Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Excesul de medicamente in zootehnie, cauza cresterii rezistentei la antibiotice a organismului uman

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit agroinfo.ro, experti din domeniul sanatatii au transmis un apel de urgenta privind reducerea utilizarii antibioticelor in fermele intensive, pentru a minimaliza influenta acestora la om si a impiedica ceea ce unii numesc „o criza grava la nivel mondial”.

Potrivit publicatiei britanice The Ecologist, aproximativ jumatate din antibioticele prescrise in Europa sunt adresate sectorului zootehnic, iar in Statele Unite se ajunge chiar la 70%.

Utilizarea excesiva a acestui tip de medicamente are influente nefaste asupra oamenilor, deoarece in multe cazuri s-a constatat ca bacteriile au devenit rezistente la antibioticele existente. Ultimele dovezi stiintifice arata ca bacteriile rezistente sunt transferate la om prin intermediul lantului alimentar, expunandu-ne astfel unor riscuri de infectii ce nu pot fi tratate.

Bacteriile se pot raspandi de la animale la om prin diferite modalitati, inclusiv materiile fecale infectate care ne pot contamina in timpul procesului de sacrificare sau in timpul procesului de imprastiere a gunoiului de grajd pe culturi.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sustine ca acest consum de medicamente in zootehnice joaca un rol semnificativ in raspandirea infectiilor cu Salmonella si Campylobacter la om, in timp ce oficialii UE din domeniul sigurantei alimentare spun ca ar putea fi, de asemenea, o sursa de dezvoltare a unor tulpini rezistente la antibiotice a MRSA si E. coli – infectii care pun viata in pericol.

In pofida acestor ingrijorari, eforturile de a reduce utilizarea antibioticelor la animalele, in special in fermele intensive de crestere a porcilor si pasarilor, raman deocamdata fara rezultat. Exista totusi unele semnale cum ca Uniunea Europeana ar urma sa adopte anul acesta masuri mai dure ca parte a strategiei sale privind sanatatea animalelor. Autoritatile de la Bruxelles sustin ca se impune o utilizare rationala a antibioticelor de catre fermieri.

Guvernul a decis continuarea programului Laptele școlar
Autor: meatmilk  /   luni, 5 august 2019

(Comunicat) În Ședința Guvernului din 31 iulie 2019 a fost aprobată o Hotărâre pentru stabilirea bugetului de implementare a Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 pentru anul şcolar 2019-2020 și pentru modificarea și completarea HG nr. 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada...

Pe Litoral, ANSVSA amendează de zor pe cei care încalcă legislația privind siguranța alimentară
Autor: meatmilk  /   vineri, 2 august 2019

(Comunicat) Seria controalelor în unităţile amplasate în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – a continuat şi în săptămâna 22.07.2019 – 28.07.2019, unde medicii veterinari oficiali, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, au...