Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Exploatarea sistemelor de irigații, mai ieftină cu 30 %

Autor: Meat MIlkluni, 20 ianuarie, 2014

(Agerpres) Anul acesta preţul final al apei pentru irigaţii ar putea fi redus cu 25-30% faţă de valoarea anului trecut, după ce Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) va achiziţiona energie electrică direct de la producători, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„ANIF a devenit furnizor de energie, poate să funcţioneze pe piaţa liberă de energie şi vom cumpăra acum o cantitate foarte mare de energie astfel încât să putem să reducem preţul. Specialiştii ne-au spus că preţul final ar putea fi redus cu 25-30% din valoarea anului trecut în urma acestei măsuri. Cred că suntem pregătiţi şi cu această măsură, dar şi cu o eventuală umplere a canalelor de irigaţii în lunile mai sau iunie, să combatem o eventuală secetă”, a spus Constantin.

Potrivit acestuia, zona de irigaţii este un obiectiv continuu al Ministerului Agriculturii, iar din acest motiv fondurile alocate sectorului pe viitorul PNDR au ajuns până la 370 de milioane de euro. „În 2012 şi în 2013 am crescut foarte mult nivelul de sprijin din fondurile europene pentru organizaţiile de utilizatori de apă, de la 60 de milioane de euro la 111 milioane de euro. Ei primesc un milion de euro sută la sută nerambursabili pentru staţiile de punere sub presiune sau de pompare pe care le au în proprietate. Am alocat în viitorul PNDR şi am discutat deja cu Federaţia Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă şi sunt pregătiţi să acceseze cele 370 de milioane de euro pe care le punem la dispoziţie în continuare.

Practic, dacă reuşim să atragem toate aceste fonduri, toate organizaţiile de udători au la dispoziţie fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii secundare şi cred că reuşim în doi ani de zile să terminam să modernizăm infrastructura. Asta înseamnă: toate motoarele înlocuite, toate pompele înlocuite şi costuri mai mici pentru consumul de energie. În egală măsură gândim un sistem de parteneriat public-privat pentru infrastructura principală, dacă reuşim să îl implementăm pe amenajări de irigaţii cred că vom avea succes şi vom reduce încă o dată costurile pe care le plătesc fermierii”, a adăugat şeful MADR.

La sfârşitul lunii noiembrie 2013, în cadrul Forumului Economic China-Europa Centrală şi de Est, organizat la Bucureşti, Daniel Botănoiu, secretar de stat din Ministerul Agriculturii, a afirmat că România are nevoie de investiţii de un miliard de euro pentru amenajarea şi îmbunătăţirea infrastructurii principale pentru irigaţii şi de 2,4 miliarde de euro pentru construirea Canalului Siret – Bărăgan şi aducerea apei către ferme. 

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...