Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Evoluția pieței echipamentelor de procesare a laptelui, până în 2025

Autor: Cristina Gavrilutmiercuri, 7 februarie, 2018

Vorbim aproape de fiecare dată despre evoluția produselor alimentare finite și, specific, despre produsele din carne sau despre lactate. Dar, care este evoluția echipamentelor de procesare, în viitorul apropiat și mediu? O cercetare de piață efectuată de compania americană Grand View Research Inc. conturează viitorul acestei industrii.

 

Progresul tehnologic, absolut necesar

 

Dimensiunea mondială a pieței echipamentelor de prelucrare a produselor lactate a fost în anul 2017 în valoare de 8,8402 miliarde de dolari. În momentul de față, la nivel global, se anticipează creșterea consumului și a producției de produse lactate, precum și creșterea utilizării procesului de automatizare a producției, pentru a stimula cererea de pe piața mondială. Schimbarea gustului, a nevoilor și preferințelor consumatorului pentru produsele sănătoase și gustoase, reprezintă un factor major de influențare a pieței.

 

Progresele tehnologice, creșterea consumului de produse lactate prelucrate și creșterea producției de produse lactate în țări precum Australia, Germania, Olanda și India indică faptul că piața va crește în perioada de prognoză. De exemplu, piața americană a fost evaluată la 792,0 milioane de dolari, în 2017, dar se preconizează că va crește la un CAGR de 6,1% începând cu anul 2018 și până în 2025.

 

Dar industria laptelui din SUA a cunoscut o schimbare majoră în ultimii ani, pe măsură ce consumul de produse lactate prelucrate a crescut în mod semnificativ, iar prețul acestora a scăzut. În plus, pe plan mondial, reducerea numărului de vaci și creșterea consumului de lapte pe cap de locuitor reprezintă unele dintre marile provocări ale lumii, ceea ce indică necesitatea unui progres științific și tehnologic absolut necesar.

 

Segmente

 

Echipamentele majore de prelucrare utilizate în industrie sunt omogenizatoarele, filtrele cu membrană, separatoarele, mixerele și blenderle, evaporatoarele, uscătoarele și pasteurizatoarele. Piața echipamentelor de pasteurizat a apărut drept cel mai mare segment, de tip echipament, în 2017, cu peste 22% din cota de piață totală și se așteaptă ca această tendință să continue pe parcursul perioadei prognozate, datorită diverselor sale utilizări. Pasteurizatoarele sunt folosite în principal pentru a face laptele sigur și pentru a extinde durata de valabilitate, fiind destinat pentru tratarea termică a laptelui dar și a altor produse lactate.

 

Echipamentul de filtrare cu membrană este folosit pe scară largă pentru prelucrarea laptelui și a altor produse. Este utilizat în principal pentru concentrarea laptelui prelucrat înainte de transport și a reprezentat până anul trecut al doilea segment important. Concentrarea laptelui se face pentru reducerea conținutului de carbohidrați în lapte și pentru îndepărtarea bacteriilor în timpul procesului de producție. Unele dintre cele mai importante tehnologii de filtrare a membranei sunt microfiltrarea, ultrafiltrarea, nanofiltrarea și osmoza inversă.

 

Schimbarea reglementărilor guvernamentale, privind siguranța alimentară, a cererii de consum, a standardelor industriale și înlocuirea mașinilor existente învechite sunt unii dintre principalii factori determinanți ai pieței echipamentelor de microfiltrare cu membrană. Cu toate acestea, se preconizează că scăderea prețului produselor lactate va avea un impact negativ asupra pieței.

 

Echipamentele de mixare și amestecare sunt utilizate pentru îmbunătățirea calității produselor prin adăugarea de calciu și alte tipuri de ingrediente. Europa este o regiune potențială pentru acest segment, datorită creșterii cererii de valoare ridicată a proteinei și a produselor sănătoase și gustoase, din regiune. Creșterea cererii de produse prelucrate în China și India este de așteptat să stimuleze piața din regiunea Asia-Pacific.

