Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Expo Interpack 2011-Düsseldorf

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

La Düsseldorf, in Germania, in perioada 11-18 mai, a avut loc Expo Interpack 2011, cel mai mare targ international din Industria mondiala de profil.

La targ, au participat cei mai mari producatori de ambalaje si tehnologii de ambalare din lume. In cele 19 sali de expozitie, care au insumat 170.000 de mp, au expus 2.700 de firme, din peste 60 de tari. ªi in aceasta editie, Interpack si-a propus sa prezinte solutii de ambalare facilitand, totodata, intermedieri.

Zece spatii expozitionale au fost rezervate companiilor furnizoare de tehnologii si masini pentru ambalare, in patru alte sali fiind prezenti producatori de materiale de ambalare. O prezenta sporita, in acest an, au avut-o producatorii de tehnologii si masini de ambalare din industria de panificatie si patiserie. Cele trei coordonate ale Targului au fost: inovarea, materialele biodegradabile si bunastarea consumatorului.

Industria de ambalare a viitorului

Industria de ambalare a atins, deja, un nivel high-tech. Tehnologiile prezentate la Düsseldorf raspund cu prisosinta noilor cerinte care spun ca ambalajele trebuie sa fie ecologice, usor lizibile, actionand ca spatiu de publicitate si, bineinteles, cu aspect estetic ridicat. Va prezentam mai jos, cele mai relevante noutati cu aplicabilitate in industria carnii:

Weber Maschinenbau GmbH Breidenbach-Germania: Tehnologii de nivel mondial

Weber Maschinenbau GmbH Breidenbach a prezentat la expozitia internationala pentru tehnologii de ambalare de la Düsseldorf portofoliul sau de produse inovatoare.

Inainte ca un produs alimentar sa fie ambalat si sigilat, acesta trece prin procese importante de pregatire: innobilarea, felierea si asezarea. Desigur, igiena joaca un rol foarte important. Sistemele Weber Maschinenbau GmbH Breidenbach sunt adaptate exact acestor cerinte. Compania a prezentat solutiile sale de inalta calitate pentru pelucrarea mezelurilor, a suncilor si a branzeturilor. In sala 5, standul B23, li s-a oferit vizitatorilor o imagine cuprinzatoare a portofoliului de feliatoare, masini de desoricat si depielitat, si roboti alimentari.

De exact 30 de ani, Weber Maschinenbau este unul dintre cei mai importanti furnizori si producatori de sisteme de prelucrare a produselor alimentare. Portofoliul companiei High Tech include acum feliatoare de mare capacitate (slicer), masini de fulgi de gheata (Icer), masini pentru desoricare si depielitare a produselor din carne si peste (Skinner), roboti alimentari si echipamente pentru incarcare automata.

In domeniul feliatoarelor, compania este lider mondial. ªi in acest an, la Interpack, punctul de interes principal au fost sistemele de feliere Weber. Au fost expuse feliatoare cu cutite circulare si tip secera, din tipurile 905, 804, 604-2 si feliatorul 702 pentru bacon. In plus, au fost prezentate centrul de ascutire SSM pentru cutite circulare si tip secera, de la Weber, si noul skinner ASD 460.

Feliatorul Weber 905 este modelul de top si emblema portofoliului companiei High Tech. Cu pana la 1.500 de felieri pe minut si o gura de taiere cu o latime de 620 mm sistemul prelucreaza cantitati mari de produse, intr-un timp foarte scurt.

Feliatorul 905 si patru roboti Weber Pick WPR, reprezinta combinatia perfecta pentru capacitatea maxima, asigurand portii perfecte, cu 1.500 felieri pe minut. Feliatoarele Weber si robotii in linie garanteaza cel mai inalt nivel de siguranta alimentara.

Viteza, precizie, igiena: aceste atribute sunt valabile, fara exceptie, pentru toate sistemele companiei Weber Maschinenbau. Utilizand combinatia dintre feliatorul 905 si patru roboti Weber Pick (WPR), compania isi depaseste din nou, in mod evident, propriile obiective. Aceasta combinatie de mare capacitate portioneaza mezelurile, suncile si branzeturile, cu viteza enorma si precizie, inclusiv cel mai inalt nivel de siguranta alimentara.

Feliatorul 905 este modelul emblematic intre sistemele de inalta performanta din portofoliul Weber. Datorita gurii de taiere cu o latime de 620 mm, pot fi feliate, deodata, pana la sase produse cu un calibru de 100 mm. Alternativ pot fi portionate simultan in mod igienic, la greutate exacta si in forma dorita, de exemplu, patru blocuri de branza cu latime de 100 mm si inaltime de 150 mm. Capul de taiere cu tehnologie alimentara Weber si reglare electronica a interstitiului de taiere poate fi programat si ajustat orizontal si vertical la unitatea de alimentare cu produs. Produsele sunt prelucrate cu pana la 1500 de felieri pe minut.

Feliatorul 905 garanteaza un grad ridicat de siguranta alimentara, datorita utilizarii consecvente a designului igienic Weber. Materialul de baza al carcasei este otelul inoxidabil de inalta calitate. La deschidere, capacele sunt actionate hidraulic si sunt realizate din Makrolon transparent si rezistent la spargere. Canturile carcaselor sunt rotunjite, iar suprafetele mai mari ale carcaselor sunt astfel structurate, incat apa se scurge cu usurinta. Toate benzile de incarcare sunt usor demontabile, astfel ca procesul de igienizare este rapid si facil.

