Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Exportatorii de ovine caută ocolirea Turciei

Autor: Ilie Stoianjoi, 13 iunie, 2013

Singura șansă ca mielul românesc să mai ajungă pe piața externă, dacă se menține interdicția impusă de Turcia la tranzitul de ovine vii pe teritoriul acestui stat este găsirea unor rute ocolitoare. O soluție ar putea fi tranzitul aerian sau cel naval, care costă însă foarte mult și ar lăsa crescătorii practic fără profit.

Chiar dacă s-a făcut deja primul pas – în urma discuțiilor dintre oficialii de la București și cei de la Ankara, de la 1 mai a fost reluat tranzitul de carcase de ovine prin Turcia -, fermierii sunt destul de reținuți. După ce au pierdut sezonul Paștelui, speră ca măcar cel de toamnă să mai poată fi salvat.

„2013 este un an foarte prost, care vine după doi ani de vânzări bune. Anul a început rău de tot, iar de Paște dacă s-au atins maximum 60% din vânzările de anul trecut din aceeași perioadă“, spune Dumitru Andreșoi, unul dintre cei mai mari crescători din țară, care are în prezent 20.000 de oi mame, la care se adaugă aproximativ 17.000 de miei, efective aflate în 11 județe. Fermierul mehedințean mai administrează și peste 9.000 ha de teren, informează Agrointel.

Chiar dacă prețul a pornit bine în acest an, s-a plecat de la 26-28 lei/kg – un nivel care acoperea cheltuielile, cu două zile înainte de Paștele ortodox prețul a scăzut spectaculos, până la 20 lei/kg carcasă.

Interdicția impusă de Turcia, cea mai bună piață pentru români, a constituit o altă lovitură la adresa oierilor locali.

„Nu avea cum să nu ne afecteze decizia turcilor“, adaugă Andreșoi, în contextul în care 60-70% din exporturi se realizează pe filiera Turcia. Găsirea unor alte filiere costă mult, ceea ce face exportul neatractiv. În general, mieii mici au ca destinație Italia, iar cei mari țările arabe. Andreșoi susține că efectele deciziei luate de turci au avut urmări spectaculoase pe piață. Dacă în toamna trecută mieii în viu se vindeau cu 9,5-10 lei/kg, în decembrie 2012-ianuarie 2013 se ajunsese la 6 lei/kg, prețul revenindu-și abia în februarie, când era 9 lei/kg.

În ceea ce-l privește, Andreșoi susține că nu vinde miei de Paște, preferă să-i dea toamna la export, când animalele ating o greutate de 37-40 de kilograme. Anul trecut, prețul a fost de 9,8-10 lei/kg. Pentru toamna lui 2013, fermierul nu se arată însă prea optimist, în contextul actual – el vorbește de impozitele fixate fermierilor, de noua lege a pajiștilor, dar și de interdicția de tranzitare a Turciei.
Nu în ultimul rând, starea emotivă are și ea rolul ei.„Dacă acum câteva luni o oaie cu miel se vindea în târg cu 800 de lei, acum s-a ajuns la 400-500 de lei. acă o ține tot așa, cade piața’’, spune fermierul. (Mai multe, pe www.agrointel.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...