Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Eurostat: Ponderea Agriculturii în PIB a scăzut la 4,4 %

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 4 martie, 2015

Potrivit ultimelor canalize efectuate de Eurostat, în România, Ponderea Agriculturii în PIB a scăzut de patru ori în ultimele două decenii, ajungând anul trecut la 4,4%, ceea ce înseamnă un record negativ istoric. În urmă cu 20 de ani, agricultura însemna 18% din PIB, dar aceste procente nu însemnau decât o piaţă sub 7 miliarde de euro anual, adică, mai puţin de jumătate faţă de în prezent.

 

„Este o evoluţie normală. Pe măsură ce economia creşte de la una nedezvoltată la o economie în curs de dezvoltare ponderea agriculturii scade şi creşte cea a industriei“, a declarat economistul Dragoş Cabat, pentru Ziarul financiar.

Parcursul ponderii agriculturii în PIB în ultimele două decenii reprezintă un indicator relevant pentru parcursul economic al României în acest interval. Contribuţia agriculturii în PIB a coborât pentru prima dată sub 10% în anul 2005, moment ce coincide cu o perioadă de creştere accelerată pe care economia a avut-o înainte de aderarea la Uniunea Europeană. În ultimii opt ani, contribuţia agriculturii a avut o medie de 5,3% cu vârfuri de 6,4% în 2011 şi minime sub 5% în 2007, 2012 şi anul trecut.

 

„Avem profil de ţară în curs de dezvoltare. Avem o proporţie considerabilă a industriei şi a agriculturii“, spune Cabat. Scăderea ponderii agriculturii din ultimele două decenii a venit concomitent cu creşterea contribuţiilor din partea industriilor şi serviciilor.

 

Deşi piaţa agricolă se maturizează, iar afacerile fermierilor cresc în acest sector, ponderea aces­tei pieţe în PIB mai are loc de scădere având în vedere că în Germania sau Franţa, primele două puteri agricole europene, această piaţă contribuie numai cu câteva procente în condiţiile în care valoarea adăugată este transferată către industrie.

Economiile cu ponderi ale agriculturii în PIB mai mari de 10% sunt considerate a fi cele mai rudimentare, dar şi cele mai vulnerabile având în vedere că agricultura nu este un sector generator de valoare adău­gată, iar dependenţa economiei de această piaţă produce vulnerabilităţi având în vedere că rezultatele celor mai multe segmente agricole sunt dependente de condiţiile meteo.

Cum va modifica PPA prețurile la porcine, la nivel mondial
Autor: meatmilk  /   miercuri, 14 noiembrie 2018

Cât de multe se pot întâmpla într-un sfert de an? Destul de multe, concluzionează dr. John Strak, specialist în piața porcilor. Iar ca exemplu dă Febra porcină africană din China și Belgia, războaiele comerciale în curs, toate putând perturba prețurile la porcine la nivel mondial. Iată analiza lui, publicată de...

Studiu sociologic GfK: Românul vrea ”SĂ MOARĂ ȘI CAPRA VECINULUI”
Autor: meatmilk  /   luni, 29 octombrie 2018

În ultima perioadă, în mai multe rânduri am făcut apel la unele studii sociologice, pentru a încerca să răspundem la întrebarea: Cum suntem noi, românii, și de ce nu suntem în stare să ducem niciun proiect comun, la capăt? Am făcut acest lucru, gândind că, dacă găsim răspunsuri, putem găsi și rezolvări, cunoscându-ne mai...