Un plus de siguranta al intregii linii este dat de combinatia feliatorului cu cei patru roboti Pick Weber. Sistemul pick-and-place, cu cinematica Delta, reduce la minim posibilitatea contaminarii prin contact om-produs. Cu ajutorul unui modul optic, cei patru roboti controleaza si detecteaza portiile care vin. Corecturile necesare sunt efectuate independent, pe baza datelor de intrare de la robot. Daca este necesar, robotul WPR sorteaza automat portiile care necesita o prelucrare ulterioara. Astfel, vor ajunge in ambalaje doar portiile feliate corect.

Nu mai putin interesante au fost solutiile pentru transportare si incarcare a diferitelor produse prelucrate. Astfel, sistemul cu patru roboti, Pick, reduce la minimum posibilitatea contaminarii in timpul prelucrarii, la o capacitate vizibil crescuta, in comparatie cu asezarea manuala in masina de ambalat. Datorita benzilor de incarcare si transportare proprii, dezvoltate in-house, Weber realizeaza linii lungi, pe care produsul este transportat in siguranta si cu precizie, de la feliator pana la masina de ambalat.

Indiferent ca este vorba de feliatoare, roboti alimentari sau sisteme de alimentare, toate echipamentele sunt create economic, compacte si puternice, precum feliatorul 604-2 si feliatorul 804.

Tehnologia cu cap cutit cu taiere in gol garanteaza o distribuire perfecta a mezelurilor. Datorita sistemului de igiena Weber, timpul necesar igienizarii este redus la minimum. Mai multe informatii despre Weber Maschinenbau gasiti la www.weberweb.com

Sidel: Sofware de eficientizare a paletizarii

Grupul francez Sidel a prezentat noul sistem computerizat de paletizare SP 1000 palletiser HS. Francezii afirma ca software-ul inteligent propus la Interpack creste productivitatea de paletizare.

Potrivit Sidel, noul SP 1000 mentine constant numarul de paleti, dar si straturile aflate in miscare, marind astfel randamentul de paletizare.

Bosch: generatie noua de roboti

Robotul DD23, propus de Bosch, este primul produs Delta cu dispozitive servo-conduse. Fiind montate direct pe motor, se elimina necesitatea cutiilor de viteza sau a sistemului cu cremaliera si pinion.

Robotul DD23 poate utiliza un portofoliu complet de efectori finali, variind de la mono, la multi-reflex, putand realiza ambalaje in vid, mecanice, cu efect Coanda, cu sau fara rotatii, asigurand manipularea produsului bland si sigur. Robotul este ideal pentru ambalarea produselor din carne. Exponatul a primit Medalia de Aur iF Design Interpack 2011.

Wipack: ambalajul vorbitor

A aparut ambalajul vorbitor, propus de compania Wipack (USA). Folosind coduri speciale de imprimare in vopsele si lacuri, sunetele pot fi integrate in ambalaj. Mesajele audio, astfel inregistrate, pot fi ascultate cu ajutorul unui dispozitiv special, atasat ambalajului. Continutul mesajelor audio poate oferi informatii privind provenienta materiei prime a alimentului, termenul de valabilitate, informatii nutritionale, avertismente alergologice si mesaje publicitare. Propunerea Wipack a primit premiul iF Design Interpack 2011.

NatureWorks (USA): bioplastic din porumb

Porumbul este ingredientul de baza pentru multe ambalaje biodegradabile, propuse de compania americana NatureWorks. Realizate din acid polilactic, ambalajele biodegradabile pot fi folosite cu succes atat pentru ambalarea legumelor si fructelor, cat si, mai nou, pentru ambalarea produselor din carne, putand fi tiparite si, totodata, asigurand transparenta necesara. Ambalajele din bioplastic sunt 100 % degradabile in natura.

Klaus Kunststofftechnik Memmingen GmbH Germania: cadre din materiale compozite

Klaus Kunststofftechnik Memmingen GmbH a introdus primul cadru facut dintr-un material compozit: 70% lemn si 30% din material plastic. Desi acest cadru stivuire are doar aplicatii tehnice, este si estetic. Deosebit de durabil, cadrul are capacitatea de a se plia, devenind foarte practic in zona transportului de marfuri alimentare.

Realizat prin procedeul de spray-turnare, cadrul are un raport foarte mare de rigiditate. Conform producatorului, cadrul poate fi utilizat in autoclave si procese aseptice.

Reprezentantii firmei sustin ca acest cadru este ideal pentru industria alimentara si logistica in industria medicamentelor. Materialul este 100% reciclabil, fiind premiat de iF Design.

Centenarul Marii Uniri: Mesajul Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

Acum, când, peste numai câteva zile, România va sărbători Ziua Națională și Centenarul Marii Uniri, Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc poate anunța cu mândrie atingera numarului de 100 de membri și o cifra de afaceri consolidata a membrilor de peste 2 miliarde de euro, in crestere cu 17% .   Tocmai de aceea,...

Centenarul Marii Uniri: Mesajul Asociației Române a Cărnii
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

Intr-un moment aniversar ca acela pe care il vom sarbatori peste cateva zile, cand vom aseza cununa celor  100 de ani peste ziua de 1 decembrie, Asociatia Romana a Carnii isi exprima convingerea ca viitorul industriei alimentare din Romania rezida in explorarea minutioasa a traditiilor si spiritului romanesc, adaptate provocarilor secolului...