Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Exporturile romaniei au crescut in ianuarie cu 47,8%

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Estimarile Institutului National de Statistica (INS) pentru luna ianuarie 2011 indica o crestere puternica a exporturilor romanesti, comparativ cu luna ianuarie 2010, informeaza AmosNews.

Exporturile au crescut cu 47,8% la valori exprimate in euro, ceea ce reprezinta un record de crestere lunara. Ritmul de crestere a exporturilor a fost de aproximativ 28% in anul 2010, mai mare decat cel obtinut inaintea crizei si printre cele mai mari niveluri inregistrate dupa anii 90 (exceptie fac doar anii ’94 si ’95).

Cresterea din ianuarie survine dupa un an 2010 remarcabil sub aspectul rezultatelor la export. Astfel, exporturile, la un volum de 37,2 mld euro in 2010, au cunoscut cel mai ridicat nivel de dupa 1989, depasind cu peste 3 mld Euro, vechiul record de crestere din anul 2008, dinainte de criza mondiala. Se mentine, de asemenea, tendinta de reorientare a exporturilor in tari non UE, acestea detinand o pondere de 28,5% din totalul schimburilor in ianurie 2011 fata de 27,8% in 2010.

Datele statistice de mai sus nu evidentiaza exportul de servicii care, in anul 2010 a evoluat, de asemenea pozitiv, in special in domeniul IT&C. Exporturile romanesti de software si servicii IT s-au majorat cu 10% in 2010, la aproximativ 500 milioane de euro.

Cresterea ponderii exportului non UE este un obiectiv strategic conform Strategiei Nationale de Export 2011-2015. In anul 2010, 40 % din targurile si expozitiile internationale sub pavilion national cu finantare de la bugetul de stat au fost organizate pe piete non UE, in special Rusia,Orientul Mijlociu, Asia si SUA, iar in anul 2011 se va pastra aceasta proportie. Si la targurile internationale europene firmele romanesti au inceput sa vizeze tot mai mult export non UE.

De programul de sustinere finantat de MECMA beneficiaza anual peste 500 de firme, in special IMM-uri.Sectoarele strategice care beneficiaza de sprijin, potrivit Strategiei Nationale de Export, sunt constructiile de masini si mijloace de transport, IT&C, electronica si electrotehnica, mobila, confectii si incaltaminte bazate pe design, produse agro-alimentare, inclusiv ecologice, servicii si produse de turism rural si artizanat, alte produse si servicii cu grad ridicat de procesare, precum designul, domeniul audio-vizual, sectorul constructiilor s.a.

Ministrul Petre Daea s-a întâlnit cu omologul său din Sultanatul Oman
Autor: meatmilk  /   luni, 12 noiembrie 2018

(Comunicat) Marți, 6 noiembrie 2018, la sediul Ministerului Agriculturii și Pescuitului din Sultanatul Oman a avut loc întrevederea oficială între ministrul agriculturii Petre Daea si omologul său, dr. Foad Jaafar Sajwani.   Cu această ocazie au fost puse în discuție posibilitățile de colaborare bilaterală sectorială,...

ANZ participă la lucrările tehnice de calificare și clasare a cabalinelor
Autor: meatmilk  /   luni, 12 noiembrie 2018

(Comunicat) În perioada octombrie-decembrie 2018, Agenția Națională pentru Zootehnie  participă la Comisia Naţională de Clasare şi Evaluare a Cabalinelor ce desfășoară lucrări tehnice de calificare și clasare a cabalinelor din cadrul hergheliilor de stat.   Clasarea și calificarea cabalinelor se realizează de două ori...