Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Eurostat: România, locul II la livrările de lapte-materie primă către procesatori

Autor: Mircea Demetermiercuri, 4 septembrie, 2019

La finalul lunii august, Eurostat a dat publicităţii Raportul privind piaţa europeană a laptelui, cu dată de referinţă 30 iunie 2019, comparativ cu aceeaşi dată a anului trecut.

 

Potrivit raportului care ne-a parvenit la redacţia revistei Meat.Milk, sectorul românesc al laptelui este unul dintre premianţii Uniunii Europene, clasându-se pe locul II, la livrările de lapte-materie primă către procesatori. Dar, iată cum arată clasamentul european al celor care au înregistrat valori pozitive la 30 iunie 2019, faţă de 30 iunie 2018, la capitolul livrărilor către procesare:

 

1-Irlanda: +10 %

2-România: +4,2 %

3-UK: 2,8 %

4-Estonia: +2,7 %

5-Polonia: +2,3 %

6-Belgia: +1,8 %

7-Danemarca: +1 %

8-Grecia: +0,8 %

9-Ungaria: +0,6 %

10-Spania: 0,2 %

 

Această informaţie vine să confirme datele INS care vorbesc şi ele desprescăderea importurilor de lapte-materie primă, chiar dacă ele au fost întotdeauna trecute la capitolul „spot”.

 

Dar, acest lucru este şi ca o bilă albă pentru fermierii români dar şi pentru procesatori, toate datele indicând o creştere a consumului de lapte şi lactate.

 

Să mai menţionăm că la 30 iunie 2019, media europeană a preţului la lapte, la poarta fermei, a fost de 33,5 eurocenţi, iar preţul mediu al laptelui la poarta fermelor româneşti a fost de 28,3 eurocenţi, aducă, exact cât acela de anul trecut.

 

Însă, iată şi top-ul ţărilor care au înregistrat recesiune:

 

1-Croaţia: -4,2 %

2, 3-Austria, Slovenia: -3,1 %

4-Olanda: -2,7 %

5-Portugalia: -2 %

6-Cehia: -1,8 %

7-Finlanda: -1,5 %

8-Italia: -1,4 %

9-Bulgaria: -1,2 %

 

Graficul îl puteţi consulta în harta de mai jos:

FIC: Norii încep să se adune peste economia României
Autor: meatmilk  /   vineri, 12 aprilie 2019

 Indicele de percepție FIC privind mediul de afaceri din România (martie 2019):   (Comunicat) Cele mai recente rezultate ale indicelui percepției membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) despre mediul de afaceri (realizat în martie 2019) aduce câteva semne importante de îngrijorare și lasă deschisă întrebarea dacă...

Studiu: Cu cât a scăzut profitul companiilor românești?
Autor: meatmilk  /   joi, 4 aprilie 2019

Potrivit ISense Solutions, criza de specialiști și deficitul de forță de muncă de pe piață fac parte din discursul majorității companiilor din România, însă rareori sunt aduse în discuție și costurile directe generate de această situație.   Imposibilitatea de a găsi și recruta angajatul potrivit la timp nu duce doar...