Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Exigente sporite ale aviculturii ecologice

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Sistem global de gestiune agricola si productie alimentara, care combina bunele practici de mediu si conservarea resurselor naturale, productia ecologica duce – prin aplicare – la atingerea unor standarde inalte de bunastare a animalelor si la eficientizarea unei metode de productie care respecta preferintele anumitor consumatori, pentru produse obtinute cu ajutorul unor substante si procese naturale. In acest fel, metoda de productie ecologica joaca un dublu rol social, alimentand – pe de-o parte – o piata specifica, ce raspunde cererii de produse ecologice si – pe de alta parte – furnizeaza bunuri publice, contribuind la protectia mediului, dezvoltarea rurala si bunastarea animala. Pentru obtinerea si comercializarea produselor ecologice, care poarta sigle si etichete specifice, producatorii trebuie sa parcurga un proces strict, urmat intocmai. Obiectivele si principiile aplicabile productiei ecologice sunt inregistrate in legislatia comunitara si nationala a acestui domeniu sensibil. Normele, alaturi de definirea metodei de productie, specifica fiecarui sector, reglementeaza aspecte legate de sistemul ecologic: procesare, etichetare, comert, import, inspectie si certificare.

Avicultura, departe de hale si custi

In sistemul ecologic de crestere a gainilor se respecta cerinta de adapost de maximum 6 pasari/metru patrat, suprafata neta, iar umarul de gaini ouatoare dintr-un adapost (efectiv total) nu poate depasi 3.000 de capete. Tehnologia de crestere ecologica a gainilor tine seama de exigentele sporite ale zootehniei ecologice. Produsele alimentare certificate ecologic nu trebuie sa contina urme de substante chimice, antibiotice, pesticide, metale grele, hormoni.

Trebuie respectate cu strictete anumite conditii cu privire la amenajarea adapostului, alegerea locului, conversia, furajarea, prevenirea bolilor, certificarea si inspectia produselor. Gainile trebuie sa aiba acces liber in padoc si in spatiile exterioare, cel putin o treime din perioada vietii, iar cel putin o treime din suprafata neta a adapostului trebuie sa fie cu asternut. Densitatea maxima admisibila, in padoc si spatiile exterioare, este de 2.500 de gaini ouatoare la un hectar sau 120 de centimetri patrati suprafata de cuibar/cap de gaina.

Pentru a trai si produce normal, gainile eco primesc in hrana, conform normelor stabilite, toate substantele hranitoare: glucide, proteine, substante minerale, grasimi, vitamine etc. Cum in natura toate acestea nu se gasesc laolalta si in proportii trebuitoare, se impune, prin acest sistem, folosirea de amestecuri obtinute din mai multe materii prime furajere.

Incubarea se face numai pe cale naturala, iar realizarea unui procent de ecloziune cat mai mare de la o closca (peste 70%) este strans legata de starea de sanatate a pasarilor, raportul de sex, varsta maxima de folosire pentru reproducere, calitatea si cantitatea furajelor administrate pe cap si pe zi, prospetimea oualor folosite la incubatie, varsta pasarilor, varsta maxima de folosire pentru reproducere, calitatea oualor folosite pentru incubat.

Un element important in avicultura ecologica este conversia pasarilor. Popularea fermei se face cu puicute de 14 saptamani care vor parcurge o perioada de 8 saptamani de conversie, pana la inceperea ouatului. Daca au fost aduse in exploatatie animale neecologice, in scopuri de reproducere, daca se constituie un efectiv si daca produsele urmeaza sa fie vandute ca produse ecologice, se aplica urmatoarele perioade: 10 saptamani pentru pasari pentru carne, aduse inainte de a avea 3 zile, iar pentru pasarile de curte pentru oua, 6 saptamani.

O sigura prevenire a bolilor obliga la izolarea in spatiu a fermei, in care se impune oricum controlul circulatiei in acest local dotat cu instalatie de dezinfectare la intrare. Prin consumul de vitamine, accesul la pasune si in aer liber se asigura intarirea rezistentei generale si a imunitatii naturale la gaini. Trebuie, de asemenea, evitat stresul accidental, se izoleaza pasarile bolnave, se igienizeaza permanent asternutul. Avicultura ecologica implica parcelarea si rotatia spatiilor de acces la iarba verde, precum si dezinfectiile constante, deratizarile si dezinsectiile.

Manipularea violentă, bunăstarea și productivitatea suinelor
Autor: meatmilk  /   joi, 7 iunie 2018

Modul în care tratăm porcii în fermă poate avea consecințe importante pentru bunăstarea și productivitatea lor. Cercetările au arătat în repetate rânduri că porcii expuși la tehnici de manipulare negative, cum ar fi lovituri, palme, împingeri, strigăte și mișcări rapide pot avea rate mai scăzute de reproducere și creștere....

CE a aprobat o nouă metotă de asomare a puilor din fermele avicole
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 31 mai 2018

Cercetarea globală care vizează îmbunătățirea bunăstării păsărilor în timpul producției din fermele avoicole a dus la o modificare a legislației Uniunii Europene.   Noul regulament, care a intrat în vigoare la 18 mai în Uniunea Europeană, permite asomarea cu presiune atmosferică scăzută (LAPS), care se dovedește a fi...