Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Examenul clinic acceptat şi decontat de către DSVSA

Autor: Meat MIlkvineri, 7 februarie, 2014

Proprietarii şi deţinătorii de animale sunt obligaţi să notifice direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (DSVSA) judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti, intenţia de a introduce animale din comerţul intracomunitar şi import în exploataţie, anterior sosirii animalelor, precum şi posibila dată a introducerii. Autoritatea sanitară veterinară poate accepta, în situaţii stricte, decontarea examinărilor specifice.

Clinical examination accepted by Sanitary Veterinary and Food Safety Direction from Romania (DSVSA)

Animal owners and keepers are required to notify their DSVSA county direction, and also the official office in Bucharest about their intention to import animals from the  intra-community countries or from other countries, prior to their arrival in Romania and the possible date of their arrival. The National Veterinary Authority may accept, with strict conditions, to pay back the specific examinations.

Baza examenului acceptat şi decontat

Examenul clinic acceptat şi decontat de către DSVSA locale se poate face în baza unei decizii scrise a directorului executiv, care stabileşte zona în care se aplică examenul clinic, frecvenţa şi documentele necesare pentru decont, în următoarele condiţii:

–         în caz de suspiciune la animalele suspecte de contaminare;

–         în caz de confirmare a bolii la animale din focar, în zona de supraveghere şi protecţie specifică a fiecărei boli;

–         decizia directorului executiv este emisă la propunerea fundamentată a structurilor de specialitate din cadrul DSVSA judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti, formulată anterior deciziei şi acţiunii de examinare clinică.

La propunerea DSVSA, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) poate dispune, prin ordin al preşedintelui acesteia, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, acţiuni imunoprofilactice de necesitate. Orice vaccinare este permisă numai cu vaccinurile înregistrate în România, cu notificarea prealabilă a DSVSA locale. Notificarea va fi însoţită de motivaţie, tipul de vaccin şi schema de vaccinare.

Medicul veterinar oficial poate dispune, în urma rezultatului controalelor oficiale documentare, de identitate şi fizice efectuate în timpul transportului sau la destinaţie, teste şi prelevări de probe pentru examene de laborator. Rezultatele testărilor vor fi comunicate proprietarului sau deţinătorului, în perioada de carantină aşteptare/interzicere a mişcării.

Probele prelevate şi testele efectuate în vederea evaluării statusului de sănătate în cadrul controalelor oficiale cu frecvenţă redusă, prin sondaj, efectuate în perioada de carantină sau în perioada de aşteptare/interzicere a mişcării, în cazul animalelor provenite din import sau comerţ intracomunitar sunt suportate de stat, cu condiţia precizării exprese a bolilor supuse supravegherii active pentru care se solicită testarea. În situaţia rezultatelor nefavorabile, exploataţia va fi supusă controalelor oficiale cu frecvenţă întărită.

Excepţii motivate

O parte dintre speţele aparent comune contravin însă legislaţiei specifice privind acceptarea şi decontarea examinării, costurile fiind suportate de proprietarii animalelor sau administratorii exploataţiilor. De exemplu, la bovine, ovine, caprine şi suine, acţiunile sanitar-veterinare din cadrul programului strategic, suportate de la bugetul de stat, se efectuează numai pe animalele identificate în exploataţia în care s-au născut. Toate costurile privind realizarea acţiunilor de supraveghere, imunoprofilaxie şi de control, pentru exploataţiile nonprofesionale sunt suportate din fondurile ANSVSA, în limita bugetului aprobat.

Costurile probelor recoltate şi ale analizelor efectuate în cazurile în care se înregistrează reacţii adverse postvaccinale/postterapeutice ale produsului medicinal veterinar, se constată defecte de calitate a acestui produs sau apar deficienţe privind condiţiile de depozitare, sunt suportate de persoana juridică responsabilă. După caz, costurile vor fi suportate de către deţinătorul autorizaţiei de comercializare, producători, importatori, distribuitori, farmacii.

Contravaloarea analizelor pentru produsele medicinale veterinare incluse în Planul anual de prelevare şi testare a produselor medicinale veterinare comercializate în România, elaborat de către Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar se achită de către deţinătorul autorizaţiei de comercializare a produsului medicinal veterinar, în contul Institutului. Examenele şi testele de laborator necesare exportului de animale în ţările terţe se vor face ţinând cont de condiţiile impuse în certificatele transmise de către administraţiile veterinare din ţările respective.

APIA : Ghidul Prim-Cumpărătorului de lapte de vacă
Autor: meatmilk  /   joi, 7 iunie 2018

Ghidul este adresat operatorilor economici care desfăşoară activităţi de achiziţionare a laptelui crud de vacă de la producători, în vederea procesării sau vânzării către alte unităţi de procesare şi care au obligaţia de a se înregistra în Registrul prim-cumpărătorilor de lapte.   Ghidul este întocmit...

Legislația privind gestionarea fondurilor europene a fost completată
Autor: meatmilk  /   joi, 26 aprilie 2018

(Comunicat) Guvernul a aprobat o Ordonanță care completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 49/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile aferente Politicii Agricole Comune, Politicii Comune de Pescuit şi Politicii Maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum şi a fondurilor alocate de la...