Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Evaziunea din industria alimentară e uriașă

Autor: Ilie Stoianjoi, 12 septembrie, 2013

Ediția de azi a cotidianului Național face o radiografie a evaziunii fiscale și a rețelelor mafiote din industria alimentară românească. Vă prezentăm articolul, specificând că titlurile și opiniile aparțin colegilor de la Național:

”Ei când își declară averile, domnule Chitoiu?

In timp ce ministrul liberal Daniel Chitoiu ia decizii fiscale impotriva romanilor si ii pune sa declare banii proveniti din meditatii, „atentii” si ciubucuri, marii evazionisti dau tunuri de sute de milioane de euro. „National” prezinta cateva dintre metodele folosite de marii evazionisti, care, culmea, sunt considerati la fel de periculosi ca si profesorii care ofera meditatii, medicii care primesc traditionalul plic sau taximetristii care nu elibereaza bon fiscal.

Evaziunea in domeniul legume-fructe, de exemplu, produce venituri uriase pe baza metodei denumite generic „Caruselul”. Sa presupunem ca un depozit angro are nevoie de legume si de fructe si apeleaza la o firma – culmea – legala, nu fantoma, care face comenzi in acest sens in Turcia, de unde pana si autoritatile statului au fost obligate sa admita ca provine marfa. In urma comenzilor, in tara incep sa soseasca tirurile tixite de rosii, castraveti, ardei sau fructe de sezon ori citrice. „Familiile” (in unele cazuri sunt chiar rude) de evazionisti impun un pret pentru furnizori de 100-200 de lei pe paletul de rosii, sa zicem, care apoi este revandut tarabagiilor din piete, magazine si chiar supermarketuri la pretul de 300-500 de lei. Dintr-un foc, un profit net de 200% pentru firma care a facut comanda. Repetam, aceasta este legal infiintata si are obligatia ca, in termen de maximum doua luni, sa vireze catre stat TVA si impozit pe profit. Evident, nu o face, iar tirurile vin cu sutele in acest interval de timp, generand profituri de zeci de milioane de lei noi, care intra in buzunarele evazionistilor. Cat priveste firma, cand sa vina Fiscul s-o taxeze, afla ca a fost vanduta unei familii de pastori din… desertul african.

Milioane din contrabanda cu alcool

Ministrul Finantelor sustinea recent ca impactul negativ al reducerii TVA la paine la 9%, de la 1 septembrie, va fi compensat prin cresterea accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux. Astfel, acciza la alcool va creste cu 33%, de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru. Specialistii cred insa ca aceasta masura va face un singur lucru: va creste evaziunea fiscala la 90%, de la 70-80% cat este acum.

„Nu se va rezolva nimic nici in sectorul painii, nici evaziunea si nici scaderile de pret, pentru ca diferenta de TVA se va duce in buzunarele producatorilor”, declara presedintele patronatului GARANT, Romulus Dascalu. Ca marii evazionisti „se descurca” l-a dovedit si milionarul vrancean Liviu Jitea, care a fost prins facand contrabanda cu alcool.

Membrii gruparii din care facea Jitea parte au amplasat instalatii inaintea contoarelor unei linii tehnologice de productie de alcool dublu rafinat de la societatea Trust LF Trade SRL Focsani, sustragand peste 1.443.000 de litri de alcool pe care l-au vandut ilegal, fara a-l inregistra in evidentele contabile,  cu peste 13,6 milioane de lei. Prejudiciul produs statului: un „mizilic” de 58 de milioane de lei. Asa ca, in timp ce unii dau tunuri de milioane de euro, Chitoiu vrea sa impoziteze bacsisul chelnerilor. Interesant este de aflat de ce liberalul nu pune intai tunurile pe cei de teapa lui Jitea inainte de a avea pretentii la amaratii cu salariu minim pe economie.

„Greii” se ocupa de petrol si cereale

Liberalul Chitoiu, care vrea sa le bage pumnul in gura profesorilor care ofera meditatii trimitand Fiscul peste ei, sa le ia 16% din veniturile ilegale, a uitat probabil ca tocmai fostul sef ANAF, Sorin Blejnar, dirija o grupare care se ocupa cu evaziunea fiscala. Si si ca marile „gauri” sunt date de catre „rechini”, nu de catre amaratii de taximetristi care nu elibereaza bon fiscal. Blejnar si fostul sef de cabinet al acestuia, Codrut Marta, au initiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorina achizitionate in regim suspensiv si comercializate pe piata interna. In acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentand TVA si peste 10,8 milioane de lei reprezentand accize pentru motorina.

Un fleac! Gruparea infractionala achizitiona motorina din portul Constanta in regim suspensiv de la plata accizelor, declarand ca aceasta va fi livrata intracomunitar in Polonia. In realitate, motorina era revanduta prin statiile de distributie de carburanti sau direct utilizatorilor finali. Tot in portul Constanta se fac si combinatiile cu cerealele. Mecanismul este foarte simplu si, daca ar dori, liberalul Daniel Chitoiu ar putea starpi acest tip de evaziune.

Pe scurt, smecherii cumpara graul direct de la fermieri, de pe camp, si trimit camioane intregi in portul Constanta. Astfel, mii de tone de grau sunt exportate fara a fi inregistrate in vreun document contabil. Iar Fiscul nu poate controla cat s-a produs, cat se vinde si cat ar trebui sa castige statul din aceasta afacere. Asa ca Fiscul lui Chitoiu se multumeste cu „plevusca”, muritorii de rand care fenteaza statul cu sume de ordinul zecilor sau sutelor de lei, in timp ce adevaratii evazionisti baga la saltea milioane de euro.” Consultați articolul în original, aici: http://www.enational.ro/dezvaluiri/ei-cand-isi-declara-averile-domnule-chitoiu-332096.html/#ixzz2eeURVQ00

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...