Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Europol: Falsele certificări Eco rămân o problemă majoră pentru Industria alimentară europeană

Autor: Mircea Demetermiercuri, 28 iunie, 2017

Potrivit unui Raport emis de Europol săptămâna trecută, etichetele de certificare contrafăcute, cum ar fi etichetele de origine ecologică sau cele cu denumire de origine protejată (DOP), continuă să reprezinte o problemă majoră pentru Industria alimentară europeană.

 

Documentul intitulat ”Raport privind situația contrafacerii și a pirateriei în Uniunea Europeană în anul 2017” analizează problema în sectoarele produselor din FMGC, inclusiv produsele alimentare și băuturile.

 

În documentul citat, se arată: ”Este evident că utilizarea necorespunzătoare și contrafacerea etichetelor de certificare continuă să fie o problemă majoră pentru titularii de drepturi, într-o serie de industrii diverse, mai ales că mărcile respective au drept scop să ateste calitatea și siguranța unui produs care, dacă este contrafăcut ar putea fi substandard și un potențial extrem de periculos”, afirmația fiind asumată de Europol și Oficiul pentru Proprietatea Intelectuală al Uniunii Europene.

 

Potrivit raportului, ”În 2015, industria alimentară a înregistrat o creștere a abuzului de etichete ecologice atașate produselor care nu respectau certificarea ecologică, dar au avut prețuri de vânzare cu amănuntul mai ridicate, anticipându-se o creștere a utilizării abuzive a unor astfel de etichete în viitor”.

 

Valoarea produselor cu indicație geografică etichetate fals, cum ar fi denumirea de origine protejată (DOP), rămâne, de asemenea, ridicată în UE, țările cele mai afectate fiind Spania, Franța, Italia și Grecia.

 

Produsele cele mai des afectate includ vinul, băuturile spirtoase, brânza, carnea, fructele, legumele și cerealele, deși raportul arată că, în comparație cu cele 16.618 mărfuri confiscate la frontierele externe ale UE în 2014, în 2015 au existat mai puține capturi.

 

Acest lucru se datorează probabil costurilor ridicate pentru cei care depun o plângere. ”Deși  nu există o taxă pentru depunerea unei cereri de acțiune (AFA), obligația titularilor de drepturi de a suporta costurile de depozitare și de distrugere, împreună cu lipsa controlului asupra costurilor, pot determina pe unii dintre ei să renunțe la investigații.

 

Pericolul este că mărfurile contrafăcute să intre în UE nedetectate, deoarece autoritățile nu au fost avertizate cu privire la posibila existență a transporturilor ilicite”, se arată în document.

 

Potrivit Europol, ”concentrarea tot mai accentuată pe alte activități criminale și pe terorism a condus la considerarea criminalității în materie de proprietate intelectuală în domeniul Industriei alimentare ca fiind o prioritate, food crime fiind una dintre cele mai profitabile întreprinderi penale, frecvent legată de alte infracțiuni mult mai grave”.

 

Conform raportului, China este cel mai mare infractor internațional, în producerea de mărfuri contrafăcute, porturile și aeroporturile maritime ale Hong Kong-ului fiind principalele huburi de tranzit pentru bunurile false, în timp ce Turcia este un alt furnizor cu transporturi mari care intră în UE, prin transportul rutier.

 

De exemplu, anul trecut, polițiștii din Italia au găsit peste 9.000 de sticle de sampanie Moët & Chandon falsificate, cu o valoare de piață potențială de 350.000 de euro, descriind-o ca fiind una dintre cele mai semnificative capturi din Europa.

Trasabilitatea cărnii, pusă sub lupă la Anuga 2019
Autor: Ilie Stoian  /   joi, 29 august 2019

În acest an, târgul Anuga va pune accentul pe trasabilitatea produselor. Organizatorii săi au explicat cum consumatorii pun un preț ridicat asupra regionalității și trasabilității produselor și abordează temele bunăstării și protecției animalelor.   Într-un comunicat transmis redacției Meat.Milk, organizatorii Anuga...

”New Deal for Consumer ”și noile principii de informare în on-line a consumatorilor
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 26 iulie 2019

Recent, comunitatea europeană de afaceri și comerț reunită sub sigla Eurocommerce, și-a prezentat în mod voluntar un nou instrument de informare destinat consumatorilor care fac achiziții on-line.   Scopul inițiativei este acela de a ajuta companiile să găsească modalități mai bune de prezentare a informațiilor către...