Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Euromonitor: Companii-vector în dezvoltarea industriei de ambalaje în sectoarele de carne și lapte ale României

Autor: Nora Marinjoi, 5 iulie, 2018

Optimismul economic și standardele de viață îmbunătățite au permis vânzărilor de alimente ambalate să continue să progreseze în 2017, cu o creștere în valoare, la jumătatea anului 2018, de 3% și o creștere a volumului de 1% în termeni de vânzare cu amănuntul, după cum arată o analiză exaustivă efectuată de Euromonitor. Ambele ratele de creștere au fost în concordanță cu CAGR din perioada de analiză, iar specialiștii care au întocmit raportul ” Packaged Food in Romania”, nu se sfiesc să numească firmele-vector din România, care contribuie esențial la dezvoltarea segmentului, prin volumul de ambalaje pe care l-au utilizat.

 

Elemente de creștere

 

O creștere cu 16% a salariului minim la începutul anului 2017 a condus la venituri suplimentare ale românilor, precum și o mai mare putere de cumpărare, după boom-ul din 2016, când salariul mediu net a crescut cu 18% și chiar mai mult, în sectorul public fiind de 24%, potrivit statisticilor oficiale.

 

Desigur, comerțul modern caracterizează vânzările de produse alimentare ambalate, iar ponderea acestora din totalul vânzărilor a crescut din ce în ce mai semnificativ în perioada analizată. Hypermarket-urile sunt de departe cel mai mare canal și s-au bucurat de o creștere puternică a cotei sale de vânzare cu amănuntul în perioada analizată.

 

Ca urmare, produsele alimentare ambalate sunt de așteptat să înregistreze o valoare constant moderată a vânzărilor cu amănuntul și o creștere a volumului, până la finalul anului 2018, determinată de expansiunea teritorială a comercianților cu amănuntul modern, de apetitul pentru consum și de perspectivele economice puternice. Să vedem, însă, ce se întâmplă pe diversele segmente ale celor doua sectoare, carne si lapte.

 

Carne și fructe de mare

 

Cu o creștere fără precedent a salariilor din sectorul privat și a creșterii salariilor și pensiilor publice, consumul de carne și fructe de mare prelucrate s-a bucurat de succes. Răspunsul procesatorilor a fost mutarea producției spre zona premium, cu un conținut mai mare de carne și mai puțini aditivi, făcând apel uneori la vechile standarde și la produsele naturale. Produsele vrac sunt și ele în creștere, deoarece sunt percepute ca fiind mai proaspete și oferă o mai mare flexibilitate a consumului.

 

 

Vector: Cris-Tim 2 Prodcom SRL

 

Portrivit Euromonitor, Cris-Tim 2 Prodcom SRL a rămas lider, acoperind 14% din vânzările cu amănuntul în 2017, de la 13% în 2016. Compania este unul dintre principalii inovatori, iar în mai 2017 a lansat inițiativa Clean Label: toate produsele sub această etichetă sunt lipsite de gluten, soia, amidon, monoglutamat de sodiu, coloranți sintetici și MDM. De asemenea, a fost primul producător local care a folosit tehnologia HPP, pentru a extinde data de expirare fără a adăuga conservanți suplimentari.

 

Previziuni

 

Carnea și fructele de mare prelucrate vor fi marcate de trei evoluții importante: trecerea la produse curate, care ar putea necesita investiții semnificative de capital de către producători; rolul din ce în ce mai mare al prospețimii, care oferă o șansă pentru produsele în vrac, dar și presiunea asupra producătorilor de a trece la ambalaje mai mici, potrivite pentru porții unice; și alegerea pe care o va face numărul tot mai mare de magazine, cu privire la vânzarea de produse vrac. Acest lucru va forța companiile să se consolideze, iar jucătorii internaționali vor participa mai decisiv. Un exemplu este achiziționarea completă a Caroli Foods Group SRL, un producător de frunte local.

