Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

EuroCommerce: Protecția extinsă a procesatorilor este ilegală

Autor: Nora Marinmiercuri, 26 septembrie, 2018

Directorii generali ai celor mai mari 22 de comercianți cu amănuntul și angrosiști ​​din întreaga Europă au scris președintelui Consiliului Agriculturii al UE, doamna Elisabeth Köstinger, exprimându-și preocuparea intensă cu privire la ideea promovată în prezent de către prelucrătorii alimentari multinaționali, pentru a avea protecție sporită față de comercianți, directivă avută în vedere de Parlamentul European și de Consiliul de Miniștri.

 

Marile rețele de hipermarket-uri pun la îndoială atât legalitatea, cât și consecințele economice pentru consumatori, fermieri și întreprinderi mici și mijlocii, de a oferi unui singur set puternic de jucători și mai multă putere. Aceștia solicită dnei Köstinger să solicite un aviz oficial din partea Serviciului juridic al Consiliului privind legalitatea unei astfel de protecții extinse.

 

Directiva, așa cum a fost propusă inițial de Comisie, vizează protejarea agricultorilor și a întreprinderilor mici și mijlocii în relațiile lor cu cumpărători mai mari, fie producători, fie comercianți, prin limitarea termenelor de plată pentru produsele perisabile, interzicerea câtorva practici, cum ar fi contractele unilaterale și modificările retroactive ale contractelor sau anulări ale ordinelor de ultim moment.

 

În schimb, în viitor s-ar permite anumite practici, cum ar fi contribuția comună la campaniile de marketing și de promovare, cu condiția ca acestea să fi fost convenite de părți. Modificările aduse de marii producători multinaționali, sub falsa pretenție a „corectitudinii pentru toți”, propune acoperirea legală a acțiunilor acestor companii mari și extinderea listei practicilor comerciale interzise.

 

Dacă vor fi adoptate, aceste modificări ar reduce în mod considerabil domeniul de aplicare al practicilor care pot aduce beneficii ambelor părți și ar limita libertatea contractelor. Acest lucru nu va aduce beneficii agricultorilor.

 

Scrisoarea menționează că „extinderea protecției la producătorii mari și la furnizorii de servicii care nu cumpără sau vând produse alimentare, va avea o serie de consecințe neintenționate”. Retailerii și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că această extindere către marile companii multinaționale ridică întrebări fundamentale privind compatibilitatea acesteia cu temeiul juridic, deoarece baza juridică agricolă trebuie să demonstreze un avantaj pentru agricultori.

 

În această privință, scrisoarea atrage atenția asupra faptului că o serie de fapte esențiale nu au fost luate în considerare, în direcția de a adopta amendamentele promovate de către multinaționale:

 

– Chiar și cei mai mari comercianți cu amănuntul europeni au o capitalizare de piață mai mică de o zecime din mărimea procesatorilor mari de produse alimentare industriale care își desfășoară activitatea în întreaga lume și se bucură de profit net de 15-30% (EBIT) comparativ cu EBIT-ul comercianților cu amănuntul de mari dimensiuni -4%;

 

– Niciun comerciant european nu reprezintă mai mult de 2% din cifra de afaceri globală a acestor companii multinaționale.

 

– Pericolul acestei extinderi a domeniului de aplicare a fost clar stabilit de Comisie, care avertizează că neutralizarea capacității comercianților cu amănuntul de a negocia cu producătorii mari va crea o perturbare semnificativă a pieței, creșterea profiturilor producătorilor și creșterea prețurilor pentru consumatori.

 

– Comisia a afirmat, de asemenea, că avantajul acestor prețuri mai mari la produsele alimentare industriale foarte prelucrate este puțin probabil să fie împărțit cu agricultorii sau cu alți furnizori ai acestor producători multinaționali.

 

Directorii executivi al retailului european își reafirmă „interesul foarte clar față de tratarea furnizorilor, mari și mici, în mod corect”. Acest lucru se reflectă în angajamentul lor față de Inițiativa lanțului de aprovizionare și în „sprijinul lor ferm pentru politicile agricole destinate să ajute agricultorii să se organizeze, să devină mai inovativi și mai competitivi și să creeze aprovizionări durabile cu produse atractive care să răspundă cererii consumatorilor”.

 

Directorii executivi subliniază, în continuare, consecințele asupra viitorului comerțului cu amănuntul și capacitatea acestora de a rămâne relevante într-un sector în continuă schimbare din cauza digitalizării: „Comercianții cu amănuntul reprezintă un factor esențial pentru ocuparea forței de muncă în Europa (…). Sectorul nostru este, de asemenea, caracterizat de costuri ridicate și marje reduse. Creșterea rapidă a vânzărilor online scutește și mai mult aceste marje reduse.

 

Comercianții cu amănuntul fac investiții uriașe pentru a rămâne relevanți în această epocă digitală: infrastructură și tehnologie nouă, noi servicii, noi modele de afaceri. (…) Depunerea mai multor profituri către furnizorii multinaționali mari în această directivă va intensifica aceste presiuni și va exacerba în continuare riscurile în ceea ce privește ocuparea forței de muncă”, se arată într-un comunicat emis de EuroCommerce.

Vizibilitatea în on-line a mărcilor de lactate în luna aprilie
Autor: meatmilk  /   vineri, 10 mai 2019

ZeList Monitor si fbMonitor, platforme de monitorizare si analiza ale companiei  TreeWorks, au dat publicitatii Top-ul vizibilitatii mărcilor de lactate, in on-line, pentru luna aprilie 2019.      Top-ul acopera brandurile prezente in online in mai multe categorii, dintre care vi le prezentam pe cele mai importante. Datele...

Comportamentul consumatorului român în 2019
Autor: Nora Marin  /   joi, 9 mai 2019

Schimbarea climatului economic, din vara lui 2018 și până acum, a determinat și schimbarea comportamentului consumatorului român. La aceasta au contrinuit și alți factori care conturează un alt profil, cu totul surprinzător, într-un timp atât de scurt. Însă, modificarea este absolut de înțeles, dacă parcurgem ultimele analize...