Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

FAO: Consumul mondial de peşte crește rapid

Autor: Meat MIlkmarți, 20 mai, 2014

(Agerpres) Consumul mondial de peşte s-a dublat practic între 1960 şi 2012 graţie acvaculturii, arată un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) publicat luni, transmite AFP.

Potrivit FAO, consumul mondial de peşte  a ajuns în 2012 la 19 kilograme pe cap de locuitor, faţă de 10 kilograme în 1960, în timp ce producţia mondială a ajuns la 158 milioane tone în 2012, cu 10 milioane de tone mai mult decât în 2010. În timp ce capturile maritime au rămas stabile în 2012 comparativ cu 2010 la aproximativ 80 milioane de tone, în schimb ‘producţia mondială de acvacultură a înregistrat în 2012 un record de peste 90 milioane de tone, iar China a fost responsabilă pentru peste 60% din total’, a precizat FAO în raportul intitulat ‘Starea mondială a pescăriilor şi acvaculturii’.

‘Sănătatea planetei noastre ca şi propria noastră sănătate şi viitorul securităţii alimentare depind toate de modul cum tratăm lumea albastră’, a declarat directorul general al FAO, José Graziano da Silva.

Raportul FAO subliniază că peştele este responsabil pentru 17% din aportul mondial de proteine, iar în unele zone de coastă şi insule poate ajunge la 70%. FAO estimează că pescăriile şi acvacultură asigură mijloacele de viaţă pentru 10-12% din populaţia mondială, ceea ce înseamnă că oferă locuri de muncă pentru aproximativ 60 de milioane de persoane, dintre care 84% în Asia, urmată de Africa cu 10%.

De asemenea, peştele rămâne cea mai tranzacţionată materie primă alimentară, aproximativ 130 de miliarde de dolari în 2012, o cifră care foarte probabil va creşte. În plus, peste jumătate (54%) din valoarea exporturilor de peşte şi peste 60% din volumul exporturilor au fost realizate de ţările în curs de dezvoltare, ceea ce face din pescuit şi acvacultură un element decisiv pentru multe economii.

China este de departe cel mai mare exportator şi în acelaşi timp este şi al treilea importator mondial de peşte după SUA şi Japonia.

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

China interzice importurile de produse avicole din SUA
Autor: Meat MIlk  /   joi, 15 ianuarie 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.   O declarație comună a Ministerului...