Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Exporturile de brânzeturi din UK, afectate de un Brexit fără Acord

Autor: Nora Marinmiercuri, 4 septembrie, 2019

Uniunea Națională a Fermierilor din Marea Britanie (NFU) i-a scris premierului Boris Johnson, solicitând o revizuire urgentă a politicii tarifare comerciale fără acorduri a guvernului, care ar intra în vigoare dacă Marea Britanie părăsește UE fără o înţelegere cu aceasta.

 

În conformitate cu tarifele comerciale actuale fără acord, Regatul Unit ar fi obligat să facă schimb de reguli ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), ceea ce înseamnă că fermierii din Marea Britanie vor face față unor taxe mai mari la exporturi, cum ar fi 48% pe unt și 57% pe cheddar. În prezent, acestea sunt exportate cu tarife de 0%. La rândul lor, untul și cheddarul care vin în Marea Britanie din UE ar fi supuse unor tarife de 15% și respectiv 7%.

 

În scrisoare, președintele FNU, Minette Batters, a reafirmat opinia NFU că un Brexit fără acord ar fi un dezastru pentru agricultura britanică și că orice ieșire din UE trebuie să fie lină și ordonată. Batters a spus: „Dacă vom lăsa Marea Britanie fără acord, schimbarea bruscă a relației noastre comerciale cu UE va avea impacturi grave asupra sectoarelor alimentare și agricole din Marea Britanie, nu în special din cauza tratamentului tarifar atât al importurilor, cât și al exporturilor.

 

„În mod clar, impunerea de tarife la exporturile noastre către UE va conduce cel mai probabil la un surplus de produse interne pe piața din Marea Britanie, în timp ce tarifele mai mici sau deloc la importurile în Regatul Unit vor pune o presiune suplimentară asupra prețurilor producătorilor autohtoni.

 

Situația este deosebit de gravă pentru relaţia cu Irlanda, unde nu se vor percepe tarife la importurile de peste graniță. Nu există niciun indiciu că un astfel de aranjament va fi reciproc de către UE și nu există nimic în termeni practici care să oprească acest comerț să devină o poartă deschisă pentru toate mărfurile UE care intră în regim de impozit în Regatul Unit.

 

De aceea, UFN solicită premierului să ajusteze tariful zero stabilit pentru ouă, unele produse lactate, produse horticole și cereale; revizuirea aranjamentelor tarifare zero pentru frontiera terestră de pe insula Irlandei, și să se asigure că sunt stabilite aranjamente detaliate pentru monitorizarea robustă și la timp a pieței, pentru a înțelege impactul regimului tarifar și pentru a permite acțiunile de remediere a ajustării tarifelor, dacă este necesar.

 

Batters a spus: „Înțelegem că această politică tarifară este destinată să fie temporară și ca răspuns la o situație nedorită. Cu toate acestea, este imperativ ca o astfel de abordare să nu constituie baza pentru politica comercială internațională pe termen lung a Regatului Unit.

 

„Guvernul trebuie să acționeze acum pentru a aborda preocupările noastre și pentru a revizui regimul tarifar pentru a încerca să diminueze daunele semnificative pe care un acord nu le-ar aduce sectorului agricol din Marea Britanie.

 

Protejarea producătorilor britanici de alimente și a aprovizionării noastre alimentare interne nu a fost niciodată mai importantă. Părăsirea UE, vecinul cel mai apropiat și partenerul nostru comercial, într-un mod lin și ordonat, este vitală pentru a permite întreprinderilor noastre agricole să aibă un viitor viabil și durabil”, a precizat reprezentanta fermierilor şi producătorilor britanici de lapte şi brânzeturi, citată de Dairy Reporter.

„Mozzarella di Bufala Campana” a primit protecție IGP la nivel mondial
Autor: Nora Marin  /   luni, 26 august 2019

Efortul Uniunii Europene de a deține proprietatea exclusivă a termenilor obișnuiți de brânză bazată pe origine s-a încheiat cu un nou acord, protejând „mozzarella” în întreaga lume.   Utilizarea etichetelor precum parmezanul, Feta, Asiago și Mozzarella în brânză a fost pusă în discuție prin prioritatea...

Müller își extinde operațiunile în UK
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 1 august 2019

Pentru a contracara efectelenegative ale Brexit, Muller a finalizat un proiect de extindere a afacerilor din Marea Britanie în valoare de 50 milioane lire sterline, prin construirea unei fabrici de iaurt refrigerat, capabil sa produca anual 500 milioane de porții.   Compania a declarat că investiția, care a creat 65 de noi locuri de...