Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Europa, devastată de pesta porcină africană

Autor: Maria Demetriadsâmbătă, 10 februarie, 2018

Epidemia persistentă de pestă porcină africană (ASF) ar putea genera pierderi în industria porcilor din Ucraina, de cca 30 de miliarde de dolari, în următorii 15 ani, a afirmat Serviciul de Stat pentru Securitate Alimentară și Protecția Consumatorilor, citând estimările Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură Organizația (FAO).

 

Dezastru în Polonia

 

Între timp, în Polonia vecină, până la 15% din fermele de porci ar putea fi închise și aproape 1,5 milioane de porci vor fost sacrificați în 2018, potrivit Ministerului Agriculturii din acea țară. Din martie, noul program de biosecuritate anti-ASF va intra în vigoare, cu reguli stricte obligatorii pentru toate fermele de porci din Polonia. Fermierii vor trebui, fie să îndeplinească cerințele, fie să renunțe la reproducerea porcilor, cu despăgubiri acordate de guvern, prin programul prevăzut.

 

În 2017, industria porcilor din Ucraina a suferit pierderi de aproximativ 12 milioane de dolari, datorită incapacității de a-și exporta produsele de carne de porc în străinătate, potrivit Alexandrei Bondarskaya, purtător de cuvânt al Uniunii producătorilor de porci. Rusia, Belarus, Moldova și Armenia, precum și România și Ungaria, au interzis importurile de carne de porc provenită din Ucraina, a recunoscut Bondarskaya.

 

Începând cu data de 8 februarie, serviciul de siguranță alimentară a înregistrat 27 de focare de ASF în Ucraina de la începutul anului, ceea ce a însemnat că un nou focar a fost detectat „aproape în fiecare zi”.

 

Cu toate acestea, Volodimir Lapa, șeful Serviciului pentru siguranța alimentelor, a susținut că situația ASF în acest an a fost puțin mai bună, decât în ​​2017.

 

Însă, în Polonia, ar fi „imposibil să se elimine ASF în următorii 10-15 ani”, a declarat Zygmunt Peisak, profesor la Institutul Veterinar de Stat din Polonia, pentru organizația ecologică locală Green Front. Când ASF a intrat în Polonia, autoritățile statului au sugerat că toți mistreții din țară ar muri singuri. Cu toate acestea, în lipsa unei acțiuni, populația de mistreți sălbatici a crescut și este probabil ca boala să se răspândească în noi regiuni, a adăugat el.

 

Rusia susține că UE ascunde focarele ASF

 

Între timp, Sergey Dankvert, șeful inspectorului veterinar rus Rosselkhoznadzor, a acuzat autoritățile Uniunii Europene că au ascuns focarele ASF în întreaga UE. Adresându-se unui canal mediatic de stat în ianuarie, el a spus: „Europa se îngrijește doar de comerțul internațional” cu produse din carne de porc, adăugând că UE nu ia măsuri reale pentru combaterea acestei boli. Această abordare, în opinia sa, înseamnă că situația s-ar putea înrăutăți.

 

Rosselkhoznadzor a anticipat că producția de porc din Europa se afla pe marginea unor pierderi și mai mari, a afirmat Dankvert. Potrivit acestuia, boala a fost de așteptat să pătrundă în noi țări, inclusiv Austria, Germania și Ungaria,

 

Situația ASF în Europa a fost deja mai rea decât în ​​Rusia, a sugerat Dankvert. De exemplu, din 2007, în Rusia au fost identificate 1.255 focare de ASF, în timp ce în Europa această cifră a depășit 8.233 de focare în doar trei ani și jumătate, a afirmat Dankvert.

 

Uniunea Rusă a Producătorilor de Carne a estimat mai devreme că industria cărnii din Rusia a suferit pierderi de circa 50 miliarde RUB (1,3 miliarde USD) din cauza răspândirii ASF în perioada 2007-2017, informează Global Meat.

Problematica controlului și eradicării PPA în Uniunea Europeană
Autor: meatmilk  /   luni, 7 ianuarie 2019

(Comunicat) La invitația comisarilor europeni Vytenis Andriukaitis și Karmenu Vella adresată miniștrilor agriculturii și mediului din statele membre, Petre DAEA a participat la o întâlnire privind problematica controlului și a eradicării Pestei Porcine Africane în Uniunea Europeană. Evenimentul a avut loc la...

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   luni, 3 decembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 294 de localități din 18 județe, cu un număr de 1124 focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 300 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 361.719 de porci afectați de boală.   Prin aplicarea eficentă a măsurilor de combatere...