 

Ready meal

 

În ceea ce privește categoria ready meal, aceasta se bucură de un boom, în zonă intrând jucători puternici și fiind consemnate parteneriate între producători stabiliți și rețelele internaționale de comerț cu amănuntul, precum și campanii publicitare vizibile și intense. Comercianții își lansează și își extind rafturile de mâncăruri proaspete, sporind spațiul de depozitare și vizibilitatea, în efortul de a valorifica stilul de viață în schimbare Consumatorii din România se aliniază tendinței occidentale, având mai puțini timp să gătească, dar manifestând interes pentru o dietă sănătoasă și bucurându-se de o creștere a puterii de cumpărare.

 

 

Vectori: Mega Image și Angst

 

La nivel de companie, Mega Image, sprijinită puternic de parteneriatul cu Angst, a devenit lider de vânzări, înregistrând o cotă de 20%, urmată îndeaproape de Cristim 2 Prodcom (19%). Performanța bună a Mega Image poate fi atribuită expansiunii agresive a mâncărurilor Mega Apetit, care completează gama private label ”365” a companiei. Mega Apetit a fost lansat în 2016 și s-a bucurat de un boom în 2017, deoarece Mega Image a investit masiv, atât capital, cât și structural, în dezvoltarea segmentului. Separat, Euromonitor amintește succesul deosebit pe care Angst îl are cu gama „Merinde urbane”, precum și Europrod, din componența grupului de firme Agricola Bacău.

 

Previziuni

 

Mâncărurile pregătite, în special opțiunile răcite, se așteaptă să înregistreze o creștere rapidă pe parcursul perioadei prognozate, deoarece consumatorii sunt din ce în ce mai dispuși să plătească mai mult pentru confort. Investițiile active ale procesatorilor, inclusiv în rețete etnice și mai puțin tradiționale, sunt, de asemenea, susceptibile de a stimula consumul dincolo de produsele tradiționale consumate de români, la prânz.

 

Brânză

 

Performanța brânzeturilor în 2017 a fost rezultatul schimbărilor în puterea de cumpărare și obiceiurile de consum, determinată de creșterea economică. Principala consecință a fost trecerea de la brânza neambalată, la cea ambalată. Branza tradițională, telemeaua, brânză curată, similară din punct de vedere al producției cu feta, dar și un produs favorit în mesele românilor, a fost responsabilă în principal de performanța pozitivă în 2017.

 

 

Vector: Hochland România SRL

 

Hochland România SRL a fost liderul din anul 2017, cu o cotă de 18% din vânzarea cu amănuntul a brânzei. Compania a reușit să își mențină poziția de prim rang pe parcursul perioadei de revizuire, datorită prezenței active pe piața tuturor brânzeturilor. Este jucătorul de frunte incontestabil pe segmentul brânză topită și ocupă locul doi în cea mai mare categorie de brânză neprelucrată. Campaniile de publicitate asidue pentru brânza topită Hochland, brânza maturată și telemea, precum și distribuția extinsă în toate canalele. au contribuit la poziția sa de top.

 

Previziuni

 

Brânzeturile se așteaptă ca vânzările să crească în perioada, dar acest lucru va fi rezultatul unei atenții sporite acordate celor ambalate, în detrimentul porțiilor mai mari, neambalate. Expansiunea puternică a comercianților cu amănuntul modern în orașele mici și în mediul rural este de așteptat să devină un suport pentru performanța segmentului. De fapt, brânza este un produs tradițional și popular în mesele românilor, astfel încât nu se așteaptă schimbări importante în obiceiurile de consum, în perioada de prognoză.

 

Lapte

 

Creșterea actuală a vânzărilor cu amănuntul cu 3% pentru lapte, în 2017, a fost rezultatul îmbunătățirii veniturilor disponibile, ceea ce a creat premisele pentru trecerea de la achiziționarea de lapte proaspăt neambalat, din diferite surse, la laptele ambalat. Percepția că laptele degresat achiziționat de la producătorii independenți este mai sănătos decât laptele ambalat a continuat să afecteze vânzările de lapte, dar extinderea comercianților cu amănuntul modern a început să schimbe obiceiurile de consum.

