Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Exporturile de carne spre China, din noiembrie

Autor: Ilie Stoianjoi, 12 septembrie, 2013

Schimburile comerciale între România şi China cu carne de porc şi taurine vii vor începe după armonizarea certificatelor de export şi semnarea protocoalelor, respectiv spre sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

„În urma întâlnirii avute cu reprezentanţii serviciilor veterinare din China am reuşit să primim modelul de certificat pentru exportul de carne de porcine, model pe care noi îl aşteptam încă de la plecarea celor două misiuni din luna iulie. În această săptămână suntem în măsură să finalizăm certificatul pentru exportul de carne de porc, ceea ce înseamnă să-l armonizăm şi să stabilim cu partea chineză condiţiile care trebuie îndeplinite de importator şi de exportator, bolile care trebuie supravegheate şi pentru care ţara noastră este indemnă şi condiţiile de calitate pentru marfa care va fi exportată. Certificatul pentru exportul taurinelor vii îl avem deja în ultima parte de armonizare, cu observaţii din partea chineză şi odată ce vor fi semnate cele două protocoale, cele privind exportul de carne de porc şi de taurine vii, vor putea începe efectiv schimburile comerciale. Noi avem speranţa că undeva spre sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, să semnăm aceste protocoale. Este doar o chestiune de timp pentru că dorinţă există din partea ambelor părţi”, a subliniat şeful ANSVSA.

Mănăstireanu a menţionat că la întâlnirile avute cu specialiştii Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din Republica Populară Chineză (AQSIQ) au participat şi reprezentanţi ai importatorilor de carne de porc, bovine vii, dar şi de alte produse de origine animală.

„Noi am stat de vorbă cu patru firme foarte mari, din care o firmă de stat care se ocupă cu creşterea taurinelor. Oamenii de afaceri români care ne-au însoţit în această vizită în China au avut prilejul să îşi stabilească contacte direct cu cei care sunt interesaţi de importul de produse de origine animală, carne de porc şi taurine vii. De asemenea, vom trimite ca şi iniţiativă din partea României protocolul pentru produse procesate din carne de porc şi ne-am exprimat în scris intenţia de a începe în viitorul imediat exportul de carne de pasăre, de lapte şi produse din lapte, dar şi de porcii vii. Acest lucru se va întâmpla, probabil, din 2014, dar noi încercăm să deschidem cât mai multe fronturi de discuţie pentru că avem această şansă deoarece colaborarea dintre cele două servicii veterinare este foarte bună şi putem începe într-un timp scurt aceste exporturi”, a spus Vladimir Mănăstireanu. <i>(Agerpres)</i>

Şeful ANSVSA a participat, în perioada 2 – 7 septembrie, în China, la lucrările Comisiei guvernamentale româno – chineză de cooperare economică.

În data de 30 august 2013, România şi China au semnat un Memorandum de Înţelegere privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor, care oferă producătorilor români posibilitatea de a intra cu carne şi produse din carne de porc, dar şi cu bovine vii pe o piaţă de două miliarde de locuitori şi cu o cerere imensă de produse alimentare.

Pentru firmele româneşti din industria alimentară, dar şi pentru crescătorii de animale, semnarea acestui memorandum reprezintă nu numai accesul pe o piaţă cu două miliarde de locuitori, ci şi o garanţie pentru începerea exporturilor către alte ţări terţe, cum ar fi Vietnam, Hong Kong şi Algeria.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...