Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Exigente sporite ale aviculturii ecologice

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Sistem global de gestiune agricola si productie alimentara, care combina bunele practici de mediu si conservarea resurselor naturale, productia ecologica duce – prin aplicare – la atingerea unor standarde inalte de bunastare a animalelor si la eficientizarea unei metode de productie care respecta preferintele anumitor consumatori, pentru produse obtinute cu ajutorul unor substante si procese naturale. In acest fel, metoda de productie ecologica joaca un dublu rol social, alimentand – pe de-o parte – o piata specifica, ce raspunde cererii de produse ecologice si – pe de alta parte – furnizeaza bunuri publice, contribuind la protectia mediului, dezvoltarea rurala si bunastarea animala. Pentru obtinerea si comercializarea produselor ecologice, care poarta sigle si etichete specifice, producatorii trebuie sa parcurga un proces strict, urmat intocmai. Obiectivele si principiile aplicabile productiei ecologice sunt inregistrate in legislatia comunitara si nationala a acestui domeniu sensibil. Normele, alaturi de definirea metodei de productie, specifica fiecarui sector, reglementeaza aspecte legate de sistemul ecologic: procesare, etichetare, comert, import, inspectie si certificare.

Avicultura, departe de hale si custi

In sistemul ecologic de crestere a gainilor se respecta cerinta de adapost de maximum 6 pasari/metru patrat, suprafata neta, iar umarul de gaini ouatoare dintr-un adapost (efectiv total) nu poate depasi 3.000 de capete. Tehnologia de crestere ecologica a gainilor tine seama de exigentele sporite ale zootehniei ecologice. Produsele alimentare certificate ecologic nu trebuie sa contina urme de substante chimice, antibiotice, pesticide, metale grele, hormoni.

Trebuie respectate cu strictete anumite conditii cu privire la amenajarea adapostului, alegerea locului, conversia, furajarea, prevenirea bolilor, certificarea si inspectia produselor. Gainile trebuie sa aiba acces liber in padoc si in spatiile exterioare, cel putin o treime din perioada vietii, iar cel putin o treime din suprafata neta a adapostului trebuie sa fie cu asternut. Densitatea maxima admisibila, in padoc si spatiile exterioare, este de 2.500 de gaini ouatoare la un hectar sau 120 de centimetri patrati suprafata de cuibar/cap de gaina.

Pentru a trai si produce normal, gainile eco primesc in hrana, conform normelor stabilite, toate substantele hranitoare: glucide, proteine, substante minerale, grasimi, vitamine etc. Cum in natura toate acestea nu se gasesc laolalta si in proportii trebuitoare, se impune, prin acest sistem, folosirea de amestecuri obtinute din mai multe materii prime furajere.

Incubarea se face numai pe cale naturala, iar realizarea unui procent de ecloziune cat mai mare de la o closca (peste 70%) este strans legata de starea de sanatate a pasarilor, raportul de sex, varsta maxima de folosire pentru reproducere, calitatea si cantitatea furajelor administrate pe cap si pe zi, prospetimea oualor folosite la incubatie, varsta pasarilor, varsta maxima de folosire pentru reproducere, calitatea oualor folosite pentru incubat.

Un element important in avicultura ecologica este conversia pasarilor. Popularea fermei se face cu puicute de 14 saptamani care vor parcurge o perioada de 8 saptamani de conversie, pana la inceperea ouatului. Daca au fost aduse in exploatatie animale neecologice, in scopuri de reproducere, daca se constituie un efectiv si daca produsele urmeaza sa fie vandute ca produse ecologice, se aplica urmatoarele perioade: 10 saptamani pentru pasari pentru carne, aduse inainte de a avea 3 zile, iar pentru pasarile de curte pentru oua, 6 saptamani.

O sigura prevenire a bolilor obliga la izolarea in spatiu a fermei, in care se impune oricum controlul circulatiei in acest local dotat cu instalatie de dezinfectare la intrare. Prin consumul de vitamine, accesul la pasune si in aer liber se asigura intarirea rezistentei generale si a imunitatii naturale la gaini. Trebuie, de asemenea, evitat stresul accidental, se izoleaza pasarile bolnave, se igienizeaza permanent asternutul. Avicultura ecologica implica parcelarea si rotatia spatiilor de acces la iarba verde, precum si dezinfectiile constante, deratizarile si dezinsectiile.

MADR va analiza plățile efectuate către crescătorii de ovine
Autor: meatmilk  /   joi, 18 ianuarie 2018

(Comunicat MADR) Referitor la materialele de presă recent publicate de mass-media privind revendicările unor crescători de ovine, pentru buna informare a opiniei publice Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Biroul de Presă, se vede îndreptățit a face următoarele precizări:   Cei patru crescători de ovine,...

Managementul pășunilor și creșterea producției de lapte la efectivele de Holstein
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 11 ianuarie 2018

Gospodărirea corectă a pășunilor reprezintă fundamentul unui sistem de succes și profitabil. De aceea, pentru fermierii care adoptă un sistem axat pe pășunat, gestionarea corespunzătoare a pășunilor cu costuri reduse este critică. Pentru a menține sau a îmbunătăți rentabilitatea, accentul trebuie pus pe reducerea costurilor...