 

 

Vector: Albalact SA

 

Albalact SA este principalul jucator din anul 2017, cu o cotă de piață de retail de 23%, conducând consumul de produse lactate pe întreaga perioadă de revizuire. Albalact își datorează poziția de lider unor canale excelente de distribuție și publicității extinse. Publicitatea propulsează brandul companiei Zuzu în poziția de lider în 2017, cu o cotă de valoare la vânzarea cu amănuntul de 12%. Dincolo de laptele proaspăt, compania domină băuturile cu lapte aromatizat cu marca Zuzu, laptele praf cu Raraul și se află pe locul doi la laptele de băur, cu marca Fulga.

 

Previziuni

 

Performanța produselor lactate de consum în perioada de prognoză se așteaptă să fie determinată de creșterea economică și de recuperarea veniturilor. Veniturile mai mari pot fi transpuse în schimbări ale obiceiurilor de consum, ceea ce înseamnă o trecere de la laptele neambalat, la laptele ambalat, dar asta doar în mediul urban, cel rural fiind dominat în mare măsură de autoconsum. Totuși, acesta este un proces lung, determinat de ponderea ridicată a populației rurale, dar și de percepția consumatorilor de la oraș că laptele neambalat este mai sănătos și mai natural, dar și mai ieftin, decât varianta ambalată. De asemenea, comercianții cu amănuntul sunt de așteptat să contribuie la acest schimb, mai ales prin crearea de magazine moderne în zonele rurale.

 

Iaurt și acidofile

Popularitatea produselor de lapte acru și iaurt a rămas ridicată în 2017. Acestea sunt produse cu un consum tradițional, în România, găsite în meniurile tuturor veniturilor și segmentelor de vârstă. Produsele din lapte acru și iaurtul sunt mature, iar creșterea din 2017 a fost rezultatul percepției consumatorilor asupra naturaleții și a sănătății. Concurența a dus la inovare, fapt care a atras consumatorii, în timp ce extinderea comercianților cu amănuntul modern a fost instrumentul utilizat de principalii actori, pentru a-și promova brandurile și pentru a crea o cerere suplimentară pentru noi produse și mărci.

 

 

Vector: Danone PDPA SRL

 

Danone PDPA SRL este principalul jucator de produse lactate și de iaurt în 2016 și 2017, cu o cotă de vânzare cu amănuntul de 33%, clasându-se pe primul loc, în întreaga perioadă de revizuire. Având o cotă de 40% din valoarea vânzărilor cu amănuntul în iaurt, în anul 2017, aceasta este decisivă, pentru poziția de top a companiei. Distribuția excelentă în toate canalele, chiar și în cele mai îndepărtate localități, un număr mare de produse, prețuri accesibile și campanii de publicitate ample, sunt factori care determină decizia de cumpărare a consumatorilor de toate vârstele și veniturile.

 

Previziuni

 

Dinamica iaurtului și a acidofilelor în perioada de prognoză este de așteptat să fie rezultatul unei creșteri economice sănătoase și al creșterii veniturilor disponibile. Extinderea comercianților cu amănuntul modern este, de asemenea, de așteptat să susțină creșterea produselor lactate și iaurt. Cu toate acestea, rata de creștere se așteaptă să fie sub potențialul său, din cauza unei populații rurale majoritare, care se bazează pe produsele lactate din propriile gospodării.

 

Alte lactate

 

Dinamica altor produse lactate, în 2017, a fost rezultatul creșterii economice, dar,  mai ales, a măsurilor luate de guvern, în ceea ce privește creșterea salariului minim în economie și creșterea salariilor pentru mai multe categorii de angajați publici. Efectul măsurilor a fost privit în principal în capitală și orașele mari, cu o activitate economică intensă, populația dovedind că este cel mai fervent consumator al altor produse lactate.

 

 

Vector: FrieslandCampina România SA

 

FrieslandCampina România SA a fost principalul jucător din categoria ”alte lactate”, în 2016 și a continuat să fie și în anul 2017, cu o cotă de vânzare cu amănuntul de 13% în fiecare an. Poziția companiei este rezultatul plasării sale favorabile în toate categoriile din gamă. Prestigiul marcilor sale emblematice, Napolact, Milli și Oké, și distribuția extinsă, contribuie la succesul celor de la FrieslandCampina România. Acesta este însă și rezultat al presiunii celorlalți doi mari competitori, Albalact SA și Danone PDPA SRL, clasamente pe locurile doi și trei, cu mărcile lor emblematice, Albalact, Danone și Casa Bună, cu poziții puternice în categoria smântânii.