 

Germania și Franța, principale piețe pentru tehnologii

 

Pe baza cererii, segmentul laptelui prelucrat (total echipamente), este aplicația majoră care a ocupat o cotă de piață de peste 28% în 2017, din piața totală. Segmentul este proiectat să crească la un CAGR de 6,6% în perioada de prognoză. Australia, Noua Zeelanda, India, Olanda și Germania sunt unele dintre principalele economii implicate in productia de lapte prelucrat. Țări europene, cum ar fi Germania și Franța, contribuie în mare măsură la creșterea cererii de echipamente de prelucrare a laptelui. În graficul alăturat, ilustrăm valorile piaței globale a echipamentelor de prelucrare a produselor lactate în funcție de cerere, pentru finalul anului 2018 (%).

 

La rândul său, iaurtul este produs prin procesul de fermentare bacteriană a laptelui, fiind o sursă bogată de proteine, calciu, vitamina B6, riboflavină și vitamina B12. Mai mult, laptele de vacă este folosit pentru a face iaurt cu diferite texturi și arome. Cererea de iaurt continuă să crească, datorită diferitelor aspecte de sănătate și funcționale, benefice. În ultimele două decenii, producția de iaurt a fost globalizată, mai ales în economiile emergente, iar procesul de producție a iaurtului a fost determinat în mod semnificativ de companiile europene de lactate. Creșterea cererii de iaurt este de așteptat să stimuleze piața echipamentelor de prelucrare a produselor lactate în perioada de prognoză.

 

La rândul ei, creșterea semnificativă a industriei fast-food, urbanizarea, schimbarea stilului de viață și creșterea venitului disponibil sunt câțiva dintre factorii majori care alimentează cererea de echipamente de prelucrare a brânzeturilor la nivel global. Mai mult, se așteaptă ca popularitatea crescândă a brânzei în rândul copiilor și adulților din țările dezvoltate și emergente, să sporească semnificativ cererea de producție a brânzeturilor.

 

Brânza este segmentul produselor lactate cu cea mai rapidă creștere, după laptele prelucrat și iaurtul. SUA și Asia-Pacific sunt regiuni majore implicate în producția de brânză, urmată de Europa. Cererea de brânză va crește în mod considerabil. Ca urmare, cererea de echipamente de prelucrare a brânzeturilor se așteaptă, de asemenea, să crească în perioada de prognoză.

 

Viziuni regionale

 

Europa experimentează prezența a peste 600.000 de ferme de lapte și 12.000 de instalații de procesare. Sectorul lactatelor din regiune joacă un rol major în economia mondială a produselor lactate, procesându-se aproape un sfert din cantitatea de lapte disponibilă în lume și însemnând 27% din comerțul mondial.

 

Eliminarea cotei de lapte în aprilie 2015, a stimulat capacitatea de producție și prelucrare a produselor lactate în Europa. Motivul major, pentru eliminarea cotelor de lapte, a fost creșterea semnificativă a consumului de produse lactate, iar această creștere a consumului este de asemenea prevăzută să continue în viitor. Eliminarea cotei a fost făcută și pentru a ajuta producătorii europeni să răspundă acestei cereri în creștere. Creșterea producției și a consumului de produse lactate, împreună cu creșterea comerțului, sunt de așteptat să sporească, pe parcursul perioadei prognozate pentru piața europeană a echipamentelor de prelucrare a produselor lactate

 

Zona Asia-Pacific a devenit un potențial jucător pe piața mondială, cu o creștere considerabilă a producției și a consumului de produse lactate. Modificarea preferințelor clienților și a modelelor de cumpărare, datorită creșterii venitului disponibil, este crearea unei noi piețe pentru industria echipamentelor de prelucrare, în regiune. Australia și Noua Zeelandă sunt printre principalii producători, procesatori și exportatori de produse. În plus, India este unul dintre cei mai mari producători de lapte crud.

