Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Evaluare a comisiei europene privind pesta porcina

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Expertii Comisiei Europene vor mai efectua o noua misiune de evaluare in Romania, cel mai probabil in luna septembrie a acestui an, pentru verificarea unor aspecte tehnice necesare obtinerii acordului de reluare a exporturilor pe piata comunitara cu carne si produse din carne de porc, a declarat pentru AGERPRES presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.

„In ultima misiune efectuata de expertii comunitari, in luna iulie, au fost facute verificari si am agreat de comun de acord ca o serie de aspecte tehnice sa mai fie revizuite intr-o misiune noua de evaluare, care ne va fi anuntata ulterior, dar care va avea loc, cel mai probabil, in septembrie. Aceasta presupune verificarea masurilor pe analiza riscului, avand in vedere ca suntem la granita cu statele terte unde evolueaza peste porcina. In jurul fermelor va trebui sa facem prelevari de sange ca sa se vada ca porcii sunt sanatosi”, a precizat Roatis.

Potrivit ministrului agriculturii, Valeriu Tabara, lipsa exporturilor de carne de porc a redus efectivele de porcine cu peste doua milioane de capete, in mai putin de 10 ani, pana la un nivel de 5,387 milioane capete,. Expertii romani considera ca potentialul Romaniei de export ar fi i prima etapa de circa 1,5 milioane de capete (carne si produse din carne n.r.).

Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci. In prezent, in Romania sunt crescuti 5,3 milioane de porci in ferme mari si in gospodarii ale populatiei, din care numai 1,4 milioane in exploatatii profesionale.

Consumul anual in Romania se ridica la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat in proportie de 60% numai din importuri. Potrivit datelor MADR, in 2010, importurile de carne de porc proaspata sau refrigerata a ocupat primul loc in schimburile comerciale cu produse agroalimentare, fiind aduse de pe pietele intra si extracomunitare circa 198.914 tone, in valoare de 304,7 milioane euro. Inainte de 1989, in Romania erau crescuti aproape 15 milioane de porci.

INSSE: În mai, comerțul cu ridicata a crescut cu 7,6 %
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) În luna mai 2018, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut atât ca serie brută cu 7,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.   Faţă de...

CTP dezvoltă facilitățile din CTPark Bucharest West
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, continuă să își consolideze poziția pe piața locală printr-o serie de investiții majore în dezvoltarea CTPark Bucharest West.   În prezent, parcul are cel mai...