Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Eurostat: La alimente, România are cele mai mari prețuri din Balcani

Autor: Maria Demetriadmarți, 4 octombrie, 2016

Potrivit unei analize Eurostat, alimentele sunt mai scumpe în România decât în ţări precum Polonia sau Bulgaria, chiar şi după reducerea TVA de la 24% la 9%, însă comparativ cu ţările din vestul Europei stăm bine.

 

Multe dintre alimentele pe care le cumpărăm sunt produse în ţară. Cu toate astea, mâncarea costă în România mai mult decât în alte state din zonă, pentru că lucrăm cu resurse scumpe, dar şi pentru că magazinele vor profituri cât mai mari.

 

Fie că vorbim de carne, fie că vorbim de făină, România este o ţară ceva mai scumpă decât Polonia, şi chiar decât Bulgaria. Motivele pentru care românii dau mai mulţi bani pe alimente sunt multe. Pe de o parte, fermierii de la noi produc ceva mai scump pentru că se finanţează scump. Pe de altă parte, importăm prea multă materie primă, de la nutreţuri, la îngrăşăminte. Ca urmare, şi produsul final, fie că vorbim de carne de porc, fie că vorbim de cereale, va fi mai scump decât în ţări care îşi produc materia primă. Nici dorinţa de profit a comecianţilor nu este de neglijat.

 

România are, paradoxal, aproape cel mai mare preţ la făină din Europa Centrală şi de Est. Potrivit unei statistici Eurostat, un kilogram de făină costa la noi, în medie, 0,62 de euro (2,75 lei), anul trecut, faţă de 0,55 de euro (2,44 lei), în Bulgaria, 0,56 de euro (2,48 lei), în Polonia şi 0,46 de euro (2,04 lei), în Cehia şi Slovacia. De vină ar fi intermediarii, spun specialiştii. „Nu contează că am avut recolte bune, preţurile nu le stabilesc producătorii, ci morile, care îşi fixează tariful aşa încât să câştige mult“, a comentat, pentru „Adevărul“, Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

 

Carnea de porc provine, în mare parte, din producţia internă. Cu toate astea, Polonia, Bulgaria, Lituania au preţuri mai mici decât noi. Dacă în România un kilogram de cotlet de porc costa anul trecut, în medie, 3,91 euro (17 lei), în Polonia se vindea pentru mai puţin de 3,34 euro (14,8 lei).

 

La carnea de pui avem printre cele mai mici preţuri din zonă, dar şi aici ratăm locul unu în regiune, din cauza Poloniei. Asta cu toate că producătorii de la noi „vând chiar sub costuri“, potrivit lui Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. În timp ce în România preţul mediu pentru un kilogram de piept de pui este de 4,63 euro (20,5 de lei), în Polonia este de 3,67 euro (16,3 lei).

 

Eurostat afirmă că, în zonă, Polonia este lider absolut la capitolul preţuri mici. Românii plătesc mai mult pe alimente decât polonezii fie că vorbim despre făină, zahăr, carne de porc, carne de pui sau chiar bere. Adrian Rădulescu explică situaţia. „Fermierii noştri iau credite cu circa 7-8% dobândă, în timp ce la polonezi creditele au dobânzi şi de 2 – 2,25%. Dacă ar lua împrumuturi din afară, cu garanţiile de aici, ar lucra şi ai noştri cu aceleaşi costuri“, spune el. Pe de altă parte, materia primă folosită de fermierii români, cum ar fi premixurile (amestecurile de vitamine şi cereale cu care sunt hrăniţi puii de găină – n.r.) şi chiar puii de o zi, provin din import, fiind mai scumpe decât dacă s-ar produce intern.

 

În schimb, în Polonia, atât în producţia agricolă, cât şi în producţia de carne se lucrează în sistem integrat. Asta înseamnă că aproape tot ce intervine în producţie este realizat tot în Polonia.

 

Când vine vorba de cafea sau de bere, Bulgaria se detaşează ca lider absolut în zonă.
O ceaşcă de cafea cumpărată în oraş este de două ori mai scumpă la noi decât în Bulgaria, iar un litru de bere costă în România cu cel puţin 50 de eurocenţi (2,2 lei) mai mult decât la vecinii de la sud.

 

În România, anul trecut, TVA a fost redusă la alimente până la 9%, în timp ce în Bulgaria taxa pentru produsele alimentare este de 20%. Polonia are cote de 5%, 8% şi 23% ale TVA, în funcţie de produs. În Lituania, cota TVA este de 21%. Astfel, deşi avem preţuri la raft ceva mai mari decât vecinii, TVA (taxa pe valoarea adăugată) la noi este una dintre cele mai mici din zonă. Preţurile de la raft nu sunt însă cele fixate de producători, ci de marile magazine, se plâng fermierii. Aceştia acuză lanţurile de retail că au mereu tendinţa să îşi maximizeze profiturile, aceasta fiind una dintre explicaţiile pentru care o parte din alimente sunt mai scumpe în România decât în alte state.

 

Comparativ cu vestul Europei, hrana din România şi statele din apropiere este mult mai ieftină. De exemplu, în Olanda şi în Norvegia, un kilogram de carne de porc costa anul trecut 7,93 de euro (35,2 lei), respectiv 9,93 euro (44,13 lei), de două sau chiar trei ori mai mult faţă de România sau alte state din zonă. În Finlanda şi Norvegia, un kilogram de piept de pui costa peste 13 euro (57 lei), de trei ori mai mult decât în România. Kilogramul de zahăr costa în Olanda şi Norvegia 1 euro (4,44 lei) şi, respectiv 2,15 euro (9,55 lei), faţă de 0,66 euro (2,93 lei) în România şi 0,53 euro (2,35 lei) în Polonia. Anul trecut, cursul mediu al euro faţă de leu a fost de 4,445 lei/euro.

Rabobank: 2019 și 2020, ani foarte dificili în sectorul laptelui și lactatelor
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 3 octombrie 2018

Ritmul de creștere a ofertei de lapte a celor șapte mari exportatori (UE, SUA, Noua Zeelandă, Australia, Brazilia, Argentina, Uruguay), a scăzut în trimestrul 3 al anului 2018, după cum poate fi citit în cel mai recent raport privind produsele lactate din cadrul RaboResearch "Dairy Quarterly Q3 2018 ".   Încetinirea creșterii...

Până în 2050, producția de carne și lapte trebuie redusă cu 50%
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 17 septembrie 2018

Sectorul european al creșterii animalelor a depășit limitele sigure pentru emisiile de gaze cu efect de seră, fluxurile de nutrienți și pierderea biodiversității fiind în pericol, se arată într-un studiu realizat de Greenpeace și Fundația Rise, citat de cotidianul britanic The Guardian, care avertizează: Până în anul 2050,...