 

Industria regiunii se confruntă, de asemenea, cu o mare atenție din partea investitorilor străini. Creșterea cererii în Asia oferă o oportunitate perfectă pentru investițiile private și publice. Cu toate acestea, creșterea cererii are loc într-o perioadă în care există o presiune tot mai mare asupra resurselor de hrană. Din ce în ce mai importante sunt creșterea preocupărilor legate de deficitul de resurse, schimbările climatice și necesitatea unei dezvoltări mai echitabile. Pentru a depăși aceste provocări, industria trebuie să utilizeze tehnologii de producție mai adecvate și mai recente. În plus, trebuie să obțină un control deplin asupra lanțului valoric,  pentru a facilita integrarea completă. Acești factori sunt de așteptat să sprijine cererea pentru industria echipamentelor de prelucrare, în perioada de prognoză.

 

Lista celor MARI

 

Piața se confruntă cu prezența unor jucători uriași, chiar dacă industria este extrem de competitivă dar și extrem de fragmentată. Principalii jucători din industrie care vor avea un cuvânt greu de spus și în viitor, sunt: SSP Pvt Limited, Inoxpa SA, GEA Group, Alfa Laval Corporate AB, IDMC Limited, A & B Process Systems, Feldmeier Equipment, Inc., Sealtech Engineers, Gemak Ltd. și Van den Heuvel Dairy & Food Equipament BV.

 

Forecast segmentat

 

Raportul întocmit prognozează creșterea veniturilor la nivel global, regional și național și oferă o analiză a tendințelor industriei din fiecare subsegment în perioada 2018-2025. În scopul acestui studiu, Grand View Research a segmentat piața mondială a echipamentelor de prelucrare a produselor lactate pe baza tipului de echipament, a aplicației și a regiunii, rezultând următoarele previziuni, la finalul anului 2025:

 

Tipul echipamentului:

 

 • Omogenizatoare: +9,3 %
 • Echipament de filtrare cu membrane: +6,1 %
 • Separatoare: +4,9 %
 • Echipamente de amestecare: +7,2 %
 • Vaporizatoare și echipamente de uscare: +3,9 %
 • Pasteurizare: + 5,7 %

 

Aplicații:

 

 • Brânză: + 9,8 %
 • Lapte prelucrat: 8,5 %
 • Iaurt: +9,2 %
 • Proteine: +3,9 %
 • Lapte praf: +4,4 %

 

Forecast regional

 

 • America de Nord: + 6,4 %, din care: SUA: + 6,2 %, Canada: +6,6 %, Mexic: + 6 %
 • Europa: + 7,9 %, dn care: Franța: + 7, 1 %, Netherland: + 8,8 %, Germania: 6,3%
 • Asia Pacific: + 5,4 %, din care: Australia: 5,1 %, Noua Zeelandă: 5, 7 %, India: + 4,7 %
 • America Centrală și de Sud: 3,8 %, din care: Brazilia: + 4,2 %, Argentina: + 3,6 %
Efectele tehnologiei HHP asupra componentelor laptelui
Autor: Cristina Gavrilut  /   luni, 18 martie 2019

Tratamentele termice tradiționale aplicate la prelucrarea laptelui au o calitate nutrițională mai scăzută, deoarece mulți nutrienți sunt labili la căldură. Pentru a depăși această problemă, s-au dezvoltat câteva tehnologii de procesare non-termică, inclusiv procesarea la presiune hidrostatică înaltă (HHP), în care, presiuni...

Marel va echipa cea mai avansată fabrică de procesare a păsărilor din Europa
Autor: Nora Marin  /   joi, 7 martie 2019

Marel Poultry și compania britanică Cranswick și-au unit forțele pentru a construi cea mai avansată fabrică de prelucrare a cărnii de pasăre din Europa.   Construcția fabricii de prelucrare a cărnii de pasăre din Cranswick este în curs de desfășurare și va fi localizată în Suffolk. Ca parte a construcției fabricii,...