Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Evaziunea din sectorul cărnii a ajuns la 450 de milioane de euro

Autor: Meat MIlkjoi, 11 septembrie, 2014

Reprezentantii companiilor din industria carnii cer insistent reducerea la 5% a TVA pentru produsele lor, sustinand ca statul pierde din cauza taxei prea mari peste 450 de milioane de euro pe an, suma care intra in buzunarele evazionistilor, informează Național.

Reprezentantii Federatiei Nationale Pro Agro sustin ca, daca s-ar reduce TVA la 5% in industria carnii, evaziunea ar scadea de zece ori mai mult ca in oricare alt domeniu agro-alimentar. Patronii nu au specificat la ce alte domenii se refera, insa, in prezent, singura reducere de TVA cu scop antievazionist se aplica in morarit si panificatie, cu rezultate cel putin discutabile.

Daca ar fi sa comparam industria carnii cu panificatia, evaziunea din industria painii  se ridica, anul trecut, la 70% din piata (aproape un miliard de lei), iar presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, declara recent  ca dupa reducerea TVA, productia fiscalizata a crescut la faina cu 10%, iar la paine, cu 15%. Mai optimist, Ministerul Agriculturii sustine ca e vorba de 18%, respectiv 20%. Cu toate acestea, mai ramane o ditamai  „felia” de 60% din piata painii in care evazionistii isi vad mai departe de treaba. Pe de alta parte, conform datelor furnizate de industria carnii din Romania, statul pierde anual peste 450 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale la carne si produse din carne.

Motivul il reprezinta faptul ca Romania se numara printre tarile cu cea mai mare TVA (24%) la carne din Europa. Franta, Croatia, Polonia si Cipru au TVA de 5% la alimente, Marea Britanie, Irlanda si Malta au 0%, iar restul tarilor din UE, intre 6% si 21%. (Mai multe, pe www.enational.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...