Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Exportul și tranzitul de ovine în Turcia, deschis dar pe bucăți

Autor: Meat MIlkluni, 3 februarie, 2014

În data de 31.01.2014, a avut loc la Ankara întâlnirea de lucru între delegaţia Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condusă de Preşedintele – Secretar de Stat, Vladimir Mănăstireanu şi Autoritatea Veterinară Centrală din Turcia, în vederea deschiderii exportului de ovine vii şi carne provenită de la acestea, precum şi reluarea tranzitului rutier prin Turcia cu ovine vii şi carne de ovine. Întâlnirea a avut loc la invitaţia domnului Erol Ifran, șeful Autorităţii Veterinare Centrale din Turcia.

Partea turcă a salutat măsurile întreprinse de ANSVSA în vederea recunoaşterii de către OIE a celor 19 judeţe libere de scrapie (boală a ovinelor).

Dialogul permanent între cele două autorităţi privind exporturile şi tranzitul de ovine vii şi carne provenită de la acestea a fost intensificat în cursul anului 2013, problematica fiind abordată şi în cadrul discuţiilor oficiale dintre cei doi Prim-Miniştri conducând la identificarea de soluţii conforme cu codul OIE şi reglementările Uniunii Europene adoptate şi de Turcia.

A fost subliniat faptul că Turcia întotdeauna a acordat o atenţie specială relaţiilor bilaterale cu România, şi soluţionării acestei problematici în conformitate cu prevederile codului OIE şi legislaţiei Uniunii Europene.

Partea turcă a precizat că nu au fost impuse bariere artificiale împotriva exporturilor româneşti de carne şi animale vii din speciile bovine şi ovine, urmărind doar respectarea normelor şi reglementărilor OIE şi UE din domeniu, iar evoluţiile recente din România, ţară considerată ca foarte importantă pentru relaţiile bilaterale, îi determină să găsească soluţiile convenabile ambelor părţi pentru liberalizarea treptată a comerţului. Se are în vedere, pe măsura schimbării statusului României la OIE faţă de bolile animalelor, stabilirea condiţiilor sanitare veterinare de export şi a procedurilor pentru fiecare specie în parte.

1. Exportul de ovine vii şi carne de ovine în Turcia

– ovinele vii se pot exporta din cele 19 judeţe libere de scrapie, după ce o delegaţie de experţi veterinari din Turcia va vizita România pentru a evalua şi agrea fermele de carantina. Procedura agreării este aplicabilă de Turcia în cazul tuturor partenerilor externi.

– fiecare transport trebuie însoţit de un certificat veterinar de sănătate, conform modelelor agreate de ambele părţi în cursul întâlnirii din 31.01.2014. Un exemplar original al modelului de certificat semnat de ambele părţi a fost preluat de delegaţia română, celălalt exemplar original a rămas la autorităţile veterinare turce.

– în ceea ce priveşte carnea de ovine, Turcia nu importă având un excedent de animale destinate sacrificării (35 milioane capete)

2. Tranzitul de ovine vii şi carne de ovine

– ovinele vii provenite din cele 19 judeţe libere de scrapie şi fermele de carantină agreate pot tranzita Turcia fără restricţii. Autorităţile veterinare turce urmând a propune punctul de staţionare obligatorie al camioanelor cu animale vii. Ca regulă, sunt folosite facilităţile de staţionare pentru camioane aflate în judeţul Mersin.

– tranzitul cu carcase de ovine provenite de la oi cu orginea din cele 19 judeţe libere de scrapie se poate derula fără restricţii, cu respectarea legislaţiei Uniunii Europene

– tranzitul cu carne de ovine provenită de la animale cu originea în alte judeţe decât cele libere de scrapie se poate efectua numai dacă carnea a fost tranşată şi îndepartat tot materialul cu risc specificat, conform reglementărilor OIE şi UE.

– în cazul în care animalele vii şi carnea, urmează să tranziteze Irakul, este obligatoriu prezentarea la intrarea în Turcia a unui document de acceptare a tranzitului eliberat de autorităţile irakiene. În lipsa acestui document nu se va permite intrarea în Turcia.

În ceea ce priveşte exportul de bovine vii şi carne de bovine, s-a convenit că discuţiile vor avea loc după publicarea în Jurnalul Oficial al OIE a statusului de ţară pentru România. Delegaţia română a informat că cel mai probabil acest lucru se va întâmpla la sfârşitul lunii mai 2014.

De asemenea, delegaţia română a adresat invitaţia omologilor turci de a face o vizită în România pentru vedea modul cum este organizat şi funcţionează sistemul  veterinar din România. (Serviciul Comunicare al ANSVSA)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...