019
Autor: Ilie Stoian  /   joi, 29 august 2019

În acest an, târgul Anuga va pune accentul pe trasabilitatea produselor. Organizatorii săi au explicat cum consumatorii pun un preț ridicat asupra regionalității și trasabilității produselor și abordează temele bunăstării și protecției animalelor.   Într-un comunicat transmis redacției Meat.Milk, organizatorii Anuga...

”New Deal for Consumer ”și noile principii de informare în on-line a consumatorilor
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 26 iulie 2019

Recent, comunitatea europeană de afaceri și comerț reunită sub sigla Eurocommerce, și-a prezentat în mod voluntar un nou instrument de informare destinat consumatorilor care fac achiziții on-line.   Scopul inițiativei este acela de a ajuta companiile să găsească modalități mai bune de prezentare a informațiilor către...