Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

European Dairy Association sprijină Președinția României pe componentele UE-Agricultură și Comerț

Autor: Nora Marinmiercuri, 16 ianuarie, 2019

„Coeziunea, o valoare europeană comună” este leitmotivul general al președinției române a UE care a început la 1 ianuarie 2019, se arată într-un comunicat remis redacției Meat.Milk de European Dairy Association.

 

Accentul României pe ”piața unică”, de importanță imensă pentru ”lactosfera” europeană

 

În documentul EDA, se afirmă: ”Într-adevăr, decizia finală privind cadrul financiar multianual (CFM), alegerile pentru Parlamentul European programate pentru 23-26 mai 2019 și în special data Brexit-ului istoric din 29 martie 2019, vor fi cu siguranță momente perfecte pentru a ne concentra pe valorile Uniunii, în timpul Președinției române a UE.

 

„Acesta este un mandat de importanță și responsabilitate fără precedent. România este un stat și o societate pro-europeană „, a subliniat premierul român și fostul eurodeputat Viorica Dăncilă. Programul de lucru pentru anul 2019 este pregătit într-o structură UE-27, iar pentru lactosfera europeană, accentul pus de Uniune pe o „piață unică în viitor” și pe „calea către o Europă durabilă până în 2030” este de o importanță imensă.

 

Pe lângă noua propunere de PAC, proiectele legislative privind calitatea apei, reducerea materialelor plastice și Sistemul de comercializare a emisiilor (ETS), sunt menținute în programul de lucru prioritar al instituțiilor UE 2019. Președinția română a UE a planificat, de asemenea, menținerea impulsului în dosarul bine dezvoltat, privind practicile de comercializare neloiale, o primă întâlnire având loc deja în  10 ianuarie 2019.

 

Viorica Dăncilă: ”Viitorul UE este un subiect de interes național pentru noi”

 

Programul de lucru al UE va forma activitățile noastre de AED la nivelul Bruxelles-ului. Dar, sigur, vom continua să susținem serviciile Comisiei Europene la nivelul DG TRADE și DG AGRI în eforturile lor de a face progrese în negocierea acordurilor de liber schimb.

 

Misiunea la nivel înalt a comisarului UE Phil Hogan la Gulfood Fair, din Dubai, programată pentru februarie 2019 subliniază în ce măsură Comisia UE trăiește strategia UE în domeniul comerțului.

 

Povestea de succes a Europei în acest domeniu trebuie să continue în special în aceste vremuri tulburi la nivelul comerțului internațional și chiar dacă mediul instituțional al UE va fi reînnoit complet în 2019 cu noul Parlament European din iulie 2019 și o nouă Comisie a UE din noiembrie 2019.

 

Nu numai din perspectiva produselor lactate, suntem pe deplin de acord cu declarația premierului român Viorica Dăncilă: „Viitorul UE este un subiect de interes național pentru noi și de aceea suntem pe deplin angajați, cu toată energia, să aceasta”.

 

În calitate de actori importanți în sectorul produselor lactate din UE, EDA face parte din societatea civilă șeste conștientă de responsabilitatea în ceea ce privește apărarea și promovarea proiectului european în 2019 și ulterior; într-adevăr, motto-ul EDA pentru anul 2019 subliniază perfect angajamentul nostru: „EU Dairy – Modelarea Peisajului European 2019-2024”.

 

O agricultură durabilă și competitivă

 

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene România, în ianuarie 2019, pentru prima dată de la aderarea la UE în 2007, își va asuma responsabilitatea în calitate de președinte al Consiliului Uniunii Europene.

 

Dezbaterea continuă privind viitorul politicii agricole comune (PAC) va asigura o dezbatere continuă și plină de viață cu privire la modul de asigurare a unui model agricol durabil și competitiv pentru Uniune. Dezvoltarea în continuare a industriei atractive și în creștere a Europei va aduce beneficii pieței noastre interne și va stimula comerțul nostru internațional. Al șaselea an consecutiv al Europei de redresare economică oferă o șansă unică de a consolida creșterea și competitivitatea.

 

România își va juca rolul în conturarea PAC 2021-2027

 

Bugetul Uniunii Europene, determinat de cadrul financiar multianual (CFM), reprezintă un instrument esențial pentru atingerea obiectivelor pe care le-am stabilit și pentru îndeplinirea angajamentelor asumate.

 

România își va juca rolul în facilitarea finalizării negocierilor privind CFM pentru perioada 2021-2027, în strânsă cooperare cu Președintele Consiliului European. Cercetarea și inovarea reprezintă priorități cheie pentru Președinția României, iar lunile următoare oferă o șansă unică de a lucra pe abordări ecologice integrate de la nivelul fermei la peisaj, de a crește sănătatea plantelor și animalelor și de a găsi noi deschideri pentru creșterea rurală.

 

În acest sens, România colaborează cu Comisia Europeană, statele membre și toți actorii relevanți , pentru a consolida sectorul agricol ca motor al acestei creșteri.

 

Președinția română consideră, de asemenea, că este important să se acorde atenție și să se încurajeze generațiile actuale și viitoare de agricultori. România are numărul relativ cel mai mare de tineri agricultori din Europa.

 

De aceea, inițiativele prezentate în cadrul noii PAC și care vizează sprijinirea tinerilor agricultori sunt, prin urmare, binevenite de Președinția României.

 

Evoluția comerțului mondial actual ne arată importanța unei agende comune a comerțului unitară și comună pentru a asigura o creștere durabilă și echitabilă pentru toate statele membre și pentru Uniune în ansamblul său.

 

Acest angajament pentru un comerț deschis și echitabil, consolidând în același timp rolul Uniunii ca a doua economie ca marime din lume, oferă noi oportunități companiilor și IMM-urilor din UE. Creșterea exportului nostru către țări terțe ar trebui, bineînțeles, să se concentreze asupra echilibrului corect între cererea pentru produsele noastre sigure și de înaltă calitate, de ex. lactate pe piețe precum China și nivelul adecvat de protecție pentru sectoarele sensibile de pe piața noastră internă.

 

Președinția va solicita Comisiei să le actualizeze, cu privire la stadiul actual al negocierilor comerciale bilaterale și multilaterale în curs, iar România este pregătită să asigure o gestionare eficientă și la timp a muncii impusă de procesul Brexit, încurajând unitatea celor 27 de state membre.

 

De aceea, în lumina acestei unități, România dorește să organizeze summit-ul UE la Sibiu, în 2019. Acest summit va fi evidențiat de un angajament reînnoit din partea a 27 de șefi de stat și de guvern din țările europene, mai puternică și mai democratică”, se arată în documentul citat. (Nora Marin-Corespondență de la Bruxelles, 15 ianuarie 2019)

ACEBOP: Nu transportați animalele vii decât în condiții optime!
Autor: meatmilk  /   vineri, 12 iulie 2019

Ca urmare a scrisorii pe care, Comisarul European Vytenis Andriukaitis, membru al Comisiei Europene, a adresat-o ministrului agriculturii din România, Petre Daea, în care i-a solicitat stoparea exportului a 70.000 de ovine către Orientul Mijlociu, din cauza condițiilor improprii de transport, ACEBOP și-a transmis opinia oficială față de...

European Dairy Association salută acordul UE-Mercosur
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 10 iulie 2019

Asociația europeană pentru produse lactate-EDA a declarat că salută acordul comercial global încheiat între UE și Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay).   După două decenii, Mercosur și Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind mediul comercial care acoperă mai mult de 780 de milioane de...