 

Previziuni

 

Dinamica segmentului în perioada de prognoză este de așteptat să fie rezultatul creșterii economice și al creșterii veniturilor disponibile. Veniturile mai mari înseamnă o reorientare a consumatorului, de la smântâna neambalată și amestecuri de brânzeturi de casă și brânză de vacă, spre produsele ambalate. Totodată, expansiunea comercianților cu amănuntul modern este de așteptat să devină un sprijin pentru alte produse lactate ambalate, datorită prețurilor accesibile și a dominației clare a distribuției.

 

Alimente eco

 

Vânzările de produse alimentare eco sunt dominate de produsele pentru copii, care aproape s-au triplat pe parcursul perioadei de revizuire, iar ponderea zonei în totalul vânzărilor organice a crescut puternic. Creșterea disponibilității pe canale, creșterea nivelului de trai, precum și educarea mai bună a părinților, sunt principalele motoare ale acestei tendințe care se va manifesta foarte puternic, în viitor.

 

Totodată, întreaga gamă a produselor alimentare eco, a crescut rapid în perioada de revizuire, vânzările având o rapiditate de creștere de cinci ori mai mare,, decât în ​​cazul produselor alimentare ambalate în general, în parte datorită creșterii puterii de consum a consumatorilor. Produsele ecologice sunt prezente pe scară largă, atât în ​​magazine specializate, cât și în lanțurile moderne, și toți comercianții cu amănuntul alocă mai mult spațiu de depozitare și vizibilitate mai mare, pentru astfel de produse.

 

Însă, creșterea cererii și aprovizionarea cu întârziere, au împins în sus prețurile unitare pentru alimentele ecologice, în perioada de revizuire. Cu toate acestea, se preconizează că prețurile unitare vor crește mai modest în perioada de prognoză.

 

 

Vector: Lactate Dorna

 

Lactate Dorna rămâne principalul jucător din cadrul alimentelor ecologice, ceilalți fiind mult în urmă. Performanța bună a companiei poate fi atribuită intrării sale timpurii în categoria laptelui bio, precum și capacității bune de distribuție și gradului înalt de notorietate a mărcii, în rândul produselor lactate de masă.

 

În categorie, însă alimentele bio pe etichetă privată este o forță care se dezvoltă rapid. Unii comercianți cu amănuntul au manifestat un interes precoce pentru dezvoltarea unor game de etichete private ecologice. Drept exemplu, Euromonitor amintesc Mega Image, cae a oferit Delhaize Bio încă din anul 2008.

 

Previziuni

 

Produsele ecologice au fost printre cele mai rapide crescânde din domeniul sănătății și al wellness-ului în perioada de referință. Această performanță bună sa datorat parțial faptului că ambele zone sunt încă într-un stadiu incipient de dezvoltare și relativ mici comparativ cu alte categorii.

Prestigioasa companie Elopak-Norvegia, va expune la Meat.Milk 2019
Autor: meatmilk  /   joi, 4 aprilie 2019

Una dintre cele mai prestigioase companii, la nivel mondial, din domeniul tehnologiilor de ambalare, Elopak, din Norvegia, își va prezenta ultimele soluții, produse și servicii în cadrul secțiunii Expo a expo-conferinței internaționale Meat.Milk 2019, care se va desfășura în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana...

Tetra Pak a lansat ambalajele aseptice cubice, pentru lactate
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

Tetra Pak a lansat pachetul Tetra Classic Aseptic 65ml Cube, pentru produse lactate, sucuri, înghețată și alimente lichide.   Dimensiunile ambalajului au fost proiectate astfel încât să permită ca șase pachete să formeze un cub, pentru a optimiza utilizarea spațiului în distribuție și depozitare.   "Pachetul...