Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Exporturile de alimente ale UE au început să crească

Autor: Maria Demetriadluni, 29 februarie, 2016

Statele Uniunii Europene au intensificat exporturile către SUA şi China, astfel că Rusia a căzut două poziţii în clasamentul celor mai importante pieţe de desfacere ale UE.

 

Exporturile de produse agroalimentare din statele membre au înregistrat anul trecut o valoare record de 129 de miliarde de euro, cu 6% peste nivelul din 2014, se arată în ultimul raport al Comisiei Europene pe această temă. Practic, cu excepţia a două luni ale anului, statele membre au reuşit să vândă în fiecare lună peste graniţe mai mult decât în perioada similară a anului anterior.

 

Mai mult, se pare că embargoul impus de Rusia statelor membre pe data de 7 august, deşi are în continuare efecte negative puternice, şi-a mai pierdut din importanţă, UE reuşind să găsească noi pieţe de export pentru produsele-surplus. Rusia a ajuns de pe poziţia a doua pe poziţia a patra în topul statelor destinaţie pentru marfa agro-alimentară din UE (după SUA, China, Elveţia), iar valoarea exporturilor s-a diminuat de la 9 miliarde de euro în 2014 la 5,6 miliarde în 2015 (minus 39%).

 

„Au fost făcute progrese importante în ceea ce priveşte exporturile către SUA (plus 18,5%) şi China (39%). Acestea au surclasat Rusia – a doua cea mai mare destinaţie pentru produsele agro-alimentare din UE”, se arată în raportul Comisiei Europene. De asemenea, au crescut exporturile către Arabia Saudită (34%), Turcia (20%), Elveţia, Emiratele Arabe, Egipt, Australia sau Canada.

 

Producătorii europeni care au găsit cel mai repede o altă variantă pentru a-şi vinde marfa cumpărată până în 2014 de ruşi au fost cei activi pe segmentul cerealelor (1,2 miliarde de euro în plus), al vinurilor (835 de milioane de euro în plus), băuturi alcoolice (641 de milioane de euro în plus), notează Economica.net.

Jean Claude Junker a prezentat principiile bugetului UE 2021-2027
Autor: meatmilk  /   miercuri, 2 mai 2018

(Comunicat) Comisia Europeană a propus miercuri, 2 mai, un buget pe termen lung pragmatic și modern pentru perioada 2021-2027. Acesta este un răspuns onest la realitatea actuală, în care se așteaptă ca Europa să joace un rol mai important în asigurarea securității și a stabilității într-o lume instabilă, într-un moment în care...

În 2017, polonezii de la Gobarto au avut exporturi de 261.5 mil. euro
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 25 aprilie 2018

Grupul polonez Gobarto a reușit să-și mărească veniturile nete din vânzări, în 2017, până la 424 milioane de euro, în creștere cu 21,6%, comparativ cu 348,5 milioane euro, înregistrate în 2016.   Deși piața internă a reprezentat aproximativ 85% din veniturile companiei Gobarto, pentru anul trecut, exporturile au...