Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Executivul a aprobat lista ajutoarelor de stat ce sunt acordate in 2010 pentru producatorii agricoli

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Prin Hotararea Guvernului, adoptata in Sedinta din 21 iulie 2010, s-au stabilit ajutoarele de stat care se acorda producatorilor agricoli pentru anul 2010 si suma totala acordata fiecarei forme de ajutor de stat.

Astfel:
1. Ajutor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor si porcinelor. Pentru cresterea performantei in sistemul de crestere al pasarilor si porcinelor, crescatorii de porcine si de pasari trebuie sustinuti financiar in continuare prin ajutoare de stat, acordate in conditiile prevazute de legislatia Uniunii Europene. Aceasta va conduce la dezvoltarea unor exploatatii viabile, eficiente si moderne, capabile sa asigure competitivitate pe piata interna si externa, conditii de calitate controlata, precum si dezvoltarea economiei rurale.

2. Ajutor de stat pentru sectorul cresterii animalelor in vederea acoperirii costurilor legate de colectarea si transportul cadavrelor de animale. Ajutorul de stat se acorda sub forma de servicii subventionate in procent de pana la 100%, producatorilor agricoli organizati in microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei de produse agricole, care au incheiat contract de prestari servicii cu o unitate autorizata in conditiile legislatiei in vigoare sa desfasoare activitatea de procesare/incinerare/co-incinerare a subproduselor de origine animala care nu sunt destinate consumului uman.

3. Ajutorul de stat pentru motorina utilizata in agricultura, acordat sub forma de rambursare, ca diferenta dintre acciza standard si cea redusa.

4. Ajutor de stat pentru plata primelor de asigurare, pentru a veni in sprijinul producatorilor agricoli si pentru incurajarea acestora sa asigure culturile agricole, animalele, pasarile si familiile de albine. Ajutorul de stat se acorda intreprinderilor mici si mijlocii pentru plata primelor de asigurare conform contractelor de asigurare incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare.

Beneficiarii masurilor 1, 3 si 4 sunt:

* Producatorii agricoli, PFA, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare, si/sau persoane juridice, grupuri de producatori recunoscute, inclusiv recunoscute preliminar, sau organizatii de producatori recunoscute, dupa caz, care sunt inregistrati in Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantatiilor viticole, Registrul national al exploatatiilor, care exploateaza terenuri agricole, individual sau in forme de asociere conform legislatiei in vigoare, si care detin, cresc sau exploateaza animale, individual sau in forme de asociere conform legislatiei in vigoare in scopul obtinerii productiei agricole;

Beneficiarii masurii de la punctul 2 sunt:

* Microintreprinderi, IMM-uri care isi desfasoara activitatea in sectorul cresterii animalelor, respectiv unitatile de productie in care sunt tinute, detinute sau ingrijite animale de catre producatorul agricol, inregistrate la directia judeteana sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, respectiv a municipiului Bucuresti, dupa caz, si in registrul agricol, in scopul obtinerii productiei.

Actul normativ stabileste sumele alocate de la bugetul de stat, atat pentru cele 3 forme de sprijin stabilite prin proiectele de acte normative prezentate in sedinta de Guvern din 21 iulie 2010, cat si pentru alte 2 (doua) forme de sprijin – una anterior aprobata de Guvern, respectiv motorina utilizata in agricultura, si una aflata in proces de aprobare, respectiv transportul cadavrelor de animale.

Lucrătura UE la linguriCA-CAlității
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 25 mai 2018

Zilele trecute, redacția noastră a primit din partea Comisiei de Agricultură a Parlamentului European Declarația în care detaliază principiile după care va fi construit noul exercițiu financiar al Uniunii Europene, pentru perioada 2021-2027.   Tema este amplă și, până la momentul adoptării noii Strategii Agricole Comune,...

GfK: Puterea de cumpărare a românilor, cea mai mare rată de creștere în 2017
Autor: meatmilk  /   joi, 24 mai 2018

(Comunicat) GfK a derulat un studiu - analiză a scenei de retail european, cuprinzând cele mai recente evoluții și prognoze pentru 2018. Indicatorii de piață evaluați de GfK pentru cele 32 de țări europene analizate sunt: puterea de cumpărare, ponderea cheltuielilor populației în retail din cheltuielile totale, inflația și...