Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Evaziunea în sectorul cărnii este de 230 de milioane de euro

Autor: Ilie Stoianjoi, 10 octombrie, 2013

Evaziunea fiscală în sectorul cărnii este de 230 de milioane de euro, după ce TVA a fost majorată la 24% (la mijlocul anului 2010 – n.r.), a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, la conferința națională a Consiliului Investitorilor Români.

„Odată cu introducerea TVA de 24% au “dispărut” subit zeci de mii de tone de carne și produse din carne, le regăsim în economia subterană. Se apreciază că numai la carne de porc au dispărut 71.000 de tone în economia subterană la nivelul anilor 2011 și 2012, ceea ce a condus la neîncasarea la bugetul național a 30 de milioane de euro”, a afirmat Irimescu.

Reducerea TVA la carne este unul din subiectele aflate pe agenda autorităților.

„La nivel european, la alimentele de bază se practică un nivel de TVA foarte scăzut față de TVA din România și aceasta reprezintă explicația pentru faptul că evaziunea fiscală în România este atât de mare. Credem cu tărie că primul pas făcut pe sectorul pâinii, TVA de 9%, reprezintă o șansă istorică, pentru că ar trebui să demonstrăm că aceasta este o cauză esențială pentru bunul mers al activității în acest sector”, a spus reprezentantul MADR.

Potrivit lui Irimescu, în sectorul cărnii, marile probleme sunt importurile reale și nereale și producția la negru.

Datele prezentate de oficialul MADR arată că în 2011 evaziunea pe TVA la producția de carne a fost de 19 milioane euro, iar la importurile de carne de porc bugetul a pierdut din cauza evaziunii 22 milioane de euro, după majorarea TVA.

În ceea ce privește reducerea TVA la pâine, Irimescu a apreciat că doar adoptarea deciziei și aplicarea cu titlu de probă nu sunt suficiente și un rol important îl va avea controlul împreună cu poliția și Fiscul. (financiarul.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...