Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

FAO: Ambalarea poate stopa risipa de alimente

Autor: meatmilkmarți, 26 iunie, 2018

(Comunicat) Porții de dimensiuni optime, reguli uniforme privind utilizarea marcajelor “a se folosi înainte de” și “valabil până la data de” precum și noile tehnologii de ambalare care prelungesc termenul de valabilitate sunt doar câteva dintre modalitățile prin care ambalajele alimentare ajută la reducerea risipei de alimente în statele cu venituri ridicate. Dar ce se întâmplă în țările cu venituri mici și medii?

 

În cadrul celui de-al 7-lea summit – Global Packaged Summit, care s-a deschis la Amsterdam, specialistul FAO din domeniul agroindustrial și expert în domeniul risipei alimentare și a deșeurilor, Robert van Otterdijk, a pus această problemă în discuție cu propunerea a câtorva soluții promițătoare.

 

„Materialele de ambalare de bună calitate pe care le luăm ca atare – cutii, sticle, tetrapaks și altele, nu sunt disponibile local în țările cu venituri reduse”, a declarat Van Otterdijk. „În țările cu venituri mici, în special în sectorul întreprinderilor mici și mijlocii din industria agroindustrială, ambalajul produselor alimentare este încă la un nivel foarte scăzut de dezvoltare”.

 

Van Otterdijk a remarcat că în aceste țări, nu numai materialele de ambalare de calitate sunt inaccesibile, dar nu există echipamente pentru umplerea containerelor cu alimente. Materialele de ambalare ar trebui să fie importate, ceea ce va necesita investiții capitale prea mari pentru majoritatea companiilor mici, și va duce la creșterea prețurilor la produsele alimentare finale și va face ca acestea să fie necompetitive în comparație cu produsele producătorilor mari sau a companiilor alimentare străine.

 

„Această situație reprezintă un obstacol major în calea dezvoltării lanțurilor valorice și a generării veniturilor în zonele rurale, unde materiile prime agricole sunt disponibile din abundență”, a spus Van Otterdijk. „Fructele, legumele, laptele, carnea, peștele – acestea sunt produsele alimentare perisabile care necesită prelucrare și ambalare pentru a se evita astfel pierderea lor”.

 

Cu toate acestea, cercetările din partea FAO au arătat că, din punct de vedere economic, există un potențial ridicat chiar pentru industria ambalajelor să investească în țările în curs de dezvoltare.

 

“Luând în considerare creșterea producției și prelucrării produselor alimentare în țările în curs de dezvoltare” a spus Van Otterdijk “precum și nevoia corelată pentru materiale și echipamente de ambalare, apare un stimulent economic puternic pentru industria ambalajelor să investească în producție locală.”

 

Prin inițiativa SAVE FOOD, FAO a reușit deja să atragă atenția industriei ambalajelor, punând-o într-un parteneriat global, care implică producătorii de alimente, procesatorii, comercianții cu amănuntul, consumatorii și societatea civilă.

 

O treime din produsele alimentare destinate consumului uman sunt fie risipite, fie pierdute, potrivit FAO. Această cantitate de alimente ar fi suficientă pentru a satisface nevoile alimentare globale și implică consecințe importante asupra mediului.

 

Pierderile și risipa alimentară reprezintă subiectul unei ținte speciale în cadrul obiectivelor de dezvoltare durabilă convenite la nivel global. Ținta 12.3 este reducerea la jumătate până în anul 2030 a nivelului risipei alimentare globale la nivelul comerțului cu amănuntul și al consumatorilor precum și reducerea pierderilor de alimente de-a lungul lanțurilor de producție și de aprovizionare, inclusiv pierderile după recoltare.

La IFFA 2019, tehnologiile de ambalare vor fi sub lumina reflectoarelor
Autor: meatmilk  /   luni, 14 ianuarie 2019

(Comunicat) Ambalajele pentru produsele alimentare, în special produsele perisabile cum ar fi carnea și cârnații, necesită cele mai înalte standarde în ceea ce privește materialele, mașinile și sistemele de ambalare.   Pe lângă scopurile tradiționale, cum ar fi protecția, transportul, depozitarea, manipularea și...

Expunerea la lumină reduce 50 % din substanțele nutritive ale laptelui
Autor: Nora Marin  /   joi, 15 noiembrie 2018

Studii recente arată că laptele expus la lumină timp de 16 ore pierde mai mult de jumătate din cantitatea de vitamina A, conținută inițial, dacă nu este ambalată cu o protecție corespunzătoare la lumină.   Pentru a contracara acest efect negativ, compania de servicii și certificare Noluma a dezvoltat un instrument de...