Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Exportul de oi spre Turcia ar putea fi deblocat

Autor: Ilie Stoianvineri, 20 septembrie, 2013

Interdicţia de export în Turcia al cărnii de oaie şi vită şi de tranzit al statului turc cu produse către Orientul Mijlociu, impusă României din 2012 de oficialii de la Ankara, va fi ridicată curând, după ce Oficiul Internaţional de Epizootii va stabili zone libere de export,estimează Guvernul român, informează Mediafax.

Începând cu anul 2012, pe fondul focarelor de scrapie din mai multe state, Turcia a blocat importurile şi tranzitul cărnii de ovine şi bovine inclusiv în relaţia cu România.   În prezent, autorităţile turce au emis un acord de princpiu pentru tranzit, dar solicită producătorilor să trimită actele aferente transportului pentru a le autoriza în prealabil, procedură care durează până la zece zile. În aceste condiţii, producătorii români cer ca autorizaţia să fie eliberată la graniţă.

Această problemă a reprezentat unul dintre subiectele de discuţie ale premierului Victor Ponta, aflat în vizită oficială la Ankara, cu autorităţile turce, şeful Guvernului afirmând, la final, că se discută ridicarea barierelor între cele două ţări, în beneficiul producătorilor.   La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Vladimir Mănăstireanu, aflat în delegaţia premierului, a precizat că a fost convenit ca problema să fie discutată la proximul comitet interguvernamental al celor două ţări şi că se aşteaptă ca, până la finele lunii septembrie, Oficiul Internaţional de Epizootii să emită acordul pentru declararea unor zone libere de export, ceea ce ar permite producătorilor români nu doar să tranziteze, dar şi să exporte în Turcia astfel de produse.

În primăvara acestui an, conducerea Ministerului Agriculturii anunţa că, în luna septembrie, Oficiul Internaţional de Epizootii va prezenta judeţele care nu prezintă pericol de scrapie şi din care pot fi exportate produse din carne de oaie şi vită.(Mai multe, pe www.adevarul.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...