Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

European Dairy Association salută acordul UE-Mercosur

Autor: Nora Marinmiercuri, 10 iulie, 2019

Asociația europeană pentru produse lactate-EDA a declarat că salută acordul comercial global încheiat între UE și Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay).

 

După două decenii, Mercosur și Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind mediul comercial care acoperă mai mult de 780 de milioane de cetățeni.

 

Au fost depuse multe eforturi de la începutul negocierilor, iar EDA recunoaște eforturile comisarului european pentru comerț Cecilia Malmström și comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan. Punerea în aplicare viitoare a acestui nou cadru comercial, care face parte dintr-un acord de asociere mai larg, va fi benefică pentru cele două economii.

 

„În arena de comerț internațională tulbure de astăzi, aceasta este o adevărată descoperire care subliniază ambițiile comerciale ale Uniunii Europene, potrivit principiului Comerțul pentru Toți, și pune accentul pe performanța echipelor de negociere. Angajamentul clar al partenerilor de negociere la Acordul de la Paris (COP21) și obiectivele sale este în lumea de azi o piatră de hotar”, a declarat Alexander Anton Anton, secretarul general al EDA.

 

„Acordul comercial Mercosur va permite în principiu să descopere o parte din potențialul acestor piețe. Volumele TRQ convenite de 30.000 de tone de brânză sunt de aproximativ zece ori mai mari decât cantitățile pe care le exportăm astăzi. Acest acces suplimentar pe piață va contribui, de asemenea, la sprijinirea diversificării destinațiilor exportului de produse lactate din UE și, prin urmare, va face sectorul produselor lactate mai rezistent în ceea ce privește denaturarea schimburilor comerciale.

 

„Nu este un secret că ne-am aștepta la un volum mai mare de TRQ pentru brânzeturi, pudră de lapte și formulă pentru sugari și o perioadă de fazare mai scurtă de 10 ani. Pe de altă parte, negocierile comerciale sunt mai mult decât complexe și dificile – până acum nimeni nu a reușit să obțină o înțelegere care să facă pe toți fericiți „.

 

Garanții juridice

 

Din perspectiva produselor lactate, EDA a declarat că toate cele patru țări care formează zona Mercosur au o mare cultură a produselor lactate, cu o rată de auto-suficiență cuprinsă între 90% și 193%. Până în prezent, comerțul cu produse lactate a avut loc în principal în regiunea Mercosur. Importurile de brânzeturi și pudră din UE (în principal din Țările de Jos, Franța, Italia și Germania) nu au atins un volum semnificativ.

 

Anton a declarat că este esențial ca detaliile acordului și punerea în aplicare finală să poată asigura accesul neîngrădit al exporturilor europene de produse lactate, inclusiv reducerea și abolirea tarifelor, precum și barierele netarifare.

 

Anton a adăugat că garanțiile juridice adoptate pentru protejarea a peste 350 de produse de alimente și băuturi europene de înaltă calitate, cum ar fi Fromage de Herve (Belgique) sau Comté (Franța), din imitații în țările Mercosur vor consolida, de asemenea, reputația tuturor produselor lactate europene. Venezuela este de asemenea un membru cu drepturi depline al Mercosur, dar a fost suspendată din 2016.

Klaus Iohannis: România nu acceptă actualul proiect de buget agricol pentru noul PAC
Autor: meatmilk  /   vineri, 13 decembrie 2019

România nu este mulțumită de ultima propunere privind bugetul pe termen lung al Uniunii Europene, pentru că nu satisface niciuna dintre cerințele exprimate în ultimul an și jumătate de autoritățile de la București, a declarat Klaus Iohannis, citat de Euractiv.   Recent, președinția finlandeză a Consiliului UE a...

Să spunem La Mulți Ani, Asociației Române a Cărnii!
Autor: meatmilk  /   marți, 10 decembrie 2019

Asociația Română a Cărnii, una dintre cele mai puternice organizații profesionale din România, sărbătorește în această perioadă 20 de ani de activitate, timp în care, prin intervențiile sale benefice în organizarea industriei specifice, dar și a mediului de afaceri, a fost determinantă în dezvoltarea economiei...