Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Exportul catre tari terte, extracomunitare

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

In mod constant, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) primeste notificari din partea Comisiei Europene, prin intermediul structurilor specializate, cu privire la evolutia bolilor prezente la animale, in spatiul (extra)comunitar. Totodata, legislatia europeana si cea nationala privind controlul, la frontiera, al exportului si normele referitoare la sanatatea publica si animala stabilesc cerintele veterinare pentru exportul/tranzitul de animale vii si produse de origine animala.

Exista o serie de prevederi detaliate privind exportul acestor produse, dar pana la trecerea printr-un Post de Inspectie la Frontiera (PIF) comunitar aprobat si special destinat, marfurile trebuie sa urmeze parcursuri stricte pe teritoriul tarii exportatoare si sa fie insotite de documente specifice (autorizatii, certificate) pentru care nu se face rabat, in cometul international. In toate documentele ce insotesc transporturile cu destinatia exportului in tari terte se mentioneaza daca marfa tranziteaza spatiul comunitar, alaturat denumirii firmei exportatoare, unitatii de producere, naturii produsului, cantitatii, tarii de destinatie, punctului de frontiera prin care paraseste Romania.

Tranzitul comunitar

In cazul tranzitarii spatiului comunitar, prenotificarea sosirii produselor in PIF trebuie facuta in conformitate cu regulile nationale ale statelor membre, iar a animalelor vii, in conformitate cu directivele CE. Transporturile trebuie insotite de toate certificatele de sanatate relevante, cerute de legislatia veterinara europeana. Sunt acceptate numai transporturile cu animale si produse derivate de la acestea, care provin din tari aprobate, regiuni si unitati corespunzatoare (daca exista un plan aprobat al reziduurilor), in conformitate cu normele veterinare emise pentru grupul specific de produse ce urmeaza a fi exportate.

In anumite situatii, se aplica masuri de supraveghere ce impun conditii suplimentare la export sau restrictii. Toate transporturile tranzitoare sunt supuse controalelor documentare, veterinare si de identitate, inainte de a fi considerate corespunzatoare din punct de vedere al sanatatii umane si animale. Insotite de un document comun de intrare (CVED), corect completat, transporturilor li se permite tranzitarea UE doar cu respectarea procedurilor anterior mentionate. Pentru animale, ANSVSA detine o baza de date operationala in care sunt introduse toate informatiile privind dealerii angajati in exportul cu animale. In acest sistem se inregistreaza codul si adresa exploatatiei, destinatia animalelor, numarul si categoria animalelor etc.

Drumul drept al exportului spre tari terte

In prezent, cele mai accesate destinatii extracomunitare vizate de exportatorii romani de carne/produse derivate si animale sunt Federatia Rusa, Republica Moldova si Turcia. Registrul oficial detinut de ANSVSA, in care sunt inscrisi dealerii angajati in comertul exterior cu produse de origine animala, este intocmit in baza datelor monitorizate si transmise de catre autoritatile ce efectueaza controale sanitare veterinare de frontiera, DSVSA judetene (emitente ale avizului de export) si medicii veterinari responsabili de controlul sanitar-veterinar, efectuat la origine si la destinatie.

Exportatorii de animale pot efectua export catre tari terte numai cu animale provenite din ferme de carantina pentru export, autorizate sanitar-veterinar de catre DSVSA judeteana. Autorizarea fermelor de carantina se efectueaza in conditiile impuse de normativele nationale, care transpun deciziile Comisiei Europene. Fermele de carantina pentru export sunt inregistrate oficial de catre ANSVSA, autoritate care acorda un cod unic, la nivel national.

Fiecare lot de export este insotit de un Certificat de sanatate animala si sanatate publica, care garanteaza starea de sanatate a animalelor sau a produselor. Certificatul de sanatate care insoteste produsele destinate exportului garanteaza ca acestea nu provin de la animale sau pasari apartinand unor exploatatii aflate sub restrictie veterinara, animalele de la care provin produsele nu au venit in contact cu animale bolnave sau suspecte de boala si nu au traversat, in timpul transportului, zone aflate sub restrictie.

Cursul Auditul intern si Auditul furnizorului din perspectiva IFS
Autor: meatmilk  /   miercuri, 21 februarie 2018

Inaq Consulting-IFS Training Center organizează un nou curs: ”Auditul intern si Auditul furnizorului din perspectiva IFS”. vezi toate detaliile despre curs   Program și localizări:   București 27-28.02.2018 Inscrie-te acum! Sibiu 01-02.03.2018 Timișoara 01-02.03.2018 Brașov  06-07.03.2018 Suceava...

Inaq Consultig: În premieră, cursurile IFS Food 6.1, în zilele de 26, 27 februarie, la Sibiu
Autor: meatmilk  /   miercuri, 14 februarie 2018

(Comunicat) INAQ Consulting – IFS Training Center organizează primele cursuri IFS Food versiunea 6.1 în România, următoarea serie fiind programată să se desfășoare la Sibiu, în zilele de 26 și 27 februarie.   Cui se adreseaza? Experților interesați din industria alimentară sau alte domenii comerciale relevante care...