Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Exportul de ”cercetare științifică” e total deficitar

Autor: Meat MIlkmiercuri, 19 februarie, 2014

(Agerpres) Agricultura este elementul esenţial de progres al României, dar performanţele nu se pot face fără cercetare şi finanţare, a declarat, marţi, Valeriu Tabără, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu – Siseşti (ASAS), într-o conferinţă de specialitate.

,,România are, însă, două mari tare – exportul de profit şi exportul de cercetare ştiinţifică. În România nu ar trebui să existe dispute între asociaţiile profesionale. Ne facem singuri rău, mai ales într-un moment ca acesta când România nu este pregătită funciar. Nu avem încă un termen clar pentru ce înseamnă o exploataţie agricolă, ce înseamnă ferma familiară’, a spus Valeriu Tabără. Confederaţia Asociaţiilor Ţărăneşti din România – CATAR, împreună cu alianţa ROPAC, au organizat, marţi, cea de-a doua ediţie a conferinţelor AGROstandard ‘Iarna fierbinte a agriculturii româneşti’.

,,Vânzarea pământului înseamnă sărăcirea românilor, ieşirea din istorie. În România există unul dintre cele mai bune pământuri care bine lucrat de fermierii autohtoni poate asigura nu numai hrana noastră dar poate aduce şi venituri din export. Există mulţi fermieri străini cu putere financiară mare care doresc să cumpere teren în România. Noi suntem, însă, cei care trebuie să conştientizăm riscul de a ne pierde pământurile, să luăm măsuri pentru a împiedica efectele acestei măsuri. România are cea mai mare civilizaţie rurală vie din Europa. Din această perspectivă, România este unică. Unul dintre obiectivele esenţiale ale Confederaţiei este promovarea agriculturii locale’, a precizat Alin Bogdan Buzescu, preşedintele Confederaţiei Asociaţiilor Ţărăneşti din România (CATAR).

De altfel, reprezentanţii Confederaţiei Asociaţiilor Ţărăneşti din România (CATAR) au criticat dur, în cadrul conferinţei, noile modificări aduse de Ministerul Agriculturii la legea vânzării terenurilor agricole.   CATAR susţine că fermele mici au un deosebit potenţial de dezvoltare agricolă, turistică, socială, culturală şi economică.

‘Fermele mici şi medii sunt desconsiderate în România, dar prospere în Occident. Prin Fondul de Garantare a Creditelor Rurale se garantează numai 50% din valoarea împrumutului luat pentru cumpărarea terenului agricol, în schimb prin programul Prima Casă proprietarii locuinţelor pot garanta cu aceasta în totalitate. Aceasta înseamnă că statul pune mai multă bază pe aceste apartamente decât pe terenul agricol’, au spus reprezentanţii CATAR.

Un alt aspect discutat în cadrul conferinţei a fost dispariţia forţei de muncă din agricultură. Posibilităţile românilor de a accesa finanţări bancare sau europene pentru achiziţia de terenuri este practic nulă în comparaţie cu posibilităţile străinilor, iar accesul la finanţări europene este mult mai anevoios în România, au apreciat fermierii prezenţi la conferinţă.

,,Toate aceste diferenţe situează fermierii români, ţăranii noştri, în dezavantaj competitiv net faţă de cumpărătorul străin. De aceea, dacă acceptăm vânzarea de pământ străinilor înseamnă că acceptăm să dispărem din istorie! Românii trebuie să ştie care este structura proprietăţii la nivelul întregii ţări. Cât din terenurile României mai este deţinut de români şi firme româneşti şi cât de alţii, având în vedere că interesul centrelor de putere economică mondială sunt extrem de interesate să achiziţioneze terenuri în România. Ungaria, Polonia, Bulgaria au tratat acest subiect cu extremă fermitate în interes naţional’, au spus reprezentanţii CATAR.

La eveniment au participat peste 150 de fermieri, reprezentanţi ai confederaţiilor şi asociaţiilor de profil, furnizori de input-uri şi firme de consultanţă.

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...