Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Evaluare a comisiei europene privind pesta porcina

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Expertii Comisiei Europene vor mai efectua o noua misiune de evaluare in Romania, cel mai probabil in luna septembrie a acestui an, pentru verificarea unor aspecte tehnice necesare obtinerii acordului de reluare a exporturilor pe piata comunitara cu carne si produse din carne de porc, a declarat pentru AGERPRES presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.

„In ultima misiune efectuata de expertii comunitari, in luna iulie, au fost facute verificari si am agreat de comun de acord ca o serie de aspecte tehnice sa mai fie revizuite intr-o misiune noua de evaluare, care ne va fi anuntata ulterior, dar care va avea loc, cel mai probabil, in septembrie. Aceasta presupune verificarea masurilor pe analiza riscului, avand in vedere ca suntem la granita cu statele terte unde evolueaza peste porcina. In jurul fermelor va trebui sa facem prelevari de sange ca sa se vada ca porcii sunt sanatosi”, a precizat Roatis.

Potrivit ministrului agriculturii, Valeriu Tabara, lipsa exporturilor de carne de porc a redus efectivele de porcine cu peste doua milioane de capete, in mai putin de 10 ani, pana la un nivel de 5,387 milioane capete,. Expertii romani considera ca potentialul Romaniei de export ar fi i prima etapa de circa 1,5 milioane de capete (carne si produse din carne n.r.).

Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci. In prezent, in Romania sunt crescuti 5,3 milioane de porci in ferme mari si in gospodarii ale populatiei, din care numai 1,4 milioane in exploatatii profesionale.

Consumul anual in Romania se ridica la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat in proportie de 60% numai din importuri. Potrivit datelor MADR, in 2010, importurile de carne de porc proaspata sau refrigerata a ocupat primul loc in schimburile comerciale cu produse agroalimentare, fiind aduse de pe pietele intra si extracomunitare circa 198.914 tone, in valoare de 304,7 milioane euro. Inainte de 1989, in Romania erau crescuti aproape 15 milioane de porci.

Meat.Milk 2019: Iveco România și Autofrigo Center vor expune echipamente de frig pentru transport auto
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 aprilie 2019

Iveco România și Autofrigo Center au devenit și în acest an parteneri ai conferinței Meat.Milk 2019, care se va desfășura în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov. Ca urmare, pe platoul din fața hotelului, cele două companii vor expune autocamionete Iveco Daily, echipate cu soluții de frig auto, destinat...

Statul garantează 80% din creditele fermierilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 aprilie 2019

(Comunicat) Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), continua in 2019 strategia  de pozitionare ca pilon de sprijin pragmatic pentru dezvoltarea mediului antreprenorial, a persoanelor fizice si a beneficiarilor publici prin facilitarea accesului la finantare.   Implementarea si derularea diverselor programe...